Nokia E7

Door: Jeroen Boer | 20 april 2011 15:01

Overige elektronica

Ondanks de populariteit van iPhones en Android-smartphones is Nokia nog altijd de grote speler op het gebied van smartphones. Wij gingen aan de slag met Nokia’s nieuwe zakelijke model voorzien van uitschuifbaar toetsenbord: de Nokia E7. Zet de Finse telefoonfabrikant met de E7 een goed toestel op de markt?

De Nokia E7 lijkt erg veel op de eerder door ons geteste Nokia N8. Hij is alleen wat groter en zwaarder. Dat komt behalve door het iets grotere 4inch-scherm ook door het uitschuifbare QWERTY-toetsenbord. Op de bouwkwaliteit van de behuizing is niets aan te merken en het is te zien dat Nokia ervaring heeft met het ontwerpen van degelijke toestellen. Net als bij de Nokia N8 moet u wel van het ietwat aparte ontwerp houden. Het schuifmechanisme dat Nokia bedacht heeft (waarbij u het scherm als het ware naar boven duwt komt) degelijk over. Wanneer het toetsenbord is uitgeklapt, heeft het scherm een prettige hoek ten opzichte van het toetsenbord. Met het schuifmechanisme is wel iets vreemds aan de hand. Wij hadden er geen problemen mee en konden het toetsenbord (of eigenlijk het scherm) moeiteloos uitschuiven. We kwamen echter diverse mensen tegen die echt moeite hadden met het door Nokia gebruikte schuifsysteem. Als je eenmaal weet hoe het moet, dan is het volgens ons echter erg eenvoudig in gebruik. Het toetsenbord zelf is erg goed en wij konden er probleemloos mee werken.

Het scherm heeft een prettige hoek ten opzichte van het toetsenbord.

Het 4inch-scherm (10,16 cm) is van het AMOLED-type en is qua inkijkhoek erg goed. De opgegeven resolutie van 640 x 360 klinkt misschien niet indrukwekkend, in de praktijk ziet het beeld er scherp uit. Een grote verandering ten opzichte van de Nokia N8 is de camera. In de N8 zit een uitstekende camera die plaatjes van 12 megapixel schiet. In de E7 zit een 8megapixel-camera. Dat klinkt nog als voldoende resolutie, maar Nokia heeft verder de autofocus weggelaten. Al met al zijn de foto’s die de Nokia E7 maakt niet bepaald indrukwekkend en zouden we de telefoon in ieder geval niet voor de camera kopen. Filmen in 720p gaat overigens wel prima.

Zakelijk

De Nokia E7 is de moderne opvolger van de Nokia Communicator-lijn. Het toestel heeft diverse mogelijkheden die vooral van pas komen bij zakelijk gebruik. Zo is het toetsenbord onmisbaar voor bijvoorbeeld e-mail. En met de ingebouwde HDMI-uitgang sluit u de Nokia E7 aan op bijvoorbeeld een HD-televisie of beamer voor een simpele presentatie (software hiervoor is in de vorm van het Quickoffice-pakket meegeleverd). We blijken zelfs een muis of toetsenbord op de ingebouwde usb-poort van het toestel te kunnen aansluiten, iets wat bij een presentatie goed van pas kan komen.

Symbian^3

Helaas heeft de Nokia E7 dezelfde zwakte als de Nokia N8 en dat is Nokia’s eigen besturingssysteem Symbian^3. Vergeleken met de belangrijkste concurrenten, iOS en Android, schiet Symbian^3 op het gebied van gebruiksgemak toch echt een paar puntjes tekort. Ons belangrijkste kritiek is de wirwar aan menu’s en vooral de lagen in de menustructuur, waardoor u goed moet zoeken om een instelling of optie te vinden. Ook is Symbian^3 visueel veel minder aantrekkelijk dan iOS of Android. Overigens is er voor bestaande Symbian S60-gebruikers wat de menustructuur betreft weinig veranderd en deze zullen dan ook moeiteloos hun weg vinden in Symbian^3.

Symbian^3 blijft het zwakke punt.

We kunnen echter niet ontkennen dat op zich heel veel mogelijk is met Symbian in het algemeen en de Nokia E7 in het bijzonder. Noemenswaardig is Ovi Kaarten (of Ovi Maps in het Engels), misschien wel het sterkste punt van de high-end Nokia-toestellen. Ovi Kaarten is een volwaardig navigatiepakket met gratis downloadbaar kaartmateriaal voor heel de wereld, waarmee u moeiteloos kunt navigeren. Qua gebruiksgemak zit het vooral bij het opzoeken van adressen net een stapje onder bijvoorbeeld TomTom. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het feit dat Ovi Kaarten helemaal gratis wordt meegeleverd op de Nokia E7. Wij hebben in zowel Nederland als andere Europese landen veel praktijkervaring met Ovi Maps en de kwaliteit van de routebegeleiding is gewoon goed.

Conclusie

Wat betreft hardware en vooral bouwkwaliteit hoort de Nokia E7 bij de top van de smartphones. Het toetsenbord is uitstekend en de HDMI-uitgang en usb-poort zijn interessante mogelijkheden. Helaas wordt ook dit toestel (net als zijn broertje N8) in onze ogen geplaagd door Symbian^3, dat echt een stuk minder intuïtief is dan iOS of Android. Voor Symbian-adepten geldt dit nadeel natuurlijk niet en die zullen aan de E7 een prima toestel hebben, als ze op zoek zijn naar een wat zakelijker model. Want ondanks zijn wat achterhaalde menu-opbouw is met Symbian alles mogelijk wat ook op andere smartphones kan. Voor de overige consumenten is het afwachten wat Nokia gaat doen met Symbian^3. Ergens dit jaar brengt Nokia een grote upgrade voor Symbian^3 uit (bekend onder de codenaam Symbian Anna). Deze upgrade bevat vooral tweaks die het gebruiksgemak sterk moeten verbeteren, in combinatie met een gelikter uiterlijk waarmee Symbian dichter bij iOS en Android moet komen. In zijn huidige vorm vinden we Symbian vooral voor nieuwe gebruikers echt te verwarrend in elkaar zitten, iets dat ons oordeel sterk beïnvloed.

Nokia E7

Prijs € 589,-

Beschikbare kleuren Zwart, grijs of blauw

Formaat 123,7 x 62 x 13,6 mm

Gewicht 175 gram

Processor ARM 680 MHz

Geheugen 256 MB werkgeheugen, 1 GB ROM

Opslag 16 GB

Scherm 4 inch (10,16 cm) AMOLED (640 x 360)

Camera 8 megapixel

OS Symbian^3

Accu 1200 mAh, ongeveer een dag werkduur

Telefonie GSM/EDGE 850/800/1800/1900, WCDMA 850/900/1700/1900/2100, GPRS/EDGE, HSDPA

Draadloos 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, gps, FM-ontvanger

Aansluitingen Mini-HDMI-uitgang, micro-usb-aansluiting, 3,5mm-geluidsuitgang

Meegeleverd Stereohoofdtelefoon, HDMI-adapter (mini-HDMI naar HDMI), usb-adapter (micro-usb naar normaal usb)

Oordeel 6/10

Pluspunten

Bouwkwaliteit

HDMI-uitgang

Usb-poort (ingang)

Ovi Kaarten

Minpunten

Symbian^3

Camera minder goed dan specificaties doen hopen

Geen kaartslot

0 Reactie(s) op: Nokia E7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.