Nokia N8

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 27 oktober 2010 15:34

Overige elektronica

Nokia is al jarenlang een vertrouwde speler in het wereldje van de mobiele telefonie. Sterker nog, de meeste verkochte telefoons komen van de Finse mobieltjesbakker. Als het op het gebied van smartphones aankomt, speelt Nokia echter geen echte rol van betekenis, een situatie dat Nokia met de nieuwe N8 en een nieuwe versie van het besturingssysteem Symbian probeert te veranderen.

De Nokia N8 springt er, vergeleken met de concurrentie, op enkele punten uit. Zo kan de ingebouwde camera zelfs foto’s maken van 12 megapixel en bevat het een Carl Zeiss-lens. Foto’s zien er prima uit en filmen gebeurt in HD-kwaliteit. Op het kleine schermpje dat de telefoon bevat, komt dit natuurlijk niet erg goed tot zijn recht, daarom is op de bovenkant van de telefoon een HDMI-poort aanwezig. Hiermee toont u het beeld direct op een groot scherm of tv. Om de grafische mogelijkheden soepel te laten lopen en de HDMI-poort aan te sturen, bevat de N8 een Broadcom BCM2727 grafische chip, iets waar de concurrentie vooralsnog niet mee op de proppen is gekomen. Om filmbestanden in HD-kwaliteit op te slaan op de telefoon is natuurlijk wel veel opslagruimte nodig. Met 16 GB opslagruimte en een slot voor een microSD-kaart is daar redelijk aan voldaan.

De N8 is er in verschillende kleuren.

Op het gebied van hardware komt de N8 verder prima mee. De processor oogt met zijn 600 MHz wat aan de trage kant, maar mede dankzij de extra grafische chip, werkt de smartphone soepel. Ook de batterijduur is prima: met een volle accu kan langer dan een paar dagen gedaan worden. Iets waar de meeste smartphonebezitters alleen van kunnen dromen. De behuizing van plastic en metaal is solide, hoewel de vormgeving een beetje ‘love it or hate it’-gevoelens opwekt.

Symbian^3

Helaas springt de telefoon er ook op een negatieve manier uit. Dan doelen we vooral op de nieuwe versie van Nokia’s besturingssysteem, Symbian^3. Vergeleken met de oude versies van Symbian zijn er aardig wat stappen in de goede richting gezet. In vergelijking met de besturingssystemen waarmee Nokia probeert te concurreren zoals (vooral) Android en iPhone OS komt het besturingssysteem echter niet mee. Het oogt allemaal een stuk slordiger en houteriger, bovendien is het veel minder intuïtief. Voor iedere taak lijkt er in vergelijking tot andere systemen een extra tussenstapje nodig te zijn. Bestaande Nokia-gebruikers die een stapje hoger willen met de N8 zullen hier geen punt van maken en weten hun vertrouwde weg wel te vinden in het besturingssysteem. Overstappers van een andere smartphone zullen echter niet snel in de verleiding komen na het zien van Symbian^3. Dat zou wel eens de achilleshiel van het toestel kunnen zijn.

De interface van Symbian oogt wat rommelig.

Het uiterlijk en de aansturing via Symbian^3 laat dus wat te wensen over. Dat neemt niet weg dat het besturingsysteem veel mogelijkheden en vooral de (gratis) navigatie in Symbian blijft een groot pluspunt. Verder zijn de databases van Ovi Store voor applicaties en Ovi Muziek uitgebreid. Ook heeft Nokia streaming web-tv in de smartphone verwerkt, helaas zijn hier (nog) geen Nederlandse zenders voor beschikbaar.

Conclusie

Concluderend zijn we van mening dat Nokia met de N8 geen rol van betekenis zal spelen in de markt van de high-end smartphones, die momenteel gedomineerd wordt door Apples iOS en Googles Android. Dat is niet te wijten aan het toestel, maar aan het besturingssysteem, dat gewoonweg achterblijft. Niet qua functies, maar qua uiterlijk en gebruik. Het zal voor het Finse bedrijf lastig worden om überhaupt weer voet aan de grond te krijgen in de markt. Onze hoop is gevestigd op een nieuw toestel met MeeGo, een ander besturingssysteem waar Nokia ook mee (samen)werkt.

Nokia N8

Straatprijs Los toestel € 499,-

Beschikbare kleuren Zilver, oranje, groen, blauw of zwart

Formaat 113,5 x 59 x 12,9 mm

Gewicht 135 gram

Processor 600 MHz

Geheugen 256 MB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 3,5 inch oled (640 x 360 pixels)

Camera Primaire camera 12 megapixel, tweede camera VGA (640 x 480)

OS Symbian^3

Accu 1200 mAh

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 6/10

Pluspunten

Camera

Soepele besturing

HDMI-uitgang

Minpunten

Symbian^3

1 Reactie(s) op: Nokia N8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 februari 2016 18:22 Anoniem
    heb ik dan direct internet
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.