Nieuwe harde schijf houdt informatie miljoen jaar vast

© PXimport

Nieuwe harde schijf houdt informatie miljoen jaar vast

Geplaatst: 16 juli 2012 - 06:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Elmar Rekers

Franse wetenschappers hebben een harde schijf ontwikkeld die in staat zou zijn om gegevens gedurende één miljoen jaar te bewaren. De vinding werd tijdens het Euroscience Open Forum uit de doeken gedaan.

Op de duurzame harde schijf, die gemaakt is van saffier, wordt de informatie met platina gegraveerd. Agentschap ANDRA claimt dat de productie van het prototype 25 duizend euro heeft gekost. De nieuwe schijf zou gebruikt moeten worden om informatie over opslaglocaties van radioactief afval vast te leggen.

Lange tijd schadelijk

ANDRA houdt in Frankrijk de verwerking van radioactief materiaal onder toezicht. Volgens de organisatie is het van groot belang dat informatie over opslaglocaties van het restmateriaal voor lange tijd wordt vastgelegd. Dit omdat het afval tienduizenden jaren na gebruik nog altijd schadelijk blijft.

"Het doel is om informatie te verschaffen voor de archeologen van de toekomst", vertelt Patrick Charton van ANDRA. "We hebben echter nog geen idee in welke taal we het moeten schrijven." In tegenstelling tot traditionele harde schijven, wordt data op de saffier-schijf in echte letters gegraveerd. Hierdoor kunnen er slechts 40 duizend pagina's worden 'opgeslagen', welke middels een microscoop moeten worden uitgelezen.

Onder de aardbodem

De meeste landen die met nucleair restafval te maken krijgen, zijn het er over eens dat dit materiaal het beste vijfhonderd meter onder de aardbodem kan worden opgeslagen. Om te voorkomen dat toekomstige archeologen per ongeluk op dit schadelijke materiaal stuiten, is het volgens ANDRA van groot belang dat informatie over de locaties "vele tienduizenden jaren" wordt veiliggesteld.

Wanneer de duurzame schijf in gebruik genomen gaat worden is nog onduidelijk. ANDRA heeft echter nog genoeg tijd om het prototype verder te ontwikkelen. Landen zullen immers naar verwachting pas eind deze eeuw starten met het grootschalig opslaan van radioactief afval.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten