Nintendo Classic Mini NES - Reïncarnatie van een legende

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 november 2016 13:43

Games

Het oorspronkelijke Nintendo Entertainment System (NES) stamt alweer uit de jaren ‘80. Met zo’n zestig miljoen verkochte exemplaren was deze revolutionaire spelconsole een regelrechte kaskraker. Ruim dertig jaar na dato blaast Nintendo met de Classic Mini NES nieuwe leven in zijn legendarische klassieker. Hoe bevalt deze heruitgave in de praktijk?

Score
80
 • Pluspunten
 • Korte laadtijden
 • Savepoints
 • Betaalbaar
 • Design
 • Minpunten
 • Geen andere spellen
 • Kabellengte
 • Reactietijd

None

Nintendo Classic Mini NES


Prijs
€ 59,99
Processor
ARM Cortex A7
Grafische kaart
Mali-400MP2
Geheugen
256 MB RAM / 512 MB flashopslag
Poorten
HDMI, usb
Afmetingen
12,5 x 10 x 4,2 cm
Gewicht
173 gram

Heb je de originele NES ooit in handen gehad, dan roept deze vernieuwde editie direct nostalgische gevoelens op. De Nintendo Classic Mini NES lijkt namelijk als twee druppels water, met het verschil dat de behuizing een paar maatjes kleiner is. Aan de voorzijde bevinden zich een power- en startknop, waarbij er aan de rechterkant ook nog inputs voor twee controllers zijn te vinden. Je verbindt het apparaatje via een HDMI-kabel met een televisie. Nintendo levert overigens geen usb-adapter mee. Je kunt die los aanschaffen indien je televisie geen usb-poort met stroomvoorziening bevat. Lees ook:Tover je Raspberry Pi om tot gameconsole

Het retrodesign valt bij nostalgische gamefanaten ongetwijfeld in de smaak.

Menu

Zodra je de Classic Mini NES inschakelt, kom je in een eenvoudig configuratiemenu terecht. Na het activeren van de Nederlandse taal kun je direct aan de slag. Je hebt keuze uit dertig voorgeïnstalleerde spellen, waaronder bekende namen als Donkey Kong, The Legend Of Zelda en Pacman. Daar moet je het overigens wel mee doen, want in tegenstelling tot de originele NES kun je geen cartridges vervangen. Een verbetering is dat deze heruitgave de voortgang van games tussentijds opslaat. Je hoeft een game dus niet eerst volledig uit te spelen voordat je het apparaat uitschakelt.

Vanuit het menu heb je keuze uit dertig klassieke titels.

Gameplay

Het draait bij de Classic Mini NES natuurlijk allemaal om de gameplay! In hoeverre zijn videospelletjes van enkele decennia geleden nu nog relevant? Aan het begin is het even wennen aan de blokkerige graphics op een groot televisiescherm, maar na een paar levels voelen de klassieke videospelletjes al zeer vertrouwd aan. Een titel als Super Mario Bros 3 is anno 2016 nog altijd zeer leuk om te spelen, zeker wanneer je met deze game bent opgegroeid. Wel is de reactietijd van de meegeleverde controller iets trager wanneer je de bedieningsapparaten van de huidige generatie gameconsoles gewend bent. Verder zit je noodzakelijkerwijs dichtbij het scherm, vanwege de nogal korte kabellengte van de controller.

De tragere reactietijd merk je bijvoorbeeld zodra je met Mario over een obstakel wilt springen.

Conclusie

De blokkerige beelden ten spijt, de gameplay van klassieke NES-spelletjes blijft kortweg fenomenaal. Weliswaar zijn er enkele beperkingen, maar gezien het bescheiden aanschafbedrag van zo’n zestig euro kunnen we daar prima mee leven. Kortom, een leuk hebbedingetje voor diegenen die de oorspronkelijke NES koesteren en de klassieke spelletjes van deze spelcomputer willen herbeleven. Overigens lijkt de vraag groot te zijn en is de Classic Mini NES momenteel uitverkocht. Nintendo verwacht in december een nieuwe voorraad.

1 Reactie(s) op: Nintendo Classic Mini NES - Reïncarnatie van een legende

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 november 2016 16:20 reshift_development
  Man wat vet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.