Nokia Lumia 800

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 11 januari 2012 14:41

Apps & Software

Eind oktober presenteerde Nokia in Londen de Nokia Lumia 800 en de Lumia 710. Twee smartphones die opvallen dankzij het prachtige ontwerp en felle kleuren. Ze moeten ook wel opvallen, want er staat veel op het spel, niet alleen voor Nokia.

We spoelen even een jaar terug in de tijd, begin 2011. Nokia en Microsoft maken wereldkundig dat ze met elkaar in zee gaan, nog hetzelfde jaar moeten er Nokia-smartphones in de schappen liggen met als besturingssysteem Windows Phone. Een samenwerking die heel logisch is als u er even over nadenkt. Microsoft en Nokia waren in de begindagen van de smartphone (toen het nog een PDA heette) de grote spelers op het toneel. Toen de smartphones vanaf ongeveer 2010 écht populair werden en het aantal verkochte toestellen omhoog schoot, miste beide partijen de boot. Nokia's besturingssysteem Symbian kon niet meekomen, terwijl de hardware (zoals vertrouwd bij Nokia-telefoons) uistekend was. Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Mobile was eenzelfde lot beschonken en werd stilletjes ingeslapen, terwijl er ondertussen hard gewerkt werd aan een nieuw besturingssysteem: Windows Phone. Beide partijen zijn erop gebrand hun oude marktaandeel weer (deels) te heroveren. Twee maal negatief is positief? Het is te hopen, want Nokia heeft geen plan B achter de hand. De samenwerking met Microsoft móet zijn vruchten afwerpen.

Lumia

In het najaar van 2011 presenteerde Nokia zijn eerste twee Windows Phone-toestellen. De Lumia 800 is verkrijgbaar de in felle kleuren magenta of cyaan. De speelsere Lumia 710 heeft meer kleuren en kleurcombinaties. Overigens zijn de toestellen ook 'gewoon' in het zwart verkrijgbaar. Wij kregen het vlaggenschip te testen, de Lumia 800. Het toestel valt meteen al op een positieve manier op. Ten eerste vanwege het oogstrelende uiterlijk, de telefoon heeft een naadloze metalen behuizing, een licht gebold scherm en de micro-usb-aansluiting en micro-simkaartslot zitten verstopt onder een klepje. Het beeldscherm geeft bovendien een helder beeld en het grafische uiterlijk van Windows Phone lijkt beter tot zijn recht te komen dan op welk ander toestel dan ook. Nokia heeft alles uit de kast gehaald om positief op te vallen met het ontwerp. Die missie is wat ons betreft geslaagd.

De lichte bolling van het scherm is goed zichtbaar op de kopse kant van het toestel.

Nokia Music

Hoewel u op Windows Phone 7.5 sinds kort ook de app van Spotify kunt installeren, is Nokia Music ook zeker de moeite waard. U kunt in de app muziek aanschaffen, maar het leukste is de mix-radio, waarbij u gratis een automatisch gegenereerd radiostation kunt beluisteren van een (sub)genre naar keuze. Streamt u op 3G-netwerk, dan kan dit in de papieren lopen, tenzij u de stream van tevoren opslaat. Op deze manier is het mogelijk om tot twee uur op te slaan en offline te beluisteren. Handig!

 

Lastige keuze... Spotify of Nokia Music?

Nokia-apps

Ook in het besturingssysteem zelf is de hand van Nokia terug te vinden. Niet alleen in themakleuren en (bekende) Nokia-geluiden, maar ook in vertrouwde applicaties, zoals Nokia Kaarten (Nokia's Google Maps), Nokia Rijden (Navigatie-app) en Nokia Music. Alle drie zijn ze een bijzonder waardevolle aanvulling op het besturingssysteem. Zo vervangt Nokia Rijden uw autonavigatiesysteem of een dure app, hoewel u hier wel een mobiele dataverbinding voor nodig hebt. Nokia Music is ook een bijzonder interessante applicatie, het is niet alleen een muziekwinkel, u kunt er ook gratis een radiokanaal van uw favoriete muziekgenre opzetten. De hardware van het toestel is prima. Vooral de 1,4GHz-processor springt in het oog. Verder heeft het toestel onder andere 512 MB aan werkgeheugen aan boord, 16 GB aan opslaggeheugen (dat helaas niet uitgebreid kan worden met een microSD-kaart vanwege de beperkingen die Windows Phone stelt) en een batterij die ervoor zorgt dat het geheel allemaal een à anderhalve dag mee kan gaan. Al met al meer dan genoeg om het besturingssysteem zeer soepel te laten lopen.

Nokia Kaarten

U kunt op de Lumia 800 prima zonder Google Maps. De telefoon is namelijk voorzien van de applicatie Nokia Kaarten, waarmee u prima de weg kunt vinden. Niet alleen toont het gewone kaarten, maar ook satellietkaarten. Erg handig is de OV-kaart, waarmee u gemakkelijk haltes en stations kunt vinden. Vreemd is wel dat zowel Bing Maps als Nokia Kaarten op het toestel geïnstalleerd staat. Jammer dat Nokia en Microsoft op dit terrein niet de handen ineen konden slaan om één app aan te bieden. Het biedt u zo wel de mogelijkheid om zelf een keuze te maken.

Nokia Rijden

Op de Nokia-toestellen staat Nokia Rijden standaard geïnstalleerd. Deze app volstaat als volwaardig navigatiesysteem, waardoor u aardig wat geld kunt besparen op andere dure apparatuur of apps.

Met de Lumia 800 hebt u ook meteen een navigatiesysteem in huis.

Valkuilen

Kortom, het totaalplaatje ziet er uitstekend uit voor Nokia én Microsoft, want de Lumia 800 is ook wel een Windows Phone 7.5-paradepaardje. Toch zijn er een paar valkuilen, die voornamelijk in Windows Phone zitten. Het mag gerust gezegd worden dat het besturingssysteem het meest complete mobiele besturingssysteem is, waarin al uw sociale netwerken en Microsoft-diensten naadloos geïntegreerd worden. Het probleem is echter dat, als u weinig gebruikmaakt van Microsoft-diensten, er geen alternatieven voorhanden zijn. Zo zit u vast aan zoekmachine Bing, aan Zune (het iTunes van Microsoft) en aan de standaardbrowser Internet Explorer. Voor Bing Maps heeft Nokia zelf een alternatief toegevoegd: Nokia Kaarten (wat vroeger Nokia Maps heette). Ook de personalisatiemogelijkheden zijn erg beperkt (vergeleken met die van Android) en het applicatie-aanbod kan bij lange na nog niet meekomen met het aanbod voor iPhone- of Android-toestellen. Niet verwonderlijk, het Windows Phone-besturingssysteem is nog erg jong. Hier móet aan gewerkt worden en daar zijn gebruikers en (vervolgens) applicatieontwikkelaars voor nodig. Het is daarom extra fijn dat Nokia zijn eigen (goede) apps heeft overgeheveld naar Windows Phone. Dit maakt de Lumia 800 tot een compleet geheel, waar u zelfs zonder apps te installeren, al bijzonder veel mogelijkheden mee hebt. Nokia is terug.

Nokia Lumia 800

Straatprijs los toestel € 499,-

Verkrijgbare kleuren Cyaan, magenta en zwart

Processor 1,4 GHz

Geheugen 512 MB

Opslag 16 GB

Scherm 3,7 inch (9,4 cm) ClearBlackAmoled (800 x 480 pixels)

Camera 8 megapixel (achterkant)

OS Windows Phone 7.5 (Mango)

Accu 1450 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, 802.11b/g/n, gps

Formaat 11,7 x 6,1 x 1,2 cm (h x b x d)

Gewicht 142 gram

Oordeel 9/10

Pluspunten

Mooi en stevig design

Nokia-apps

Prettig scherm

Minpunten

Geheugen niet uit te breiden met microSD-kaart

Mogelijkheden Windows Phone 7.5 (nog) beperkt

0 Reactie(s) op: Nokia Lumia 800

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.