De nPad van het Nederlandse bedrijf Nexocial is een door henzelf zelfontwikkelde tablet-pc die gebruikt maakt van Windows 7. Wij bekeken een van de eerste exemplaren en kunnen uiteraard niet om een vergelijking met de iPad heen.

De verwachting is dat tablet-pc’s de komende jaren sterk aan populariteit zullen winnen. Uiteraard vormt de onlangs in Nederland geïntroduceerde Apple iPad een sterke stimulans voor deze vorm van computers. Waar Apple zich met de iPad op de consument richt, richten de makers van de nPad zich in eerste instantie op de zakelijke gebruiker. De nPad is voorzien van een aanraakgevoelig OLED-scherm met een diagonaal van 10,1 inch (25,7 cm). Het apparaat zelf maakt gebruik van Windows 7 Home Premium. De opslag wordt verzorgd door een 2,5inch-schijf van 250 GB. Deze kan tegen een meerprijs worden vervangen door een schijf van 320 GB of een SSD van 40 of 80 GB. Overigens geldt ditzelfde voor de Windows 7-versie: tegen een meerprijs kiest u Professional of Ultimate.

© PXimport

Media Center is een goed voorbeeld van een programma dat is geoptimaliseerd voor aanraakbediening.

Het is goed te merken dat Windows 7 is voorbereid op multitouch-bediening. Veel van de belangrijkste onderdelen, zoals het startmenu, kunnen prima met de vingers worden bediend. Helaas lenen niet alle programma’s zich hiervoor. Bij een traditioneel programma dat niet is geoptimaliseerd, vindt de bediening minder vlot plaats. Het verschil is merkbaar als we bijvoorbeeld Windows Media Center openen. De gebruikersomgeving van Media Center is ontwikkeld met het oog op aanraakbediening. De menu’s hebben grote letters en de verschillende onderdelen zijn herkenbaar van elkaar gescheiden. Maar bijvoorbeeld Microsoft Outlook laat zich minder eenvoudig met de vinger bedienen.

Geluidsproblemen

De ventilator in de door ons bekeken nPad is goed hoorbaar. Navraag bij de makers leert dat de fan in het uiteindelijke model wordt vervangen door een stiller exemplaar, al hebben we dat niet in de praktijk kunnen testen. Daarnaast zijn de speakers vreemd gepositioneerd: zodra de nPad op de normale (verticale) manier wordt vastgehouden omsluiten uw handen de randen waar de luidsprekers zijn geplaatst. Je sluit daarmee feitelijk de geluidsdoorvoer af. De makers zouden er goed aan doen om de locatie van de luidsprekers opnieuw te bepalen. Eerlijk is eerlijk: eenmaal afgespeeld geluid heeft een goede kwaliteit.

Veel aansluitmogelijkheden

Uiteraard ontkomen we niet aan een vergelijking met de iPad. De nPad is met zijn 1,8 centimeter dikker dan de iPad. Daar staat tegenover dat de nPad een relatief groot aantal aansluitmogelijkheden heeft. Zo is het apparaat uitgerust met usb-poorten, een kaartlezer en een HDMI-poort. Verder vinden we een ingebouwde webcam (1,3 megapixel) aan de voorzijde van de nPad. Prettig is het aanraakgevoelige vlakje rechtsonder in de behuizing waarmee eventueel de muiscursor te bedienen is. Vooral wanneer u met programma’s werkt die niet zijn geoptimaliseerd voor aanraakbediening is dit vakje geschikt.

Conclusie

De nPad is een verfrissend tablet. Uiteraard – niet in de laatste plaats door de naamkeuze – zal de nPad vaak worden vergeleken met Apple’s paradepaardje. Windows 7 is niet op alle punten zo toegespitst op aanraakbediening als iOS, maar de makers van de nPad richten zich voornamelijk op de voordelen die Windows 7 heeft ten opzichte van de iPad. Een goed voorbeeld hiervan is de ondersteuning voor beheer in zakelijke omgevingen en de vrijheid om zelf te bepalen welke programma’s op het apparaat worden geïnstalleerd. Andere voordelen zijn de aansluitmogelijkheden en de webcam. Een ander voor de hand liggend voorbeeld is de ondersteuning voor multitasking, alhoewel dit met de recente iOS-update van Apple ook op de iPad wordt aangeboden.

nPad

Adviesprijs Vanaf € 849,-

Processor Intel Celeron M CULV 743 (1,3 GHz)

Geheugen 2 GB DDR2

Scherm OLED-scherm, 10,1 inch /25,7 cm (1024 x 600)

Opslag 250 GB 2,5 inch SATA

Communicatie 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR

Aansluitingen Mini-HDMI (HDMI + VGA), kaartlezer (SD/MSD), 2x usb 2.0

Software Windows 7 Home Premium, Microsoft Office 2010

Oordeel 7/10

Pluspunten

Aanraakvlakje (knopbediening) naast touchscreen

Grote hoeveelheid aansluitmogelijkheden

Mogelijkheid om zelf te hardware en software te configureren

Minpunten

Ventilator

Positionering van de luidsprekers

Niet alle programma’s lenen zich voor aanraakbediening

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten