Nooit meer zonder internet

Door: Richard Veenstra | 01 juni 2012 12:34

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Soms lijkt het erop dat ons hele leven draait om het overal online te kunnen zijn. Aan deze wens wordt door een heleboel bedrijven en instellingen gehoor gegeven door u gratis wifi aan te bieden, zelfs vervoersmiddelen als auto en trein zijn soms uitgerust met een draadloze internetverbinding. Mocht er geen wifi-netwerk in de buurt zijn, dan kunt u nog altijd met uw databundel op uw smartphone of tablet internetten.

Internet onderweg

1. Verschil tussen wifi en 3G

Er zijn verschillende manieren om met uw computer, smartphone of tablet verbinding te maken met het internet. Bijna alle moderne apparaten hebben standaard een ingebouwde wifi-ontvanger. Met deze ontvanger maakt u verbinding met routers bij u thuis, op het werk of in bars en restaurants. Hebt u een oude computer, dan kunt u bij elke computerwinkel een wifi-kaart kopen om in te bouwen in uw computer. Wifi wordt in andere landen ook wel aangeduid als WLAN, Wireless Local Area Network.

Een andere manier om verbinding te maken met het internet is via een datanetwerk. Dit gaat via uw provider en is alleen beschikbaar op mobiele telefoons en tablets. Hiervoor moet u een simkaart in uw toestel hebben en uw abonnement of prepaidtarief moet een zogenoemde databundel bevatten. Zolang u verbinding hebt met uw provider, kunt u via deze verbinding gebruikmaken van het internet, mits u uw databundel hebt geactiveerd. Hoe dit werkt is per provider en apparaat verschillend. Vaak wordt deze manier van verbinden aangegeven met 3G, dit slaat op de derde generatie van het communicatieprotocol voor mobiele apparaten. Andere benamingen die u vaak tegenkomt zijn EDGE, UMTS of HSDPA, stuk voor stuk protocollen om mobiele apparaten te verbinden met het internet.

2. Online in de trein

De NS gaf in 2009 aan dat in het voorjaar van 2012 alle intercity's met draadloos internet uitgerust moeten zijn. Deze doelstelling is niet gehaald, ongeveer een derde van alle intercity's is op dit moment uitgerust met wifi. Per wagon is er een zogenoemde hotspot beschikbaar. Dit betekent dat elke wagon zijn eigen verbindingspunt heeft en uw laptop of smartphone dus geen verbinding hoeft te zoeken met een router ergens aan het eind van de trein. Om toegang te krijgen in de trein moet u allereerst zoeken naar het wifi-logo aan de buitenzijde van de trein. Hebt u dat gevonden, dan kunt u op uw laptop, smartphone of tablet het T-Mobile-netwerk selecteren en uw verbinding met het internet is daar. Tot en met 2013 is de toegang tot het draadloze netwerk gratis, wat er daarna gebeurt is nog niet duidelijk.

3. Online in de auto

U kunt natuurlijk uw 3G-verbinding op uw smartphone of tablet gebruiken om in de auto te internetten of te e-mailen, maar de kwaliteit van de meeste 3G-ontvangers is niet zo goed dat ze een stabiele verbinding kunnen garanderen als u met 120 km/u over de snelweg rijdt. Daarom springen autofabrikanten in op de wens om auto's uit te rusten met een mobiele wifi-hotspot. Ford is één van de eerste fabrikanten die in 2012 auto's zal uitrusten met Ford SYNC. Ook Mercedes-Benz biedt voor de E- en S-klasse het InCar Hotspot aan. U moet hiervoor wel een slordige duizend euro neertellen en zelf een simkaart meebrengen. Een goedkopere optie is om een speciale wifi-router met 3G-ontvanger in uw auto te installeren. In Amerika gebeurt dit al veel vaker, in Europa is Yes Telecom één van de weinige aanbieders die een wifi-hotspot voor auto's en boten aanbiedt via hun website YesTelecom.nl.

Ford biedt als één van de eerste autofabrikanten draadloos internet in de auto aan.

0 Reactie(s) op: Nooit meer zonder internet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.