NMa doet inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile

Door: andreas-udo-de-haes | 06 december 2011 13:35

Nieuws

Mededingingswaakhond NMa heeft vanochtend invallen gedaan bij de drie grootste mobiele operators. Ze worden verdacht van illegale prijsafspraken nadat twee insiders uit de school zijn geklapt.

Dinsdagochtend heeft toezichthouder NMa een inval gedaan bij de KPN, Vodafone en T-Mobile. De drie operators worden verdacht van illegale prijsafspraken over tarieven voor mobiel bellen en internet, meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De NMa bevestigt de inval en het onderzoek.

De zaak kwam aan het rollen na melding van twee klokkenluiders. De anonieme tipgevers zijn twee directeuren die betrokken waren bij de afspraken of er in elk geval getuige van waren. Zij meldden zich bij PVV-kamerlid Jhim van Bemmel, die de afgelopen half jaar onderzoek deed naar misstanden bij de telco's.

Concrete prijsafspraken

Nieuwsuur beschikt over de verklaringen die de klokkenluiders hebben afgelegd, waarin concrete voorbeelden staan van dubieuze contacten en afspraken tussen de operators. Een getuige zegt in zijn functie bij het sluiten van verschillende prijsafspraken tussen de drie bedrijven aanwezig te zijn geweest.

De tweede klokkenluider verklaart een getuige te zijn geweest van een gesprek tussen twee salesdirecteuren van KPN en Vodafone over tarieven. "In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd", aldus de klokkenluider.

Eerder over de scheef

Tien jaar geleden kregen de mobiele operators een miljoenenboete opgelgd wegens illegale afspraken over dealervergoedingen. Na een lang juridisch traject zijn de boetes verminderd, maar is de schuld van de telco's bevestigd.

Vodafone reageert met een korte verklaring: "Vanochtend heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) ons bezocht en informatie opgevraagd. We verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek."

Ook T-Mobile zegt 'volledig aan mee te werken' met de NMa. "En we hebben vertrouwen in de uitkomst", aldus een woordvoerder.

Ook KPN bevestigt het onderzoek, dat zich toespitst op twee kwesties. Enerzijds het "Afstemmen van verdienmodellen voor het aanbieden van mobiele communicatiediensten op de consumentenmarkt"; en anderzijds het "verdelen van onafhankelijke verkoopkanalen".

KPN schrijft dat het "geen interne meldingen" heeft ontvangen over mogelijk illegale praktijken.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: NMa doet inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.