Nokia zet punt achter Symbian na sterk Lumia-kwartaal

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 24 januari 2013 14:57

Nieuws

Nokia zal geen nieuwe smartphones meer maken met het Symbian besturingssysteem. Dat maakt de Finse fabrikant donderdag bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. De 808 PureView is hiermee het laatste Symbian-toestel dat op de markt is verschenen.

Nokia presenteerde donderdag de definitieve resultaten over het vierde kwartaal van 2012. Zoals het bedrijf eerder deze maand al verklapte, is er voor het eerst sinds lange tijd weer winst gedraaid. Dit dankzij een grondige reorganisatie van het productieproces en de aantrekkende verkoop van Lumia-smartphones met Windows Phone.

Zag Nokia zich een jaar eerder nog gedwongen een verlies van 954 miljoen euro op de balans te noteren, het vierde kwartaal van 2012 werd afgesloten met een winst van 439 miljoen euro. In totaal gingen er het vierde kwartaal 4,4 miljoen Lumia’s over de toonbank. Het laatste kwartaal van 2011 waren dat slechts 1 miljoen stuks. In heel 2012 werden er 12,3 miljoen Lumia-smartphones met Windows Phone verkocht.

Symbian afgeschreven

Nokia en Microsoft gingen in 2011 een alliantie aan om gezamenlijk de smartphonemarkt te bestormen. Hoewel Nokia destijds liet weten dat Symbian nog minimaal tot 2016 ondersteund zou worden met updates en nieuwe toestellen, lijkt de fabrikant deze belofte nu dus slechts ten dele na te komen. Niet geheel onlogisch, aangezien de Symbian-verkoop het afgelopen jaar in rap tempo is teruggelopen. In het vierde kwartaal gingen er wereldwijd nog maar 2,2 miljoen Symbian-toestellen van de hand.

0 Reactie(s) op: Nokia zet punt achter Symbian na sterk Lumia-kwartaal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.