Het gevecht van de grote browser­fabrikanten om zoveel mogelijk internetters voor zich te winnen, is in volle gang. Vooral na de lancering van het browserkeuzescherm in Windows halen de ontwikkelaars alles uit de kast om gebruikers te overtuigen. De vijf grootste spelers in het slagveld zijn Microsoft, Apple, ­Google, Mozilla en Opera. Microsoft bezit met Internet Explorer nog altijd ruimschoots het ­grootste marktaandeel.

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1: Inleiding;

Pagina 2: Mozilla Firefox 4 bèta;

Pagina 3: Microsoft Internet Explorer 9 bèta;

Pagina 4: Google Chrome 8;

Pagina 5: Safari & Opera; Conclusie.

De ‘Big Five’ in browserland timmeren allemaal hard aan de weg om hun browser aan de man te brengen. Drie van de vijf hebben een nieuwe browser in de steigers staan. Chrome is stilaan tot versie zeven gekomen, maar het zwaarste geschut wordt op dit moment door Mozilla en Microsoft in stelling gebracht. De nieuwe browserversies van deze fabrikanten verschillen behoorlijk van de vorige versies. Een mooi moment dus om de browsers eens naast elkaar te leggen. Wat is er nieuw? Welke browser scoort het best op welke vlakken?

Peacekeeper

Om de browsers te testen hebben we de Benchmark van Peacekeeper gebruikt. Peacekeeper test de snelheid van de browser, en gebruikt daar Javascript voor. De scores uit deze test laten zien hoe snel en soepel de internetervaring met de browser is. Hoe hoger de score, des te beter. Voor een betrouwbaar resultaat hebben we een schoon Windows 7-systeem gebruikt met een moderne GPU.

 

© PXimport

De resultaten van onze Benchmark-test. Chrome 7 komt als beste uit de test.

Mozilla Firefox 4 bèta

Firefox 4 is de nieuwste versie van Mozilla’s browser. Het is voor deze browsermaker belangrijk om met een goede, nieuwe browser op de proppen te komen. Concurrenten Microsoft en Google snoepen met hun browsers Internet Explorer en Chrome namelijk de laatste maanden weer wat marktaandeel van Firefox af. Mozilla wil dit tij doen keren. Naast de nieuwe Firefox staat er ook een mobiele browser in de steigers.

Op het eerste oog is er veel veranderd aan Firefox. De browser heeft een nieuwe, frisse look meegekregen die doet denken aan de browser van concurrent Google. De tabbladen bevinden zich boven het adresveld en de bladwijzers zitten rechtsboven onder een knop verscholen. Tevens is er een opvallende (niet zo fraaie) oranje knop linksboven die de menubalk vervangt, en een pijlknop rechtsboven waarmee een overzicht van de tabbladen wordt weergegeven. Tevens is er een nieuwe manier ingebouwd waarmee u tabbladen kunt sorteren, genaamd Panorama. Een beetje afgekeken van concurrent Apple, die een soortgelijke methode met de naam Exposé in zijn besturingssysteem en browser Safari heeft geknutseld.

De nieuwe look is even wennen, en de meningen erover zullen verdeeld zijn. Gelukkig valt er weer bijzonder veel in te stellen en te tweaken aan de browser, waardoor u de oude look grotendeels weer terug kunt toveren. Daar blijft dan ook de grootste kracht van deze open-source browser liggen. Er is veel zelf in te stellen en ook qua praktische extensies laat het concurrent Google (nog) achter zich.

Wat voor het oog niet zichtbaar is, is de ingebouwde ondersteuning voor multitouch. Verder is er onder de motorkap ook hard gewerkt aan de verwerking van Javascript-codes, iets dat in Firefox 4 inderdaad een stuk sneller is. Ook is er hardwareversnelling aanwezig, waardoor er voor zwaardere grafische sites gebruikgemaakt wordt van de grafische kaart van de computer. Helaas blijft Firefox nog wel achter de bij browsers Chrome en Opera als het op snelheid aankomt. De opstarttijd en de tijd die nodig is om een pagina te laden liggen wat hoger, maar zijn niet van een storend niveau.

© PXimport

De nieuwe look van Firefox heeft veel weg van Opera en Chrome.

Firefox 4 bèta

Taal Nederlands

OS Windows 2000/XP/Vista/7, Mac OS, Linux

 

Pluspunten

Veel add-ons en thema’s

Veel in te stellen

Minpunten

Wat aan de logge kant

HTML 5

HTML 5 is de nieuwste versie van de programmeertaal voor het web. Opvallend hierin zijn de nieuwe interactiemogelijkheden en de < video >-tag, waarmee het mogelijk wordt om video in een website te plaatsen zonder dat hiervoor Flash op de computer nodig is. Iedere browsermaker – met name Microsoft – beweert stellig dat de nieuwste browserversie HTML 5 ondersteunt. Het lijkt ondertussen dan ook meer een marketingterm te zijn geworden dan de nieuwste HTML-standaard. De standaard geeft aan hoe de HTML-code universeel vertaald dient te worden in de browser tot een webpagina. Een paar jaar geleden was dit nog niet zo universeel als het zou moeten zijn. Webpagina’s konden in iedere browser anders weergegeven worden, tot grote frustratie van webontwikkelaars. Browsermakers werken nu gezamenlijk hard om deze problemen op te lossen en tegen te gaan.

Microsoft Internet Explorer 9 bèta

Met de bètaversie van Internet Explorer laat Microsoft vast wat zien van zijn nieuwe browser. Duidelijk is dat Microsoft bij de ontwikkeling van deze browser veel heeft gespiekt bij de concurrentie. Het uiterlijk van de browser is minimalistisch, zoals Chrome dat ook is. Tabbladen worden naast een (veel) kleiner adresveld geplaatst en drie kleine functietoetsen rechtsboven leiden naar de instellingen, favorieten en startpagina. Meldingen verschijnen (wanneer nodig) subtiel in een geel lint onderaan de browser. Door de compacte indeling blijft er veel ruimte over voor de website zelf, waardoor de browser eindelijk praktischer en een stuk prettiger in gebruik is.

Niet alleen heeft de browser een mooie, nieuwe jas gekregen, ook onder de motorkap is hard gewerkt om de browser sneller te maken. Hardwareondersteuning moet het mogelijk maken om zwaarder grafisch werk sneller aan te pakken en er is een geheel nieuwe Javascript-motor ingebouwd. In gebruik voelt het inderdaad allemaal een stuk lichter, soepeler en sneller aan. Onze benchmarktest wijst echter uit dat de browser inderdaad een grote stap vooruit heeft gedaan vergeleken met versie 8, maar vergeleken met de concurrentie vallen de testresultaten van de Internet Explorer 9 bèta toch wat tegen.

Grote pluspunten van de browser zitten in de samenwerking met Windows 7. Wanneer een website wordt vastgepind aan de taakbalk, krijgt het taakbalkpictogram het uiterlijk van de betreffende website mee. Klikt u hierop met de rechtermuisknop dan kunt u verschillende taken selecteren. IE 9 werkt goed samen met Windows 7, maar Windows XP gebruikers worden totaal in de steek gelaten. De browser is namelijk niet beschikbaar voor dit besturingssysteem.

© PXimport

Internet Explorer 9 oogt als versie 8 in zijn nakie.

© PXimport

Wanneer een website wordt vastgepind past het uiterlijk van het pictogram zich aan.

Internet Explorer 9 bèta

Taal Nederlands

OS Windows Vista/7

 

Pluspunten

Verbeterde interface

Verbeterde snelheid

Integratie met Windows 7

Minpunten

Werkt niet met Windows XP

Testresultaten vallen tegen

Weinig ruimte url-balk en tabs

Google Chrome 8

Google werkt vaak stilletjes achter de schermen aan zijn browser. Begin 2010 werd nog versie 4 geïntroduceerd, die een hoop extra functies aan de browser meegaf. Ondertussen is de browser al bij versie 8 aangekomen. Qua uiterlijk lijkt er in deze nieuwe versie niet veel veranderd. De browser is zo minimalistisch, dat er ook weinig meer veranderd kan worden om nóg meer website op het scherm te toveren. Wel zijn er steeds meer personalisatietoeters en -bellen - zoals thema’s en add-ons - beschikbaar om het minimalistische uiterlijk wat op te fraaien.

Het grootste verschil met de voorgaande versies zit onder de motorkap. Chrome 8 kan namelijk – net als Firefox en Internet Explorer – de grafische hardware van de computer laten zweten. Google richt zijn pijlen grotendeels op het zo snel mogelijk maken van de browser, en met succes. Nog voordat de muisknop terug is geveerd na de klik op het Chrome-icoontje lijkt de browser geladen. Hetzelfde geldt voor websites. In onze benchmarktest liet Chrome de concurrentie dan ook ver achter zich wat betreft snelheid.

© PXimport

Snel en minimalistisch, van het uiterlijk van Chrome valt weinig weg te snijden.

Chrome 8

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7, Mac, Linux

 

Pluspunten

Snelste browser

Veel plug-ins

Prettige interface

Minpunten

Weinig nieuwe functies in nieuwste versies

Weinig interfacetweaks mogelijk

Safari & Opera

De laatste twee van de grote vijf lijken wat op de achtergrond te zijn gedrukt in de strijd om het marktaandeel. Over Safari valt er op het moment van schrijven weinig nieuws te melden. Voor Apple’s browser zijn de belangen in de strijd wellicht ook wat minder groot. Voor Apple valt er vooral marktaandeel te winnen op het Windows-besturingssysteem. Het zijn allang niet meer alleen de verdwaalde Apple-fanaten die de browser onder Windows gebruiken. De browser is namelijk degelijk en doet zijn taken zonder morren. Tot voorheen sprong Safari eruit qua uiterlijk, hoewel de interface grotendeels dezelfde functieknoppen bevat. Helaas oogt de recentste versie als een van de saaiste. Op een Mac ziet het er allemaal net even wat gelikter uit. Onder Windows werkt Safari wat houterig, terwijl dit niet het geval is met Mac OS X.

Hoewel Opera het kleinste marktaandeel van de beschreven browsers heeft, zijn de gebruikers er laaiend enthousiast over. Niet gek ook, want de browser heeft al sinds de begindagen een minimalistisch uiterlijk, een startpagina met meestbezochte websites én tabbladen. Allemaal functies die later afgekeken werden door de concurrentie. In de recentste versie valt de browser ook te commanderen middels muisbewegingen. Iets dat we wellicht in de toekomst ook weer in andere browsers tegen zullen komen. Ook qua snelheid blijft de browser niet achter. In onze test moest Opera alleen Chrome voor zich laten gaan. Opera is ondertussen bij versie 11 aanbeland. Deze bracht geen spectaculaire vernieuwingen. De belangrijkste verandering is de toevoeging van extensies, een punt waar Opera op achterliep vergeleken met de concurrentie. Waar we meer van verwachten is de mobiele browser die Opera heeft ontwikkeld voor zowel Symbian, Android, Blackberry OS als iPhone OS. Een nieuw front waar veel terrein te winnen valt.

© PXimport

Safari’s uiterlijk in Windows springt er op geen manier uit.

© PXimport

Opera heeft een trouwe fanschare, maar vreemd genoeg weinig marktaandeel.

Safari 5

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7, Mac

 

Pluspunten

Mooie startpagina

Minpunten

Werkt houterig onder Windows

Opera 11

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7, Mac, Linux

 

Pluspunten

Commando’s door muis­bewegingen

Snelle browser

Minpunten

Geen

Conclusie

Het lijkt erop dat alle browsers langzaam steeds meer naar elkaar toe kruipen, terwijl ze onderling aan het knokken zijn voor meer gebruikers. Qua uiterlijk neemt iedere browser een minimalistische look aan, waarbij tabbladen bovenin verschijnen een zo veel mogelijk ruimte wordt gegeven aan de webinhoud zelf. Een logische stap eigenlijk, want zoals Microsoft zegt: de browser moet gezien worden als het toneel, terwijl de bezochte website het stuk is. Als het aankomt op de look & feel springt geen enkele browser er echt uit. Op Safari op de Mac na, met zijn grijze (of metalen) uiterlijk en de gelikte startpagina. Het zijn andere onderscheidende onderdelen waarmee de browserbakkers zieltjes proberen te winnen; functies, add-ons, snelheid (Chrome, Opera), beveiliging (claimt Internet Explorer) en personalisatie (Opera). Voor iedere browser valt wel iets te zeggen. Hoe de toekomst er in deze internetwereld uit gaat zien is daardoor lastig te voorspellen. Het belang van een browser kan namelijk aanzienlijk afnemen als de apps-trend van smartphones overwaait naar de pc en de meeste internetactiviteiten van de browser naar talloze kleine apps verhuizen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten