Nokia Lumia 710

Door: Elmar Rekers | 10 februari 2012 13:29

Apps & Software

Met de Lumia 710 lanceert Nokia zijn tweede smartphone met het Windows Phone 7.5-besturingssysteem. Het bewijs dat een prima smartphone niet altijd de hoofdprijs hoeft te kosten.

Met zijn prijskaartje van 319 euro is de Lumia 710 aanzienlijk goedkoper dan Nokia's Windows Phone-vlaggenschip, de Lumia 800 (499 euro). Hoewel de toestellen dus eigenlijk niet direct met elkaar vergeleken mogen worden, moet toch gezegd worden dat de bouwkwaliteit en het ontwerp van Nokia's jongste telg behoorlijk bleek afsteekt bij het stevige unibodydesign van de Lumia 800.

Plastic

Zo voelt het toestel erg plastic aan en geeft vooral het verwisselbare achterkantje de telefoon een gammel gevoel. Daarnaast heeft Nokia ervoor gekozen om de drie bekende Windows Phone-knoppen te verstoppen onder één grote fysieke toets. Dit voelt weliswaar stevig aan, maar een lekkere bediening is het allerminst. Afgaande op de matige feedback van de toets weet u namelijk nooit of u een knop goed hebt ingedrukt.

De knoppen op de zijkant zijn op de tast lastig te vinden.

Hoewel de aan/uitknop, de cameraknop en de volumeregelaar een stuk prettiger werken, valt ook hier wel wat op af te dingen. Vooral de volume- en cameraknop aan de zijkant zijn zo naadloos in de behuizing verwerkt, dat het vaak lastig is deze op de tast te vinden. Nokia heeft er tot slot wel slim aan gedaan de hoeken van het toestel schuin af te werken. Het ziet er misschien oubollig uit, hierdoor ligt de 710 wel heerlijk in de hand als u foto's of video's schiet.

Kiekjes maken

Het maken van deze kiekjes gebeurt middels de 5megapixel-camera. De kwaliteit van de foto's is over het algemeen prima, maar de camera laat (ondanks de led-flitser) vooral in donkere omgevingen behoorlijk te wensen over. De 720p-video's zijn uitstekend voor een dergelijke budgetcamera, waarbij vooral de opgenomen audio bijzonder helder klinkt. Net als bij de Lumia 800 ontbreekt ook op de 710 helaas een camera aan de voorkant.

Bij fotograferen ligt de 710 lekker in de hand door de schuine hoekjes.

Net als de Lumia 800 heeft Nokia ook de 710 van enkele eigen apps voorzien. En die blijken al snel bijzonder handig. Zo is de Nokia Music-app een verslavende streaming muziekdienst, doet Nokia Kaarten prima werk als een Google Maps-vervanger en is Nokia Rijden een betrouwbaar gratis navigatiesysteem. Het is wel teleurstellend dat we met deze laatste nog altijd niet offline kunnen navigeren, iets waar Nokia ons al enige tijd een update voor in het vooruitzicht stelt.

Hoewel het aanbod in de Windows Marketplace nog flink achterloopt ten opzichte van Apples App Store en de Android Market, vult deze digitale winkel zich de laatste maanden wel in rap tempo met de meest bekende apps. Daarbij biedt Windows Phone 7.5 uit zichzelf al een uitstekende integratie van sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn, en zijn ook de aanwezige MSN Messenger en Xbox Live-functies van toegevoegde waarde.

Gorilla Glass

Het 3,7inch-touchscreen is van het kaliber 'Gorilla Glass' en heeft een resolutie van 800 x 480 pixels. In tegenstelling tot het kraakheldere amoled-scherm op de Lumia 800 betreft het hier een simpel lcd-display. Een kwaliteitsverschil dat toch een behoorlijke impact heeft op het speelplezier met de telefoon.

Hoewel de kleuren levendig zijn, zorgen de zwakke helderheid en de zeer beperkte inkijkhoek ervoor dat het lezen van teksten en het kijken van video's niet altijd even prettig is. Wel is dit scherm voorzien van Nokia's ClearBlack-technologie waardoor zwart ook daadwerkelijk inktzwart is. Het blijft indrukwekkend.

Wat ook indruk maakt is de snelheid van het systeem. De 1,4GHz-processor en de 512 MB aan RAM leveren uitstekend werk af, want tijdens onze uitgebreide testperiode bleef de smartphone onverminderd als een zonnetje draaien. Iets waar concurrerende Android-systemen als de HTC Wildfire of de Sony Ericsson Xperia Ray nog een puntje aan kunnen zuigen. Multitasken, surfen op internet, foto's maken: slechts incidenteel trad er een hapering op.

Doordat de achterkant verwisselbaar is kunt u het toestel personaliseren met gekleurde panelen die los te koop zijn.

De 8 GB aan geheugen is helaas wat aan de karige kant. Dat we dit op geen enkele manier kunnen uitbreiden, zal dan ook al snel gaan irriteren wanneer uw toestel zich vult met muziek, video's, foto's en apps. Een offer dat wellicht gebracht moest worden om de telefoon betaalbaar te houden. De 1300mAh-batterij in de Lumia 710 houdt het vrij gemakkelijk een volle dag uit. Niets bijzonder lang, maar teleurstellend is het evenmin.

Conclusie

Hoewel het ontwerp van de Lumia 710 weinig indruk zal maken op mensen met een iPhone 4S, Lumia 800 of Galaxy S II, toont Nokia met hun tweede Windows Phone wel aan dat u niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen voor een kwaliteitstoestel. De behuizing mag dan niet al te stevig aanvoelen, de telefoon beschikt wel over een aardig ClearBlack-schermpje, een prima camera en enkele handige Nokia-apps. Daarbij is de 710 in het dagelijks gebruik een van de snelste smartphones binnen zijn prijsklasse. Wilt u niet meer dan 320 euro aan een smartphone uitgeven en staat u open voor het verfrissende Windows Phone, dan is de Lumia 710 absoluut het overwegen waard.

Nokia Lumia 710

Straatprijs los toestel € 319,-

Verkrijgbare kleuren Wit en zwart (verwisselbare achterkant)

Processor 1,4 GHz

Geheugen 512 MB

Opslag 8 GB

Scherm 3,7 inch ClearBlack wvga (800 x 480 pixels)

Camera 5 megapixel (achterkant)

OS Windows Phone 7.5 (Mango)

Accu 1300 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, 802.11b/g/n, gps

Formaat 11,9 x 6,2 x 1,3 cm (h x b x d)

Gewicht 126 gram

Oordeel 7/10

Pluspunten

Betaalbaar

Handige Nokia-apps

Altijd razendsnel

Minpunten

Oubollig design

Geheugen niet uit te breiden

Onhandige knoppen

0 Reactie(s) op: Nokia Lumia 710

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.