Nokia: 'Apple heeft helemaal geen patenten op nano-sim'

Door: rene-schoemaker | 27 maart 2012 12:13

Nieuws

De belofte van Apple om zijn nano-simtechnologie licentiekostenvrij aan te bieden aan andere fabrikanten is volgens Nokia hol, leeg. Apple heeft helemaal geen patenten op die vervanger van de huidige simkaart.

De nano-sim wordt de opvolger van de micro-sim die de laatste jaren zijn intrede maakte als kleinere variant van de gewone simkaart. Apple wil een eigen nano-simontwerp tot standaard laten verklaren, maar concurrenten als Motorola, Blackberry-maker Research In Motion en Nokia verzetten zich daar tegen.

Komende donderdag zal de European Telecommunications Standards Institute (ETSI) een keuze maken tussen twee ingediende standaarden voor de nano-simkaart. De ene is ingediend door Apple, de ander door Nokia in samenwerking met Research in Motion (Blackberry) en Motorola Mobility (Google).

Nokia: Apple ondermijnt onze IP

De claim van Apple dat het dus dé standaard heeft die iedereen mag gebruiken zonder daar licentiekosten voor te hoeven betalen, is niet meer dan een poging om het intellectuele eigendom van andere fabrikanten te ondermijnen, zegt Nokia. In het ingediende voorstel van Apple zitten overigens helemaal geen essentiële patenten, vindt een woordvoerder van het Finse bedrijf verder.

Als er al patentenclaims zijn die essentieel zijn voor de implementatie van zo'n ETSI-standaard, moet die Europese organisatie eisen dat die worden gelicenseerd onder voorwaarden van de zo genaamde fair, reasonable and non-discriminatory (FRAND)-regel. Dat houdt in dat de technologie beschikbaar komt tegen een verhoudingsgewijs schappelijke licentieprijs, omdat die essentiële basistechnologie redelijkerwijs niet mag worden afgeschermd van de markt.

Apple: wij gratis, jullie ook gratis

Apple wil niettemin verder gaan en de essentiële patenten die het heeft voor nano-sim juist tegen een nulprijs vrijgeven, althans als het die patenten verkrijgt via een goedkeuring van de ETSI aankomende donderdag en de Apple-technologie tot standaard wordt verheven. Daarnaast wil Apple wel dat alle andere patenthouders van technologie die nodig is voor het gebruik van nano-sim dezelfde voorwaarden accepteren en die dus ook tegen een nulprijs weggeven.

Dat maakt de positie van Nokia en zijn kompanen in deze zaak wat moeilijk. Als Nokia niet zegt die voorwaarden te accepteren, heeft Apple een voorsprong bij de ETSI gekregen. De "welwillende opstelling" van Apple zou de stemming binnen de ETSI in het voordeel van Cupertino kunnen laten doorslaan. Maar Nokia lijkt niet van plan zich daardoor te laten beïnvloeden.

Nokia vindt eigen voorstel superieur

"We zijn ons niet bewust van enig intellectueel eigendom van Apple dat beschouwd wordt als essentieel voor zijn nano-sim voorstel. Daarom lijkt Apples voorstel voor royaltyvrije licensering niet meer dan een poging de waarde van het intellectuele eigendom van de anderen te ondermijnen", zegt een woordvoerder van Nokia.

Nokia vindt het eigen voorstel superieur aan dat van Apple. De nano-sim van Nokia heeft een compleet andere grootte dan de huidige micro-sim, terwijl Apples voorstel spreekt over een kaart die in de lengte dezelfde afmetingen heeft als de micro-sim breed is. Dat kan tot verwarring leiden bij gebruikers, die dan de kaart in apparaten proberen te stoppen waar het lijkt in te passen terwijl het niet daarvoor bedoeld is. "Dat kan leidden tot kaart- en productschade", zegt Nokia.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Nokia: 'Apple heeft helemaal geen patenten op nano-sim'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.