NEC MultiSync PA271W

Door: Michiel de Roode | 04 augustus 2010 15:06

Internet & Thuis

NEC komt in navolging op Apple en Dell met een 27inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1440. Tot nu toe hadden alleen Dell en Apple een dergelijk scherm in het assortiment. Ander fabrikanten leveren uitsluitend 27inch-schermen met lagere resoluties. Is de NEC MultiSync een concurrent voor Dells U2711?

De NEC MultiSync PA271W heeft een beelddiagonaal van 27 inch (68,5 cm) met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Deze resolutie geeft het scherm bijna 3,7 miljoen pixels. Hierdoor hebt u een zee van ruimte op uw bureaublad. In combinatie met de beelddiagonaal van 27 inch resulteert dit in een dot pitch (pixel pitch) van slechts 0,233 mm. Dot pitch is de afstand tussen twee pixels; hoe kleiner deze afstand hoe scherper het scherm. Een dergelijk lage dot pitch is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel het resulteert in een ongekend scherp beeld, oog alles wel veel kleiner. Het grote voordeel van het scherm is voor sommigen wellicht een nadeel. Het scherm komt (zoals verwacht in deze prijsklasse) op een prima voet die in hoogte verstelbaar is en waarbij u het scherm negentig graden kunt draaien.

De NEC MultiSync PA271W heeft een zakelijke uitstraling.

De doelgroep voor dit scherm is voornamelijk foto- en videobewerking. Dat neemt niet weg dat er ook games op kunnen worden gespeeld. Met de resolutie van 2560 x 1440 en de briljante kleurweergave zijn games een lust voor het oog. De responsetijd laat voor gamen wel iets te wensen over. Fervente gamers die vooral snelle shooters spelen, kunnen beter een snel scherm met een TN-paneel kopen. U mist dan de kleurreproductie en de hoge resolutie, maar u hebt geen last van ghosting. Daarnaast is een 27inch-scherm met TN-paneel en een resolutie van 1920 x 1080 al snel duizend euro goedkoper. Mocht u op dit scherm toch games willen spelen, houd er dan rekening mee dat u voor deze resolutie een krachtige grafische kaart nodig hebt. Een ATI Radeon HD 5970 of NVIDIA GeForce GTX 480 is beslist geen overbodige luxe.

DisplayPort en DVI

Opvallend genoeg heeft de NEC PA271W geen enkele analoge aansluiting. Er zitten twee Dual Link DVI-D-aansluitingen en één DisplayPort op het scherm. DVI-D is de variant van DVI die de analoge contactpunten mist. Het is dus niet mogelijk om via een adaptertje alsnog analoge VGA te gebruiken. Het gemis van een analoge aansluitmogelijkheid zien wij niet als nadeel, een scherm van dit kaliber sluit je sowieso digitaal aan.

Het energieverbruik van het scherm is redelijk fors, het scherm heeft wel een tweetal eco-modi waarmee het energieverbruik tot twintig watt kan worden teruggebracht. Dit heeft uiteraard wel invloed op de helderheid en contrast van het scherm. De beeldkwaliteit is uitstekend, het scherm is niet alleen haarscherp, maar heeft ook een erg goed contrast en zwartweergave. Ook heeft het geen last van lichtlekkage en is de inkijkhoek erg goed.

Het scherm is enkel digitaal aan te sluiten via de twee DVI-D-aansluitingen of de DisplayPort.

Uitstekende kleurreproductie

De NEC MultiSync PA271W maakt gebruik van een beeldpaneel met 10bit-kleuren. In de test van de Dell U2711 kunt u in de paragraaf ‘Deep Color’ lezen wat 10bit-kleur inhoudt. Daarnaast wordt er intern gerekend met een 14-bit ‘look up table’ (LUT). In combinatie met het P-IPS-paneel zorgt dit voor een bijna perfecte kleurreproductie. Om op de PA271W gebruik te maken van 10bit-kleuren, hebt u een recente grafische kaart van ATI of NVIDIA nodig met een DisplayPort-aansluiting, Windows 7 en geschikte software die met 10 bit kan omgaan. Denk hierbij aan professionele fotobewerkingsoftware. Zelfs als u geen gebruik maakt van 10 bit, maar van de gebruikelijke 8bit-kleuren, krijgt u op de PA271W een uitstekende kleurreproductie. Ook bij een 8bit-kleurweergave zorgt het 10bit-paneel namelijk nog steeds voor meer precisie.

De kleurreproductie van een scherm wordt uitgedrukt in Delta E. Dit geeft de afwijking aan tussen de kleur die het scherm weergeeft en de kleur die het scherm zou moeten weergeven. Hoe lager de Delta E, hoe beter de kleurreproductie. De beste kleurweergave zonder kalibratie verkregen wij met de Adobe RGB-instellingen van het scherm. Opvallend genoeg gaf deze instelling op de Dell U2711 ook de beste kleurreproductie. Zonder kalibratie hebben we op de NEC PA271W een Delta E van 3,1 gemeten, wat al een zeer goed resultaat is. Na kalibratie van kregen wij zelfs een Delta E van 0,6! Hiermee heeft het scherm nagenoeg geen kleurafwijking.

Conclusie

De NEC PA271W is een uitmuntend scherm. We waren al lovend over de Dell U2711, maar dit scherm doet hier niets voor onder. Sterker nog, de kleurreproductie is zelfs nog beter dan de al erg goede Dell U2711. Het grootste nadeel van het scherm is de hogere prijs, u betaalt rond de 1300 euro voor dit scherm. Persoonlijk gaat onze keuze dan al snel naar het goedkopere scherm van Dell dat momenteel rond de 1000 euro kost. Als u de prijs en het energieverbruik voor lief neemt, hebt uw wel een uitstekend scherm voor professioneel foto- en videobewerking in handen. Haarscherp met een uitmuntende kleurweergave.

NEC MultiSync PA271W

Straatprijs € 1297,-

Oordeel 9/10

Pluspunten

Resolutie 2560 x 1440

Zeer goede kleurreproductie

Uitstekende beeldkwaliteit

Minpunten

Relatief hoge prijs

Energieverbruik

Gebruikte apparatuur

Videokaart Sapphire Radeon HD 5870 (met DisplayPort)

Processor Intel Core i7-965 Extreme @ 3,2 GHz

Moederbord ASUS Rampage II Gene (Intel X58 chipset)

Geheugen Kingston 6 GB DDR3 1600 MHz (KHX1600C8D3K3/6GX)

Optisch station LG GGC-H20N-L

Energiemeter Voltcraft Energy Monitor 3000

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium (64 bit)

0 Reactie(s) op: NEC MultiSync PA271W

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.