Netgear EVA9100

Door: frank-de-graaf | 14 oktober 2010 17:46

Apps & Software

Z’n grote broer met ingebouwde harde schijf hebben we reeds eerder in handen gehad. Daar waren we mede dankzij de zeer hoge prijs maar gematigd enthousiast over. De prijs is van deze mediaspeler is flink lager, maar wat prestaties betreft kan EVA9100 de concurrentie niet bijbenen.

In tegenstelling tot de meeste andere mediaspelers heeft de EVA9100 van Netgear het formaat van een flinke dvd-speler en is hij met bijzonder veel aandacht afgewerkt. Er zit een interne voeding in, de speler beschikt over alle mogelijke in- en uitgangen en alles ziet er zeer degelijk uit. Knullig is echter wel dat in deze goedkopere diskloze versie wel een wegklapbaar frontje zit, maar daarachter staat alleen een tekst dat er geen schijf in geplaatst kan worden.

De Netgear EVA9100 heeft een mooie brede behuizing.

Netgear neemt u aan de hand bij de instelling van de speler. Stap voor stap wordt u door de installatie heen geleid, hierbij installeert u gelijk de software op de computers die mediabestanden bevatten die u wilt afspelen. Wie buiten de gebaande paden wil treden, krijgt het wat lastiger. Handmatig toevoegen van bronnen kan, maar dit gaat omslachtig. Daarnaast wijkt de presentatie van films nogal af van wat we bij andere spelers gewend zijn. Dat levert wat meer zoekwerk op. Een gemiste kans is het ontbreken van DTS decodering. Als de speler direct gekoppeld is aan een televisie levert dat geen geluid op.

De weergave van HD-films zonder DTS levert in vrijwel alle gevallen geen probleem op. Voor het afspelen van blu-ray-rips is de speler minder geschikt. Iso-images worden niet herkend en hoewel het mogelijk is om in de STREAM-map op zoek te gaan naar de hoofdfilm hoeft u daar niet al te veel van te verwachten. We gebruiken voor iedere mediaspeler dezelfde set testbestanden op dezelfde externe schijf. Dat schijfje is voldoende snel, maar de Netgear had er wel moeite mee. De foutmelding die verschijnt, is dat er te weinig netwerkcapaciteit is. Dat resulteert in zoveel haperingen dat kijken niet leuk meer is. Wel leuk zijn de mogelijkheden om media op sites als YouTube en Flickr te zien.

Conclusie

De speler is wat achterhaald. Voor de bijna 165 euro die de Netgear EVA9100 moet kosten zijn inmiddels veel betere spelers op de markt als bijvoorbeeld de Popcorn A-200. De Digital Entertainer Express is stil en ziet er degelijk uit, maar beter wacht u op de opvolger in hopelijk eenzelfde form factor.

Netgear EVA9100 Digital Entertainer Express

Straatprijs € 165,-

Videoformaten Avi, divx, xvid, wmv9, mov, m4v, vob, mpg, mp1, mp2, mp4, iso, ifo, mkv, ts, m2ts, ps, mpeg 1/2/4 sd, mpeg-2 hd hp@hl, mpeg-4 part 2 hp@hl, h.264 hp@hl 4.1, vc1/wmv9hd

Audioformaten Mp3, wma, aac, flac, wma-pro, m4a, m4p, Dolby Digital, dts passthrough, pcm, lpcm, wav

Overige formaten Jpg, bmp, png, gif

Ondertitels Srt, sub, smi, txt, mkv ssa, m2ts pgs

In- en uitgangen HDMI 1.3; component; composiet; scart/s-video; s/pdif (optisch en coaxiaal); ethernet 10/100/1000 netwerk; 2 usb-hostaansluiting

Resolutie 480p, 576p, 720p, 1080i en 1080p

Bestandssystemen NTFS en FAT

Garantie 1 jaar garantie

Oordeel 6/10

Pluspunten

Degelijk uiterlijk

Fraai afgewerkt

Installatiewizard

Minpunten

Menu wat onduidelijk

Problemen met blu-ray-rips

Prijzig

0 Reactie(s) op: Netgear EVA9100

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.