Nederland raakt verslaafd aan WhatsApp

© PXimport

Nederland raakt verslaafd aan WhatsApp

Geplaatst: 5 juli 2011 - 09:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Redactie ID.nl

Nederlandse consumenten gebruiken steeds vaker apps om mobiel te communiceren. WhatsApp is de grootste met 43 procent. Met dank aan KPN's aandacht voor die sms-killer.

Nederlanders zijn überhaupt verslingerd aan mobiele apps. Bijna zeventig procent van de smartphonegebruikers in Nederland downloadt apps voor hun toestel. Dat was een jaar geleden nog slechts vijftig procent. Van die apps zijn games met zestig procent de grootste categorie, maar communicatie-apps als WhatsApp volgen als tweede.

Im en sociale netwerken

Net iets meer dan de helft (51 procent) van de Nederlandse smartphonegebruikers heeft apps voor instant messaging (im) en bijna de helft (47 procent) heeft apps voor sociale netwerken. Vaak hebben sociale netwerken weer ingebouwde im-functies. Verder heeft dertig procent apps op hun smartphone voor het voeren van VoIP-gesprekken.

Deze populariteit van mobiele apps en van communicatie-apps blijkt uit het rapport Dutch Apps Market van marktmeter Telecompaper over de maand juni. Dat onderzoek is gebaseerd op het consumentenpanel van Telecompaper met 2500 consumenten tussen de 15 en 64 jaar oud.

WhatsApp versus DPI

De populairste app is die van Facebook. De mobiele applicatie van 's werelds grootste sociale netwerk is geïnstalleerd op 48 procent van de smartphones. Im-app WhatsApp volgt als tweede en is bovendien snel gegroeid. Die sms-killer is geïnstalleerd op 43 procent van de Nederlandse smartphones en is opgerukt van 30 procent vier maanden geleden.

Deze snelle groei is mede te danken aan de plannen van operators als KPN en Vodafone om mobiele VoIP en chat te blokkeren. KPN meldde zelf begin mei dat het inkomsten - uit sms én belminuten (voice) - misloopt door de opkomst van apps als Ping en WhatsApp. Het telecombedrijf noemde exacte percentages van WhatsApp-gebruik.

Die cijfers bleken gebaseerd op de omstreden techniek van deep packet inspection (DPI), waarmee KPN het dataverkeer van abonnees afluisterde en mogelijk de wet heeft overtreden. Aangiftes daarvan blijven liggen bij de politie, terwijl toezichthouders de zaak nog onderzoeken. KPN bleek ook de percentages te hebben overdreven. De hele affaire heeft veel ophef veroorzaakt en - na nog een PvdA-flater - tot wettelijk vastgelegde netneutraliteit geleid.

Veelgebruikt, makkelijk én gratis

Telecompaper rekent om dat WhatsApp nu op 2,2 miljoen toestellen staat. Dat is bovendien geen loze installatie: de app voor directe berichten wordt door de gebruikers flink benut. "Slechts drie procent [van de WhatsApp-gebruikers] zegt dat ze het nauwelijks of nooit gebruiken." Ook Ping, Twitter en Facebook worden gebruikt als ze zijn gedownload.

De communicatie-apps met de hoogste waardering zijn WhatsApp en Twitter, meldt Telecompaper. Zo'n 95 procent van de WhatsApp-gebruikers beoordeelt het als 'goed' of 'zeer goed'. Apps voor sociale netwerken scoren iets lager. Facebook voor smartphones krijgt positieve beoordelingen van 85 procent van de gebruikers, en het Nederlandse Hyves 73 procent.

"Consumenten wenden zich tot apps als WhatsApp en Ping aangezien die makkelijk in gebruik zijn en vaak gratis in vergelijking tot standaarddiensten als sms", stelt senior analist Ed Achterberg van Telecompaper in het rapport.

Hij adviseert mobiele operators dan ook om meer te innoveren met hun tarieven en hun diensten. Anders riskeren ze "het verliezen van hun traditionele omzet aan deze nieuwe, over-the-top diensten". Eerder heeft smartphonefabrikant HTC dit ook al gezegd.

iPhone, BlackBerry, Android

WhatsApp is het populairst op de iPhone. Daar staat die app op ruim zeventig procent van de toestellen. Op de BlackBerry is Ping het populairst; met ruim zeventig procent. WhatsApp is tweede bij BlackBerry-gebruikers met krap zestig procent. Op smartphoneplatform Android zijn WhatsApp en Facebook de grootste. Die twee apps gaan samen op met bijna zestig procent marktaandeel op Android.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten