Nokia en Microsoft gaan samenwerken

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 11 februari 2011 11:21

Apps & Software

Nokia sluit zoals verwacht een pact met Microsoft. De Finse telefoonmaker onthulde de deal voortijdig met een op YouTube geposte promo-video, maar heeft inmiddels duidelijkheid gegeven.

Een korte film op YouTube laat Nokia-ceo Stephen Elop en Microsoft-ceo Steve Ballmer zien die kort en zonder details de alliantie aankondigen. De voortijdig gelekte promo is gespot door het AllThingsD-blog van de Wall Street Journal. Inmiddels heeft Nokia de samenwerking ook bevestigd.

Phone 7, Bing, Xbox Live

Nokia gaat voor Windows Phone 7 en benadrukt de eigen, goede smartphone-hardware. Ex-Microsoft-topman Elop benadrukt ook diensten, maar noemt die nog niet. Zijn voormalige baas Ballmer noemt Windows Phone 7 en zegt dat Nokia ook Microsofts zoekmachine Bing, gamingplatform Xbox Live en ook Office omarmt. Voor de online-uitvoering van Office hadden de twee bedrijven in 2009 al een deal gesloten, ver vóór het aantreden van Elop.

Nokia geeft in het officiële persbericht aan dat het Windows Phone 7 naar nieuwe prijsniveaus, marktsegmenten en landen gaat brengen. Dat kan slaan op dure topmodellen smartphones, maar ook juist op goedkopere toestellen. Verder is Bing dus voortaan de standaardzoekmachine op Nokia-toestellen. Nokia Maps wordt kernonderdeel van Microsofts kaartendienst en wordt daarbij geïntegreerd met Bing en het advertentieplatform adCenter voor local search en lokale advertenties. Ook de online-uitvoering van Microsoft Office is onderdeel van de vergaande samenwerking. Daarnaast dient Nokia via zijn overeenkomsten met telco's als betalingstussenpartij voor aankopen van diensten en apps in de Microsoft Marketplace. Die app store neemt ook de content en Ovi Store van Nokia in zich op. Dat laatste zal vooral een kwestie van merknamen zijn, want de apps in de Ovi Store zijn voor Nokia's eigen platform en niet voor Phone 7.

In een ander persbericht meldt Nokia dat het nog geen afscheid neemt van zijn eigen mobiele platform Symbian en het samen met Intel ontwikkelde smartphone-platform MeeGo, maar dat het wel minder de nadruk gaat leggen op deze besturingsystemen. Ceo Elop heeft eerder al aangegeven voor de onderkant van de mobiele markt een andere strategie en mogelijk een ander platform te willen gebruiken. Nokia heeft in zijn nog altijd grote kernmarkt van eenvoudige mobiele telefoons te lijden onder concurrentie van goedkope Aziatische producenten. In het persbericht meldt Nokia dat het bedrijf gesplitst wordt in twee bedrijfsonderdelen: Smart Devices and Mobile Phones. Het eerste onderdel gaat zich op de smartphones met onder andere Windows Phone 7 en Symbian richten, terwijl de tweede divisie de simpele normale mobiele telefoons gaat maken.

Het net te vroeg op YouTube geposte Nokia-promofilmpje:

[youtube]xe3ksR8zgXg[/youtube]

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Nokia en Microsoft gaan samenwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.