Nederlandse 3D-printer Ultimaker geeft eigen ontwerp weg

Door: jan-libbenga | 25 september 2013 08:53

Nieuws

Ultimaker brengt zijn nieuwste 3D-printer als open apparaat op de markt, nu ook in de VS. Het Gelderse bedrijf wil het met open source opnemen tegen de grotere fabrikanten. Zelfs de printer mag worden nagebouwd.

Nederland spreekt een woordje mee op de markt voor 3D-printers. Eerder dit jaar opende het Nederlandse Shapeways al 's werelds grootste 3D-printerfabriek vlakbij New York (in Long Island City). Het bedrijf mikt op klanten die zelf geen 3D-printer in huis willen halen, maar wel een gepersonaliseerd cadeau willen bestellen.

Van kostbaar naar betaalbaar

Shapeways is ontstaan in een tijd dat 3D-printers nog niet echt betaalbaar waren, maar daarin is inmiddels verandering gekomen. De gemiddelde prijs voor consumentenmodellen van 3D-printers ligt rond de 1000 euro.

Inmiddels kent ons land twee fabrikanten van kant-en-klare 3D-printers, voor eigen gebruik door individuen. In Alphen aan den Rijn richten oud-studenten Martijn Otten en Maarten Logtenberg zich met hun Leapfrog 3D-printers op de professionele ontwerper. De Leapfrog Creatr (vanaf 1250 euro) is met zijn strakke aluminium kast dan ook ontworpen als lust voor het oog. Dit in tegenstelling tot zijn plastic en zelfs houten concurrenten.

Van IKEA-aanpak naar miljoenenbusiness

Daarnaast is er nog het Gelderse Ultimaker dat zijn zelfbouwpakket levert met de nadrukkelijke waarschuwing dat 'als je geen IKEA-meubels in elkaar kunt zetten, dit niks voor jou is'. Deze firma heeft inmiddels een imponerende internationale klantenlijst heeft opgebouwd: van de Verenigde Staten tot in Australië.

Leapfrog en Ultimaker moeten opboksen tegen veel grotere concurrenten. Afgelopen zomer nam de grootzakelijke 3D-printerfabrikant Stratatsys zijn op consumenten gerichte branchegenoot MakerBot over. De koopsom had een waarde van maar liefst 403 miljoen dollar.

Printerontwerp bewust opengesteld

Opvallend is dat het Ultimaker-ontwerp niet beschermd is. Het bedrijf zet alle bouwtekeningen op internet, zodat anderen die kunnen verbeteren of verfijnen. Dat is overigens geen nieuw concept: de Ultimaker is geïnspireerd op de RepRap, een Britse 3D-printer die iedereen mag namaken. Het idee achter open source-printers is die van zelfreplicatie, waarbij de allerbeste kenmerken overleven in volgende generaties printers.

Afgelopen vrijdag is de tweede generatie gelanceerd. De Ultimaker 2 (à 1865 euro) is zo ontworpen dat het kan printen met de kunststofsoort PLA, de kunsstofsoort ABS (bekend van LEGO), maar ook met nylon en materialen die vergelijkbaar zijn met hout en steen (LayWood en LayBrick). Tijdens het printen produceert de Ultimaker 2 slechts 49 decibel, wat stiller is dan gebruikelijk voor 3D-printers.

Plus open source-software en designplatform

Maar Ultimaker houdt het niet alleen bij open source-hardware. Het bedrijf levert nu ook eigen open source-software om 3D-prints mee te ontwerpen en ontwikkelen. De Cura-software kan 3D-modellen zestig keer sneller verwerken dan vergelijkbare programma's, stellen de makers. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om extra snel prototypes te maken met een speciale 'draft'-optie.

Verder brengt het Gelderse bedrijf een online platform YouMagine.com. Daar kunnen gebruikers niet alleen 3D-bestanden hosten, maar ook gezamenlijk 3D-ontwerpen bouwen, verfijnen en weer delen. Het bedrijf vergelijkt het platform zelf met Google Docs. Ultimaker zal YouMagine.com binnenkort dan ook uitbreiden met open source-apps, waarmee gebruikers makkelijk in de browser zelf ontwerpen kunnen maken.

Bron: WebWereld.

0 Reactie(s) op: Nederlandse 3D-printer Ultimaker geeft eigen ontwerp weg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.