© PXimport

Netbook als mediaspeler

Geplaatst: 31 januari 2012 - 14:37

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Maikel Dijkhuizen

Een netbook is niet alleen handig voor onderweg, u zet dit apparaat net zo gemakkelijk in als mediaspeler. Zo bekijkt u de nieuwste films op tv, terwijl mooie geluidseffecten uit de speakers van uw stereo-installatie knallen. Op die manier leidt uw netbook een dubbelleven!

1. Netbooks

Een netbook is eigenlijk niets anders dan een mini-notebook met een compact scherm. Omdat deze apparaten een kleiner formaat hebben, is er geen plaats voor bepaalde aansluitingen en een cd/dvd-brander. Ze zijn vooral bedoeld om basistaken te verrichten, zoals surfen op internet en tekstverwerken. Voor zaken als fotobewerking en het spelen van games is een netbook niet krachtig genoeg. Een groot voordeel is de relatief lage aanschafprijs. Voor pakweg 250 euro hebt u er al één. Netbooks zijn ontzettend licht, waardoor het populaire reismaatjes zijn. Vermoedelijk gaat u ieder jaar hooguit een paar weken op vakantie en het is zonde als het apparaat de overige maanden stof ligt te happen. Gebruik een netbook daarom als mediaspeler. Via usenet en bittorrent downloadt u eenvoudig leuke films en muziek, die u vervolgens afspeelt op een aangesloten tv en/of stereo-installatie. In de volgende tips helpen wij u op weg.

© PXimport

In vergelijking met 'gewone' notebooks hebben netbooks veel minder aansluitmogelijkheden.

2. Downloaden

U kunt op uw netbook een downloadprogramma installeren om mediabestanden van bittorrent of usenet op te halen. Schat vooraf wel even in of het systeem hiervoor voldoende specificaties in huis heeft. Zeker bij usenet kost het uitpakken en eventueel repareren van gedownloade bestanden nogal veel rekenkracht. Wellicht is het beter om films en muziek met een desktop of krachtige notebook van usenet te plukken, waarna u de bestanden overzet naar uw netbook. Op usenet zijn genoeg leuke downloads te vinden waarbij Nederlandstalige ondertiteling meestal al in de films zit ingebakken. De meeste netbooks kunnen in principe zonder problemen een bittorrentclient draaien. Pas wel op dat u de wet niet overtreedt. Onbewust deelt u binnenkomende downloads namelijk weer met andere gebruikers in het netwerk, en in het geval van auteursrechtelijk beschermd werk is dat illegaal.

© PXimport

Het is de vraag of uw netbook krachtig genoeg is om downloads te verwerken.

3. Aansluiten op tv

Als uw netbook over een HDMI-aansluiting beschikt, is het aansluiten een simpel karweitje. Beeld en geluid worden namelijk allebei naar de tv verzonden, zodat u films zonder veel gedoe op een groot scherm bekijkt. U gebruikt hiervoor een HDMI-kabel. Platte toestellen kunnen daar doorgaans allemaal mee overweg. Helaas hebben de meeste netbooks geen HDMI-aansluiting aan boord. In plaats daarvan gebruikt u dan de VGA-uitgang, die u aan de overeenkomstige ingang van uw tv koppelt. Kies het juiste invoerkanaal op de tv, waarna het bureaublad van uw netbook als het goed is meteen in het groot wordt getoond. In de presentatiemodus van Windows 7 bepaalt u eenvoudig hoe u het beeld wilt weergeven. Druk op Windows-toets+P en kies Dupliceren om het beeld op beide schermen te tonen. Waarschijnlijk wilt u uitsluitend op uw tv naar films kijken. Klik in dat geval op Alleen op projector. In Windows 7 Starter is de presentatiemodus helaas niet aanwezig. Als u deze versie van het besturingssysteem gebruikt, moet u met de rechtermuisknop op het bureaublad klikken en kiezen voor Schermresolutie. Selecteer achter Meerdere schermen welke monitor u wilt gebruiken. Mogelijk moet u bij oudere Windows-systemen op een specifieke sneltoets drukken om het beeldsignaal naar een externe monitor te sturen.

© PXimport

Sluit uw netbook aan op de tv en bepaal op welk scherm het beeld moet worden getoond.

4. Geluid

Op het gebied van geluid zijn er diverse opties. Sowieso kunt u geluid altijd afspelen via de interne speakers van het netbook, maar meestal klinkt dat nogal belabberd. Als het apparaat beschikt over een HDMI-aansluiting, gebruikt u die het beste om het draagbare systeem met uw tv te verbinden. U speelt het geluid in dat geval af via de tv-speakers. Hebt u een HD-versterker in huis, dan koppelt u het netbook aan de HDMI-ingang ervan. Het voordeel hiervan is dat u audio over de speakers afspeelt, zodat films en muziek mooier klinken. U kunt op die manier zelfs in Dolby Digital en DTS audiosporen van films via de receiver afspelen. Vooral als u surroundspeakers hebt aangesloten, is dat een groot pluspunt. Mocht u een HDMI-kabel naar uw tv leggen, houd er dan rekening mee dat het waarschijnlijk niet mogelijk is om DTS te decoderen. Films met uitsluitend dit audiospoor kunt u dan niet beluisteren via uw tv.

© PXimport

De wat duurdere netbooks hebben vaak een HDMI-aansluiting.

De kans is groot dat uw netbook geen HDMI aan boord heeft. In veel gevallen kunt u het geluid aan uw tv doorgeven via een kabel met aan twee kanten een mini-jackplug. Bij een audioversterker ligt dat iets anders. Gebruik daarvoor een kabel met aan de ene kant RCA (witte en rode tulpstekkers) en aan de andere kant een mini-jack. U sluit de mini-jack aan op de hoofdtelefoonaansluiting van het netbook, terwijl u de tulp-stekkers in bijvoorbeeld de cd- of tape-ingang van uw versterker stopt. Ook bij veel tv-toestellen kunt u deze kabel gebruiken. Wanneer u de audio analoog doorgeeft via de hoofdtelefooningang, bestaat de kans dat het geluid niet helemaal synchroon loopt met het beeld. Bij niet al te oude versterkers is het mogelijk om dit met een zogeheten lipsync-functie te corrigeren.

© PXimport

Deze kabel gebruikt u om een analoog audiosignaal naar uw tv of versterker te versturen.

5. Audio-instellingen

Hebt u alles goed aangesloten, maar krijgt u alleen geluid uit het netbook? Wanneer het de bedoeling is om audio via uw versterker of tv af te spelen, kunt u dat eenvoudig regelen. Ga naar Start / Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Audioapparaten beheren. Er verschijnt vervolgens een nieuw dialoogvenster in beeld. Aan het groene vinkje ziet u welke bron er wordt gebruikt voor audio. Klik op het apparaat waarmee u geluid wilt afspelen, bijvoorbeeld uw versterker of tv. Bevestig via de knop Als standaard instellen.

© PXimport

In dit venster bepaalt u naar welk apparaat uw netbook de audio-uitvoer moet sturen.

6. Luidsprekerinstellingen

Loop voor de zekerheid ook even de luidsprekerinstellingen na. Klik op Configureren en geef aan welke luidsprekeropstelling u in de woonkamer hebt staan, bijvoorbeeld Stereo of 5.1 Surround. Gebruik de knop Testen om te controleren of alles werkt. Klik op Volgende en haal vinkjes weg voor speakers die niet in uw opstelling aanwezig zijn. Dat is bijvoorbeeld relevant wanneer u 5.1 Surround hebt geselecteerd terwijl een subwoofer ontbreekt. Via Volgende selecteert u welke speakers een volledig bereik kunnen weergeven. Dat is alleen van toepassing als u over satellietspeakers beschikt die zijn bedoeld om de hoge tonen te verzorgen. Klik op Volgende en Voltooien en sluit het dialoogvenster met OK.

© PXimport

Als u een HDMI-kabel op een HD-versterker aansluit, is het belangrijk dat u de juiste luidsprekeropstelling kiest.

7. Resolutie

De resolutie van een netbook is vaak de beperkende factor om films op uw tv weer te geven. Modellen met een monitor in Full HD zijn er namelijk niet, terwijl de meeste moderne lcd-schermen wel een resolutie van 1920 X 1080 aankunnen. Houd er dan ook rekening mee dat u vanaf een netbook lang niet altijd de maximale beeldkwaliteit bereikt op uw tv. Dat is gelukkig geen ramp. Harde schijven van de meeste draagbare systemen hebben normaliter toch al niet zoveel opslagcapaciteit, dus alleen al om die reden is het onverstandig om blu-ray- of AVCHD-rips te downloaden. Weergave van dvd- en divx-films geeft gelukkig geen enkel probleem. Het is belangrijk om te weten hoe u de resolutie goed instelt. Televisies ondersteunen namelijk niet alle resoluties van netbooks. Hierdoor krijgt u misschien te maken met zwarte balken of met een situatie waarbij delen van het bureaublad niet zichtbaar zijn. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van uw bureaublad en kies Schermresolutie. Probeer in het uitrolmenu achter Resolutie verschillende mogelijkheden uit, waarbij u steeds op Toepassen klikt. Zodra u de juiste resolutie voor uw tv hebt gevonden, bevestigt u met Wijzigingen behouden. Klik ten slotte op OK.

© PXimport

Kies in dit venster de hoogste resolutie die uw tv correct weergeeft.

Hoewel er geen netbooks bestaan die Full HD weergeven, kunnen de meeste grafische kaarten met HDMI wel een extern signaal in Full HD uitzenden. U controleert eenvoudig of uw systeem dat kan. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies voor Schermresolutie. Selecteer in het uitrolmenu achter Meerdere schermen de optie Het Bureaublad alleen weergeven op 2 en bevestig met Toepassen. Klik op Wijzigingen behouden en bekijk welke resolutie uw netbook automatisch heeft ingesteld. Wanneer er '1920 X 1080' staat, bekijkt u films voortaan in Full HD. Sluit het menu af met OK.

© PXimport

Duurdere netbookmodellen met een HDMI-aansluiting kunnen een videosignaal in Full HD uitzenden.

8. Surfen

Een netbook verbindt u eenvoudig met internet. U regelt dit door een ethernetkabel aan te sluiten of door gebruik te maken van een draadloos netwerk. In veel gevallen is het prettig om het beeld vervolgens op een groot scherm te kunnen zien. Weliswaar zijn de letters op een flink tv-scherm te klein om online artikelen te lezen, maar als u graag naar Uitzending Gemist of YouTube-filmpjes kijkt, is een flink beeldscherm ideaal! Bij beide videodiensten past u de resolutie naar eigen wens aan en bekijkt u het beeld op een volledige schermgrootte. Om praktische redenen staat uw netbook vermoedelijk vlakbij de tv. Er loopt namelijk minimaal één kabel naar de tv of stereo-installatie. Deze plek is eigenlijk niet zo handig, aangezien u voor surfsessies een muis en toetsenbord nodig hebt. U surft natuurlijk liever vanaf de bank naar leuke videodiensten, in plaats van dat u noodgedwongen dichtbij de tv moet zitten. Een draadloze muis en toetsenbord vormen de oplossing, want die legt u gemakkelijk op de salontafel zonder dat er hinderlijke kabels door uw woonkamer lopen. Een bijkomend voordeel is dat u op een groot toetsenbord beter kunt typen. U stopt een usb-adapter in het netbook, waarna u de browser draadloos bedient.

© PXimport

Een draadloze muis en toetsenbord zijn eigenlijk onmisbaar als u de tv voor surfsessies wilt gebruiken.

9. Codecs

Films en muziek worden doorgaans gecodeerd opgeslagen. Uw systeem moet de bestanden weer decoderen, waarna het mogelijk is om de boel af te spelen. Dat decoderen gebeurt aan de hand van codecs. In Windows zijn er standaard al een paar aanwezig. Om alle populaire bestandsformaten weer te geven, hebt u ook nog externe codecs nodig. Voordat u een netbook als mediaspeler gebruikt, is het slim om eerst de benodigde codecs te installeren aan de hand van een codecpack. Surf naar Windows 7 Codec Pack. Anders dan de naam doet vermoeden, werkt dit codecpack ook onder XP en Vista. Scrol naar beneden en klik onderaan op Download Now. Op de nieuwe webpagina klikt u nogmaals op Download Now. Via Uitvoeren verschijnt de installatiewizard. Laat Easy Installation gemarkeerd staan en klik op Next. Met I Agree accepteert u de licentievoorwaarden. Haal in het volgende venster twee vinkjes weg om te voorkomen dat uw browser vervuild raakt met gesponsorde onderdelen. Klik tweemaal op Next en sluit de wizard met Close.

© PXimport

Dankzij Windows 7 Codec Pack kunt u alle bekende bestandsformaten afspelen.

10. Media afspelen

U speelt een mediabestand af door erop te dubbelklikken. De kans is groot dat het programma Windows Media Player opent. Klik rechtsonder op Volledig scherm weergeven. Als u Nederlandstalige ondertiteling wilt selecteren, klikt u midden in het beeld op de rechtermuisknop. Navigeer naar Teksten / bijschriften en ondertitels en klik op Nederlands. Lukt het niet om een mediabestand met Windows Media Player te openen of start er steeds een ander afspeelprogramma op? Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Eigenschappen. Aan de hand van de knop Wijzigen selecteert u in het overzicht Windows Media Player. Ziet u niets staan? Klik dan eerst op het minipijltje achter Andere programma's. Vink de optie Dit type bestand altijd met dit programma openen aan en bevestig door twee maal op OK te klikken. Probeer het bestand nu nogmaals af te spelen.

© PXimport

Geef aan met welk programma u het bestand wilt openen.

11. VLC Media Player

U kunt ook overwegen een alternatief programma te gebruiken om muziek en films af te spelen. Zo is VLC Media Player voor de meeste mediabestanden prima geschikt. Een groot pluspunt is dat deze freeware van zichzelf al veel codecs bevat, waardoor het niet nodig is om een extern codecpack te installeren. Surf naar VideoLAN en klik op Download VLC. In een nieuwe webpagina start automatisch het downloadproces. Klik op Uitvoeren en wacht tot de installatiewizard verschijnt. Selecteer de Nederlandse taal en bevestig met OK. Klik drie keer op Volgende, kies voor Installeren en haal in het volgende scherm het vinkje weg bij VLC Media Player starten. Sluit de installatiewizard af met Voltooien. Open de map met mediabestanden op uw netbook, klik met de rechtermuisknop op een film- of muziekbestand en kies voor Openen met VLC Media Player. Het programma speelt de betreffende media direct af. Bij films klikt u op de knop Volledig scherm aan. Gebruik het contextmenu onder de rechtermuisknop om het gewenste audiospoor en de ondertiteling te selecteren. Met VLC Media Player speelt u onder meer mkv-, m2ts-, vob-, avi- en sommige image-bestanden af.

© PXimport

Bij dvd-bestanden dient u meestal handmatig de Nederlandse ondertiteling in te schakelen.

12. Iso-bestanden afspelen

Een iso-bestand (oftewel een image) bevat de volledige inhoud van een film, samen met informatie over hoe een cd/dvd-brander de data op een schijf moet branden. Op usenet worden veel films op deze manier verspreid. De bedoeling is dat u een iso-bestand eerst op een lege schijf brandt voordat u het bestand kunt afspelen. Uw netbook bevat helaas geen optisch station. Hoewel VLC Media Player evengoed sommige iso-bestanden afspeelt, kunt u daar niet blind op vertrouwen. De oplossing is om een virtueel cd/dvd-station op het systeem te installeren. U laadt een iso-bestand in dit station, waarna uw netbook het als fysieke schijf herkent. Op deze wijze speelt u de films alsnog af in Windows Media Player. Surf naar SlySoft en klik op Virtual CloneDrive. Kies voor DOWNLOAD en klik onderaan nogmaals op Virtual CloneDrive. Via Uitvoeren wordt de installatiewizard geopend. Bevestig de licentievoorwaarden met Ik ga akkoord! en klik op Volgende. Het is slim om overal vinkjes neer te zetten. Het programma herkent naast iso namelijk ook nog andere imageformaten. Klik achtereenvolgens op Volgende, Install en Sluiten om de wizard af te ronden.

© PXimport

Virtual CloneDrive kan met alle bekende imageformaten overweg.

Ga naar Start / (Deze) Computer en merk op dat er een nieuw optisch station is bijgekomen. Klik hier op met de rechtermuisknop en kies in het contextmenu voor Virtual CloneDrive / Mount. Zoek een iso-bestand en klik op Openen. Dubbelklik op het virtuele cd/dvd-station om de film af te spelen. Houd er rekening mee dat u iso-bestanden van blu-ray-rips niet met Windows Media Player of VLC Media Player kunt openen. U hebt hier namelijk een geschikt afspeelprogramma voor nodig, bijvoorbeeld PowerDVD. Deze beperking kan worden omzeild door een afspeelbestand in de mappenstructuur te openen. Klik met rechts op het virtuele cd/dvd-station en kies Openen. Blader vervolgens door naar de STREAM-map en dubbelklik op een m2ts-bestand. Deze werkwijze heeft overigens wel tot gevolg dat u helaas niet over Nederlandstalige ondertiteling beschikt.

© PXimport

Koppel een iso-bestand aan een virtueel cd/dvd-station en bekijk de film op uw netbook.

13. Media streamen

Met Windows 7 is het mogelijk om via de Thuisgroep-functie bestanden tussen verschillende pc's te delen. Dat is bijvoorbeeld handig als u een computer op zolder hebt staan die speciaal is ingericht om films en muziek te downloaden. Door media naar het netbook te streamen, bekijkt u het gedownloade materiaal rechtstreeks op uw tv in de woonkamer. U gaat eerst een Thuisgroep voor uw netwerk creëren. Houd er rekening mee dat het met Windows 7 Starter niet mogelijk is om een Thuisgroep aan te maken, al kunt u wel lid worden om bestanden te delen. Kruip dus achter een pc met een hogere versie van Windows 7, zoals Home Premium, Professional of Ultimate. Ga naar Start / Configuratiescherm / Opties voor thuisgroepen en delen instellen en klik op de knop Een thuisgroep maken. Geef aan wat voor media u wilt delen en klik op Volgende. Schrijf het wachtwoord op, want u hebt dit nodig om uw netbook voor de Thuisgroep aan te melden. Sluit het dialoogvenster met Voltooien. Zet een vinkje voor Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen en klik als afsluiting op Wijzigingen opslaan.

© PXimport

Deel muziek en films met andere computers in uw thuisnetwerk.

U gaat nu uw netbook aanmelden bij een Thuisgroep. Navigeer naar Start / Configuratiescherm / Opties voor thuisgroepen en delen instellen. Klik op de knop Nu lid worden en geef aan welke media u wilt delen. In het volgende venster typt u het wachtwoord. Met Volgende en Voltooien voegt u het netbook toe aan de Thuisgroep. Via Windows Verkenner hebt u toegang tot de gedeelde bestanden. U klikt aan de linkerkant op de naam van het systeem waarop de mediabestanden staan opgeslagen. U opent nu zonder beperkingen mediabestanden op het netbook. Overigens voegt u simpel extra mediamappen aan de Thuisgroep toe. Open op een geabonneerde pc een map met mediabestanden en klik bovenaan op Delen met / Thuisgroep (Lezen/schrijven).

© PXimport

Het is erg eenvoudig om in Windows 7 mediabestanden te delen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten