Novatel MiFi-router 2352

Door: Vincent Ossewaarde | 25 mei 2010 13:21

Overige elektronica

De Novatel MiFi-router is een draadloze router die een mobiele internetverbinding via wifi deelt en op een ingebouwde accu werkt. Eenvoudig in gebruik en op papier een ideale combinatie. Maar werkt het ook in de praktijk? We namen een exemplaar een tijdje mee en werden al snel enthousiast.

Enkele jaren geleden liepen we op de CeBit de eerste generatie UMTS-routers tegen het lijf. Dit leverde verhitte discussies op bij de redactie: sommigen zagen een belofte voor de toekomst, andere redacteuren zagen het vooral als een zakelijk speeltje. Inmiddels is mobiel internet daadwerkelijk doorgebroken, maar is een router met UMTS eigenlijk wel interessant? We beschikken thuis en op het werk toch bijna allemaal over een breedbandverbinding met wifi? Een UMTS-router is volgens ons pas écht interessant als deze ook daadwerkelijk mobiel is. Want dan wordt de belofte van internet met meerdere mensen tegelijkertijd in de auto, trein, op de boot, fiets of in het park pas écht ingelost. De Novatel MiFi 2352 die wij in de Vodafone-uitvoering hebben getest, is de eerste mobiele router die we grootschalig op de markt zien komen.

De Novatel MiFi 2352 heeft ongeveer hetzelfde formaat als een smartphone.

Novatel MiFi-router

De MiFi 2352 is bijzonder klein en licht, denk aan het formaat van een smartphone. Het apparaat beschikt over een kleine accu, een ingebouwde wifi-antenne en een gleufje waar een simkaart in past. Eenmaal opgeladen belooft Novatel dat het apparaat vier uur lang kan dienen als draadloze router voor vijf apparaten. In de praktijk betekent dit dat de hele familie in de auto kan genieten van mobiel internet, maar ook dat u uw mede-treinreizigers of terrasgenoten kunt voorzien van toegang tot het web. De mobiele snelheid varieert natuurlijk per operator, abonnementstype en van de dekkingsgraad van het mobiele netwerk, maar deze zou niet mogen onderdoen voor een traditionele usb-stick (een dongel). De door ons geteste uitvoering beschikt tevens over een ingang voor SD-geheugen, zodat de router een soort gemeenschappelijke netwerkschijf kan aanbieden aan het draadloze netwerk. Handig voor het delen van bestanden.

Er kunnen vijf apparaten tegelijkertijd gebruik maken van de MiFi-router.

De draadloze router

Als we de webinterface van de MiFi openen, dan blijken de draadloze routerfuncties aan de magere kant vergeleken met een normale draadloze router. De belangrijkste functies vinden we gelukkig wel allemaal terug. Zo is het eenvoudig om poortfiltering in te stellen, waarmee u bijvoorbeeld kunt afdwingen dat uitsluitend e-mail of webverkeer is toegestaan. Via een drietal standaardprofielen (‘open’, ‘tijdelijk hotspot’ en ‘beveiligd’) kiest u snel welke beveiliging u wenst. En als u een eigen server wilt draaien, bijvoorbeeld als u een MiFi-router wilt gebruiken om een webcam toegankelijk te maken, dan is dit eenvoudig in te stellen via de webinterface. Let er wel op dat mobiele operators inkomende connecties vanaf het internet kunnen blokkeren, dus controleer vooraf of het wel mogelijk is om een mobiel apparaat vanaf het internet te benaderen.

Via de webinterface zijn alle gegevens over de internetverbinding op te vragen, inclusief het verbruik. Dat is een schatting, maar wel belangrijk om in de gaten te houden als het mobiele abonnement een bundel heeft.

De praktijk

Om de router in de praktijk te testen, hebben we een exemplaar enkele weken in gebruik genomen. We ontdekten meer voordelen dan we hadden verwacht. Zo is het erg handig dat de MiFi-router zelfstandig de verbinding opbouwt en onderhoudt met het mobiele netwerk. Bij het overstappen tussen twee treinen was het niet nodig om opnieuw een verbinding op te bouwen. In een ander praktijkvoorbeeld moest er gewerkt worden in een gebouw met slechte ontvangst van het mobiele signaal. Door de MiFi-router te verplaatsen naar een ruimte met veel betere dekking werd de internetverbinding opeens veel sneller en betrouwbaarder. Het bereik van het aangeboden wifi-signaal is ongeveer vijftien meter, meer dan voldoende voor het meest gangbare gebruik.

Accu

Het belangrijkste minpunt aan de MiFi-router is de batterijduur. De leverancier claimt vier uur werken op een opgeladen accu, maar in de praktijk haalden we zelden langer dan drie uur. Nu is dat voor veel laptopgebruikers al meer dan genoeg (de accu van een laptop gaat vaak ook niet langer mee), maar voor een hele dag lekker in het park werken is de MiFi 2352 helaas niet geschikt. De router kan opgeladen worden via een normale stroomadapter en via de usb-poort van een computer. In het laatste geval is het draadloze netwerk echter niet meer te gebruiken, maar fungeert de Novatel MiFi-router als een normale usb-dongel. Jammer, want als u een laptop hebt met een forse accucapaciteit zou de verbinding op deze manier langer gedeeld kunnen worden.

Conclusie

Ondanks de beperkte batterijduur is de MiFi-router wat ons betreft onmisbaar voor iedereen die wel eens mobiel internet gebruikt in trein, auto of boot en dat met meerdere mensen wilt delen. Het gebruiksgemak, compacte formaat en de handige functionaliteit winnen het eenvoudig van de beperkte batterijduur.

Vodafone Novatel 2352 MiFi-router

Prijs € 189,21 zonder abonnement

Garantie 2 jaar

Meer Informatie Novatel

Standaarden EDGE, GPRS, UMTS, HSDPA en HSUPA

Oordeel 8/10

 

Pluspunten

Superklein, eenvoudig mee te nemen

Mobiel data-abonnement delen met meerdere gebruikers

Overal internet op elk apparaat dat wifi heeft

Minpunten

Batterijduur is aan de korte kant

Bij opladen via usb geen routerfunctie

0 Reactie(s) op: Novatel MiFi-router 2352

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.