Nederlandse familie daagt Facebook in patentzaak

© PXimport

Nederlandse familie daagt Facebook in patentzaak

Geplaatst: 11 februari 2013 - 07:58

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Een Amerikaanse patentopkoper en het Nederlands softwarebedrijf en familie van de overleden ontwikkelaar Jos van der Meer eisen erkenning en eventueel geld voor gepatenteerde sociaal netwerkprincipes.

Patenthandelaar Rembrandt IP legt met dochter Rembrandt Social Media in Pennsylvania een claim neer bij de rechtbank van het Eastern District of Virginia, waarin Facebook wordt aangeklaagd voor het schenden van twee patenten. AddThis is als tweede partij gedaagd. De rechtbank staat bekend om de snelle afhandeling van patentzaken en Rembrandt boekte al de nodige successen.

Twee patenten

De in 2004 overleden Johannes Jozef Everardus van der Meer was volgens de aanklacht een pionier in het bedenken van methodes om surfers in de begindagen van het world wide web informatie te laten vergaren en delen zonder daarvoor zelf te hoeven programmeren. Hij heeft dat vastgelegd met zijn bedrijf Aidministrator Nederland B.V. een tweetal patenten.

Het eerste patent uit 1998 behelst US6415316, vastgelegd in 1998, betreft een methode en inrichting om een dagboek op het web op te bouwen en te delen. Het tweede uit 2001 een systeem en methode voor het genereren, overdragen en gebruiken van een geannoteerd universeel adres.

Met de beide vindingen konden websurfers informatie van derden eenvoudig naar zich toe halen door te klikken op een knop die websites zouden moeten plaatsen. Vervolgens konden ze die informatie opslaan en organiseren, en dan ook met anderen delen.

Facebook kent patent

Dat lijkt al veel op een sociaal netwerk, dus heeft Facebook inbreuk gemaakt op de patenten. Facebook wist ook van het bestaan van deze patenten, en heeft een daarvan zelfs genoemd in een eigen patent uit 2012. Facebook heeft dat patent dus doelbewust geschonden, meent Rembrandt.

Van der Meer overleed in juni 2004, voordat hij, aldus de klacht, de omvang van zijn grote uitvindingen gewaar kon worden. Hij wilde de patenten gebruiken voor de opbouw van een dienst onder de naam Surfbook.com, dat volgens de klacht met een proef online kwam. Op dit moment bestaat het niet meer, maar de naam is van 2002 tot nu toe geregistreerd via Marktmonitor, zonder dat die gebruikt wordt voor een website.

Aidministrator, bestaat nog als Aduna Software in Amersfoort, actief in open software voor online data-analyse en is deelnemer aan Europese projecten. In 2004 en 2005 voerde het nog het open innovatieproject Sesame uit voor ontwikkeling van het semantische web.

Vooral geïnteresseerd in erkenning

Josje van der Meer was in 2010 kort manager van Aduna. Aduna software, legt ze uit, was eigendom van Jos en Wil van der Meer. De laatste is haar vader. Jos liet een vrouw en drie kinderen na, Wil en zijn echtgenote hebben vier kinderen. Werknemers van het bedrijf hebben ook een aandeel.

“Het gaat ons niet op de eerste plaats om het geld", stelt Josje van der Meer, “maar om erkenning van Jos en zijn team. Dat was begeesterd door het blijvend kunnen ontsluiten van informatie op het alsmaar uitdijende web en investeerde veel energie en geld in open software, zoals in Sesame."

Maar uiteindelijk zijn vindingen wel gepatenteerd en een Amerikaanse rechtszaak gaat puur om geld. Josje van der Meer: “Dat is de manier waarop het gaat in Amerika en je kunt daar alleen op deze manier de erkenning afdwingen. Jos was zelf nauwelijks in geld geïnteresseerd. Hij was briljant in ideeën en software voor goed gebruik van internet en heeft zich daar ontzettend voor ingezet. Dat mag in de geschiedenis worden bijgeschreven met erkenning van zijn patenten."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten