NVIDIA GTX 470 en GTX 480

Door: michiel-de-roode | 05 juli 2010 10:14

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

‘Beter laat dan nooit’ zo luidt het spreekwoord. En dat geldt ook voor de nieuwe grafische kaarten van NVIDIA. Ruim een half jaar na de introductie van AMD’s Radeon HD 5000-serie beschikt NVIDIA met de GeForce GTX 470 en 480 nu ook over grafische kaarten die DirectX 11 ondersteunen.

 

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1 (deze pagina): Inleiding; Fermi-architectuur; Indeling

Pagina 2: Aansluitingen; Tessellation; Rekenkracht

Pagina 3: 3D Surround; Minimum frames per seconde; Temperatuur

Pagina 4: Conclusie; Benchmarkresultaten; Specificaties

Net als in het verleden introduceert NVIDIA eerst twee high-end gpu’s. In een later stadium zullen er ook mid-range en budget grafische kaarten met DirectX 11 worden uitgebracht. We vergelijken beide kaarten met de twee topmodellen van AMD, de Radeon HD 5870 en 5970. Wat heeft NVIDIA te bieden? En vooral: kunnen de NVIDIA-kaarten meer dan wat AMD al een half jaar kan?

De GeForce GTX 480 in volle glorie, ondanks de krachtige en efficiënte koeling bereikt de gpu erg hoge temperaturen.

Fermi-architectuur

De gpu’s van de GeForce GTX 470 en 480 zijn gebaseerd op de GF100-chip. De architectuur achter deze gpu heet Fermi. De ontwikkeling van deze architectuur heeft langer geduurd dan gewenst, maar dat neemt niet weg dat het een indrukwekkend staaltje techniek is. De GF100-gpu bevat maar liefst drie miljard transistors. Ter vergelijking: de Cypress-gpu, die we terug vinden op de Radeon HD 5870, heeft er 2,15 miljard. NVIDIA is met de GF100-gpu overgestapt van 55 nm naar een 40 nm procedé. Desondanks is de GF10-gpu met maar liefst 529 mm² een enorme chip. De Cypress-gpu van AMD heeft een oppervlakte van 334 mm². De nadelen van zo’n grote gpu zijn voornamelijk de productiekosten en de grotere kans op problemen bij het productieproces. Dit is een van de redenen dat de komst van de nieuwe NVIDIA-gpu is vertraagd.

De Fermi-architectuur is geheel opnieuw ontwikkeld en de gpu ondersteunt niet alleen volledig DirectX 11, maar is ook volledig geschikt gemaakt om als GPGPU (General Purpose GPU) dienst te doen. Met de vorige generatie was dit ook al mogelijk, maar deze keer heeft NVIDIA dit aspect als basis genomen en van daaruit verder gewerkt. De gpu is voor meer dingen in te zetten dan alleen voor het renderen van grafische objecten. Denk hierbij aan videobewerking, berekenen van physics of kunstmatige intelligentie in games. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. NVIDIA noemt om deze reden de shader-processors voortaan CUDA-cores. De CUDA-Cores zijn aan te sturen met hun eigen CUDA-programmeer¬omgeving, DirectCompute (DirectX 11) en OpenCL.

Indeling

De GF100 gpu bestaat uit 16 Streaming Multiprocessors (SM). Elke SM bestaat weer uit 32 shader-processors, of CUDA-Cores. Totaal heeft een GF100 gpu 512 cores. Op een GeForce GTX 480 zijn er van de 16 SM’s 15 actief (goed voor 480 cores) en op de gpu van de GTX 470 zijn er 14 ingeschakeld (448 cores). Dit betekent dat NVIDIA in theorie nog een krachtigere grafische kaart zou kunnen uitbrengen met alle 16 SM’s actief, om zo de volledige 512 cores te gebruiken. De CUDA-cores kunnen niet één op één met AMD’s shader-processors worden vergeleken. Dat de Radeon HD 5870 beschikt over 1600 shader-processors wil niet zeggen dat deze per definitie sneller is dan de GTX 480 met zijn 480 CUDA-cores.

0 Reactie(s) op: NVIDIA GTX 470 en GTX 480

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.