Nederland in Europese IPv6-middenmoot

Nederland bevindt zich in de middenmoot met de implementatie van IPv6. Dit blijkt uit een nulmeting gedaan door het TNO. Of dit voldoende is, blijft onduidelijk.

De positie van Nederland komt er wel goed uit in de nulmeting die door TNO werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Daaruit blijkt dat Nederland zich in de voorhoede bevindt, maar dat betreft het "voorbereiden op IPv6" en niet de daadwerkelijke implementatie van het internetprotocol.

Adressentekort

De nulmeting is uitgevoerd omdat internet voor Nederland van "vitaal belang is". Omdat het op dit moment gebruikte IPv4-systeem ontoereikend dreigt te worden moet binnen een jaar worden overgestapt op IPv6. Gebeurt dit niet, dan zijn de ip-adressen binnen een jaar op, en kunnen er bijvoorbeeld geen nieuwe apparaten meer worden aangesloten op het internet, zo waarschuwen verschillende organisaties.

Het TNO merkt in zijn nulmeting op dat Nederland in vergelijking met zijn buurlanden voorop loopt met de voorbereidingen op de uitrol van IPv6. Nederland presteert gemiddeld als het gaat om de daadwerkelijke uitrol van IPv6. Een heel goed beeld van de situatie geeft de nulmeting niet.

Onduidelijkheid

"Het is bij deze nulmeting nog onvoldoende duidelijk of dit betekent dat organisaties voldoende actie hebben ondernomen om geen last te ondervinden van het opraken van de IPv4-adressen", schrijft TNO. En daar ligt juist de crux. Over een half jaar wordt een tweede meting uitgevoerd en zal er meer duidelijkheid hierover komen.

Het onderzoeksinstituut wijst erop dat op dit moment alleen kleine internet providers zich bezig houden met de invoering van IPv6 en dan vooral voor zakelijke klanten. "Veel grotere isp’s zijn hier nog niet klaar voor", constateert TNO.

Wel wordt verwacht dat IPv6 binnen een jaar op grote schaal aangeboden kan worden aan eindgebruikers. "Uitrol van IPv6 kan versneld worden door gericht te sturen op het aanbieden van IPv6 verbindingen aan eindgebruikers en het beschikbaar maken van content op het IPv6 internet", schrijven de onderzoekers.

Zakelijk IPv6

De zakelijke providers die IPv6 aanbieden in Nederland zijn BIT, Breedband Delft, Interoute, Signet, Introweb en Proserve. XS4ALL biedt als enige IPv6 aan voor een beperkte groep consumenten. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft toegang tot IPv6-internet. Er zijn in Nederland relatief veel sites die benaderbaar zijn via IPv6, maar de groei is haast nihil: slechts 0,4 procent in de afgelopen 5 maanden.

Nederland heeft als internetgrootverbruiker een grote behoefte aan ip-adressen. In 2009 zijn er in nederland 2 miljoen IPv4-adressen toegewezen. Tot en met 2009 verkreeg Nederland 23 miljoen adressen. In de toekomst zal deze vraag blijven stijgen.

De uitgifte van IPv6-adresblokken is begonnen in 1999. In 2009 kreeg Nederland 3 miljoen IPv6-adressen. Daar wordt op dit moment nog maar 13,65 procent van gebruikt. Dat percentage is wat wordt aangegeven (advertised) in routeringstabellen, wat nodig is om de adressen toe te kennen aan klanten.

Nederland loopt achter

"Nederland loopt hierin achter op de top 5 Europese landen. Dit geeft aan dat de eerste stap naar adoptie is gemaakt, maar de daadwerkelijke uitrol bevindt zich nog in de beginfase", aldus TNO. Nederland moet Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Groot-Brittannië voor zich dulden. In die landen zijn veel meer IPv6-adressen toegekend (allocated) en geadverteerd (advertised).

TNO maakt zich op dit moment nog geen grote zorgen over het opraken van internetadressen en de invoering van IPv4-adressen. Algemeen wordt er van uitgegaan dat die adressen tussen september 2011 en november 2012 opraken. Bekijk de TNO nulmeting IPv6-implementatie Nederland.

Wat meer zorgen maken de TNO-onderzoekers zich over websites en content die beschikbaar is via IPv6. Daarin ziet het instituut een "grote belemmering". Inschatten of er daadwerkelijk problemen gaan komen en hoe groot die gaan zijn, kan pas over een half jaar, na de geplande tweede meting.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten