Notebooksoftware

Door: Robbin Ooijevaar | 04 april 2011 09:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Moderne netbooks en notebooks zijn snel, compact en doen qua prestaties nauwelijks onder voor desktopcomputers. In dit artikel bespreken we de beste trucs om het uiterste uit uw mobiele systeem te halen. Tal van onderwerpen komen daarbij aan bod: van accu-prestaties en encryptie tot mobiel internet en de synchronisatie van uw webbrowser en documenten.

1. Niets delen (Win7)

Een van de verbeteringen die in Windows 7 zijn doorgevoerd, is dat het eindelijk eenvoudig is geworden om mappen, printers en mediabestanden te delen. Dat is erg prettig in uw eigen woning, maar niet als u op een publiek netwerk zit of via een hotspot bent verbonden met internet. Windows 7 vraagt u bij het verbinden met een nieuw netwerk om een keuze te maken voor een bedrijfsnetwerk, thuisnetwerk of openbaar netwerk. Kies voor Openbaar netwerk om te voorkomen dat u per ongeluk bestanden deelt. Thuis kunt u Bedrijfsnetwerk of Thuisnetwerk gebruiken. U kunt het type verbinding altijd controleren en aanpassen via Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum.

Als u niet via uw eigen wifi-internetverbinding werkt, kunt u het beste het netwerkprofiel Openbaar netwerk kiezen.

2. Bureaublad

Netbooks en notebooks worden nog wel eens door elkaar gehaald. Een belangrijk verschil betreft de prestaties en de Windows-versie die erop staat. Netbooks zijn trager en vooral bedoeld voor eenvoudige office-taken. De apparaten zijn meestal uitgerust met Windows 7 Starter, dat de meest uitgeklede versie van dit besturingssysteem is. Een van de nadelen van Windows Starter is dat u de bureaubladachtergrond niet kunt aanpassen. Hier is echter een mouw aan te passen, want ZapWallPaper Classic maakt dit op een eenvoudige manier alsnog mogelijk. Het programma 'kijkt' in de map C:\ProgramData\ZapWallPaper\Classic en toont om de vijf minuten een andere willekeurige foto uit deze map. ZapWallPaper wordt geleverd met prachtige natuurfoto's, die u zelf in de genoemde map kunt plaatsen. U vindt het programma terug als icoontje in uw systeemvak. Klik hier met uw rechtermuisknop op en kies Adjust programm om bij de instellingen te komen. Voor het beste resultaat verandert u hier bij Resize the picture de instelling Stretch (uitrekken) in Optimized (geoptimaliseerd).

Met ZapWallPaper Classic kunt u de bureaubladachtergrond van uw netbook alsnog aanpassen.

3. Draadloos netwerk

De standaardvoorziening van Windows om draadloze netwerken in uw directe omgeving op te sporen, laat te wensen over. Xirrus Wi-Fi Monitor is een handige bureaubladgadget voor Windows 7 en Windows Vista die een radarbeeld toont waarin u alle beschikbare netwerken ziet. Ook wordt u de naam getoond van het draadloze netwerk waarmee u bent verbonden. Klik op het radarbeeld om een gedetailleerde weergave van de draadloze netwerken/hotspots te krijgen. Daarbij ziet u onder andere de sterkte van het signaal en of het betreffende netwerk is beveiligd. Met één druk op de knop Connect/Disconnect maakt u een verbinding of verbreekt u hem.

Xirrus Wi-Fi Monitor toont alle draadloze netwerken in uw omgeving.

4. Netwerkinstellingen

Als u uw notebook niet alleen thuis gebruikt, maar bijvoorbeeld ook op school of op uw werkplek, moet u bepaalde instellingen steeds handmatig aanpassen. Het kan daarbij om technische aanpassingen gaan, zoals aan het IP-adres, maar ook om het instellen van de standaardprinter die uw afdruktaken oppakt. NetSetMan bewaart uw instellingen in profielen. Die moet u één keer configureren, waarna u snel en moeiteloos tussen de verschillende instellingen kunt schakelen. De basisprofielen heten SET1 t/m SET6 en ze zijn onderverdeeld in tabbladen. Klik met de rechtermuisknop op SET1, kies Hernoemen en geef het profiel een duidelijke naam, bijvoorbeeld 'Thuis'. Selecteer de (draadloze) netwerkadapter die u thuis wilt gebruiken en pas de instellingen naar wens aan. Bij Extra / WiFi kunt u het draadloze netwerk selecteren en bij Extra / Printer de standaardprinter. Geavanceerde computergebruikers kunnen ook de IP-gegevens van de netwerkverbinding tot in detail opgeven. Maak op deze manier een specifiek profiel aan voor iedere locatie waar u regelmatig met uw notebook werkt.

NetSetMan maakt het eenvoudig om tussen verschillende netwerkomgevingen te schakelen.

5. Locatiebepaling zonder gps

Consumentennotebooks hebben meestal geen gps-module aan boord. Zo'n module biedt leuke opties, zo maakt hij het bijvoorbeeld mogelijk om met Google Earth te spelen. Geosense is een programma waarmee u een Windows 7-notebook toch kunt voorzien van locatiebepaling, zonder dat er extra hardware aan te pas komt. Het gebruikt daar onder andere de IP-informatie van uw internetverbinding voor. De locatiebepaling van Geosense is minder nauwkeurig dan die van een 'echte' gps-module, maar u komt er een heel eind mee. Op de website van de makers vindt u onder It's installed, now what een Google Maps-programma waarmee u de virtuele module kunt testen.

Geosense gebruikt informatie over uw internetverbinding om de locatie van uw notebook te bepalen.

0 Reactie(s) op: Notebooksoftware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.