Netbook als mediaspeler

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 januari 2012 16:37

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een netbook is niet alleen handig voor onderweg, u zet dit apparaat net zo gemakkelijk in als mediaspeler. Zo bekijkt u de nieuwste films op tv, terwijl mooie geluidseffecten uit de speakers van uw stereo-installatie knallen. Op die manier leidt uw netbook een dubbelleven!

1. Netbooks

Een netbook is eigenlijk niets anders dan een mini-notebook met een compact scherm. Omdat deze apparaten een kleiner formaat hebben, is er geen plaats voor bepaalde aansluitingen en een cd/dvd-brander. Ze zijn vooral bedoeld om basistaken te verrichten, zoals surfen op internet en tekstverwerken. Voor zaken als fotobewerking en het spelen van games is een netbook niet krachtig genoeg. Een groot voordeel is de relatief lage aanschafprijs. Voor pakweg 250 euro hebt u er al één. Netbooks zijn ontzettend licht, waardoor het populaire reismaatjes zijn. Vermoedelijk gaat u ieder jaar hooguit een paar weken op vakantie en het is zonde als het apparaat de overige maanden stof ligt te happen. Gebruik een netbook daarom als mediaspeler. Via usenet en bittorrent downloadt u eenvoudig leuke films en muziek, die u vervolgens afspeelt op een aangesloten tv en/of stereo-installatie. In de volgende tips helpen wij u op weg.

In vergelijking met 'gewone' notebooks hebben netbooks veel minder aansluitmogelijkheden.

2. Downloaden

U kunt op uw netbook een downloadprogramma installeren om mediabestanden van bittorrent of usenet op te halen. Schat vooraf wel even in of het systeem hiervoor voldoende specificaties in huis heeft. Zeker bij usenet kost het uitpakken en eventueel repareren van gedownloade bestanden nogal veel rekenkracht. Wellicht is het beter om films en muziek met een desktop of krachtige notebook van usenet te plukken, waarna u de bestanden overzet naar uw netbook. Op usenet zijn genoeg leuke downloads te vinden waarbij Nederlandstalige ondertiteling meestal al in de films zit ingebakken. De meeste netbooks kunnen in principe zonder problemen een bittorrentclient draaien. Pas wel op dat u de wet niet overtreedt. Onbewust deelt u binnenkomende downloads namelijk weer met andere gebruikers in het netwerk, en in het geval van auteursrechtelijk beschermd werk is dat illegaal.

Het is de vraag of uw netbook krachtig genoeg is om downloads te verwerken.

3. Aansluiten op tv

Als uw netbook over een HDMI-aansluiting beschikt, is het aansluiten een simpel karweitje. Beeld en geluid worden namelijk allebei naar de tv verzonden, zodat u films zonder veel gedoe op een groot scherm bekijkt. U gebruikt hiervoor een HDMI-kabel. Platte toestellen kunnen daar doorgaans allemaal mee overweg. Helaas hebben de meeste netbooks geen HDMI-aansluiting aan boord. In plaats daarvan gebruikt u dan de VGA-uitgang, die u aan de overeenkomstige ingang van uw tv koppelt. Kies het juiste invoerkanaal op de tv, waarna het bureaublad van uw netbook als het goed is meteen in het groot wordt getoond. In de presentatiemodus van Windows 7 bepaalt u eenvoudig hoe u het beeld wilt weergeven. Druk op Windows-toets+P en kies Dupliceren om het beeld op beide schermen te tonen. Waarschijnlijk wilt u uitsluitend op uw tv naar films kijken. Klik in dat geval op Alleen op projector. In Windows 7 Starter is de presentatiemodus helaas niet aanwezig. Als u deze versie van het besturingssysteem gebruikt, moet u met de rechtermuisknop op het bureaublad klikken en kiezen voor Schermresolutie. Selecteer achter Meerdere schermen welke monitor u wilt gebruiken. Mogelijk moet u bij oudere Windows-systemen op een specifieke sneltoets drukken om het beeldsignaal naar een externe monitor te sturen.

Sluit uw netbook aan op de tv en bepaal op welk scherm het beeld moet worden getoond.

0 Reactie(s) op: Netbook als mediaspeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.