Nederlands protest tegen Europees internetfilter

Door: rene-schoemaker | 10 februari 2011 16:51

Nieuws

Een groep Nederlanders gaat morgen Europese parlementsleden bellen om te protesteren tegen een mogelijke invoering van een internetfilter. Dat filter moet kinderen beschermen tegen schadelijke sites.

Een commissie van het Europese parlement praat komende maandag over een richtlijn die onder meer inhoudt dat schadelijke content wordt geblokkeerd. In het voorstel dat dan op tafel ligt, wordt gesteld dat Europese lidstaten zelf mogen beslissen of ze een internetfilter opstellen op nationaal niveau.

“Op zich goed nieuws”, zegt Bits of Freedom. De organisatie voegt er wel aan toe dat het waarschijnlijk is dat verplichte internetfilters alsnog worden voorgesteld, aankomende maandag. “Ofwel door sommige parlementariërs ofwel door sommige lidstaten.”

Team belt 108 parlementariers

Bits of Freedom heeft een oproep gedaan om bij de Europarlementariërs te protesteren tegen het voorstel. Een van degenen die aan die oproep gevolg geeft, is Marc Smits. Hij heeft deze week een website gebouwd die geheel gewijd is aan de actie. Smits zegt inmiddels een belteam van zeven personen te hebben verzameld. Dat team gaat vrijdag alle 108 parlementariërs van de commissie Libe (de eurocommissie die het voorstel maandag behandeld) bellen.

“We zullen waarschijnlijk voornamelijk de medewerkers van de Europarlementariërs aan de lijn krijgen, maar we willen hoe dan ook onze boodschap doorgeven”, zegt Smits. Hij zegt dat hij het doel van het voorstel wel kan begrijpen, het beschermen van kinderen tegen schadelijke content, maar vindt dat er een verkeerd middel is gekozen.

Filter versluiert het probleem

“Een filter verbergt het probleem, dat verder gewoon blijft bestaan”, vindt Smits. Aanbieders van sites met criminele content worden door de blokkade juist gewaarschuwd dat ze zijn betrapt en hij vreest dat ze vervolgens direct zullen overgaan tot het vernietigen van alle sporen, om verdere opsporing te bemoeilijken.

Verder zijn de criminelen zeer inventief als het gaat om het omzeilen van dergelijke blokkades. “Een Canadees meldpunt stelde vast dat een site met kinderporno in 48 uur maar liefst 212 keer was verplaatst”, schrijft Bits of Freedom op de eigen site.

Vrijheid staat op het spel

De angst is onder meer dat een dergelijk internetfilter in eerste instantie onbedoeld, maar mogelijk in de toekomst bewust ook andere content eruit filtert. Daarmee zou de vrijheid van informatieoverdracht en de vrijheid van het internet zelf op het spel staan.

De actie in Nederland door individuen, groepen burgers en organisaties als Bit of Freedom past in een Europabreed protest, waarbij iedereen wordt opgeroepen de leden van het Europarlement te bellen.

0 Reactie(s) op: Nederlands protest tegen Europees internetfilter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.