Nokia ziet verkoop smartphones compleet instorten

Door: rene-schoemaker | 19 april 2012 15:56

Nieuws

Het aantal smartphones dat Nokia verkoopt is in een jaar tijd met 50 procent gedaald. Over de eerste drie maanden van dit jaar leed het Finse bedrijf daardoor een verlies van liefst 1,3 miljard euro.

In de eerste drie maanden dat de toestellen van de Lumia-serie te koop waren, gingen er twee miljoen over de toonbank, schrijft The Next Web. Volgens het bedrijf maakten externe factoren daarentegen het de Finnen moeilijk. Zo gaan onder tucht van de markt de marges omlaag en heeft het bedrijf last van de concurrentie, dat "een groter dan verwachte uitdaging biedt". Verder maakt het bedrijf op dit moment veel kosten voor de vorig jaar ingezette reorganisatie.

Die uitdagingen in de markt maken het Nokia moeilijk in de transitie die ceo Stephen Elop heeft ingezet na zijn komst meer dan een jaar geleden. De voormalige Microsoftmanager zei bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de lancering van de Lumia-telefoons eerder is gekomen dan was gepland, maar dat de verkoopcijfers ondanks de goede kritieken en ontvangen awards een gemengd beeld geven. "In bepaalde markten, zoals de VS, doen we het beter dan verwacht, maar in andere markten, zoals de UK, zijn de omstandigheden meer uitdagend."

Nokia krijgt klappen in China en Europa

Nokia behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 7,35 miljard euro, een kwart minder dan over dezelfde periode een jaar geleden. Er werden 11,9 miljoen smartphones en 82,7 miljoen 'gewone' mobiele telefoons verkocht. Dat is vergeleken met het kwartaal daarvoor respectievelijk 39 en 27 procent minder. Nokia kreeg vooral klappen in China, waar de verkoop met 70 procent daalde. In Europa daalde de afzet van telefoons in Europa met 35 procent.

Nokia gaat nieuwe maatregelen nemen om de resultaten en de verkopen te verbeteren, zowel met smartphones als met zo geheten feature phones. De huidige resultaten waren voor Colin Giles, het hoofd van de wereldwijde verkoop, reden om zijn biezen te pakken. De gehele verkoopunit gaat op de schop, zegt het bedrijf. Vorig jaar sneed Elop al in de organisatie, waardoor Nokia 10.000 banen schrapte, waardoor onder anderen 6000 Symbian-ontwikkelaars moesten verdwijnen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Nokia ziet verkoop smartphones compleet instorten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.