OCZ RevoDrive 3 X2 480 GB

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 02 november 2011 12:51

Internet & Thuis

De OCZ RevoDrive 3 X2 is de opvolger van de OCZ RevoDrive X2 en is ondanks de 3 in de naam dus de tweede versie van het product. Net als zijn voorganger is het een PCI-E x4-uitbreidingskaart die u in een vrij slot op uw moederbord installeert. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van SATA, waardoor de SSD veel sneller met het systeem kan communiceren.

Waarom het opeens de derde versie is weten we niet, vermoedelijk wil OCZ uniformiteit met de Vertex- en Agility-lijn. Het idee van de RevoDrive 3 X2 is hetzelfde als dat van de voorloper: vier SSD's met een eigen controller zijn gekoppeld tot één grote SSD. OCZ heeft overigens ook de iets minder extreme RevoDrive 3 in het assortiment, een uitvoering waarop twee SSD's worden gekoppeld. Bij de eerste uitvoering gebruikte OCZ een Silicon Image PCI-X-RAID-controller die RAID0 gebruikte om de vier SSD's te koppelen. Er was vervolgens een extra chip nodig om de vertaalslag naar PCI Express te maken. Bij de RevoDrive 3 X2 zijn vier SSD's gekoppeld via een SuperScale Storage Controller die vervolgens direct ondersteuning biedt voor PCI Express. Daarnaast is RAID0 vervangen door OCZ's eigen VCA (Virtualized Controller Architecture). Deze techniek gaat verder dan RAID0 en maakt onder andere TRIM mogelijk, waardoor de prestaties van de SSD op peil blijven. Verder verdeelt VCA de data slimmer over de vier SSD's, waardoor het sneller werkt dan RAID0. Er is echter een probleempje: eigenlijk ondersteunt de RevoDrive 3 X2 het SCSI-equivalent van TRIM, SCSI Unmap. Dit SCSI-commando wordt echter weer niet door Windows 7 ondersteund, waardoor er onder Windows 7 vooralsnog geen TRIM mogelijk is totdat Microsoft een update uitbrengt. Het installeren van de RevoDrive 3 X2 is simpel: u steekt de kaart in een vrij PCI-E x4-, x8- of x16-slot van uw moederbord en u bent klaar. Voor de beste prestaties dient uw moederbord PCI Express 2.0 te ondersteunen.

De RevoDrive 3 X2 is een insteekkaart.

Prestaties

Waar het natuurlijk om gaat zijn prestaties en die zijn niet mis. In de PCMark Vantage HDD-test zien we de absurd hoge score van 99891. De PCMark 7 Storage-test geeft een minder hoog verschil met andere SSD's, hier scoort de RevoDrive 3 X2 een score van 5554. Dit is een indicatie dat u bij normale werkzaamheden in Windows niet veel verschil met andere SSD's zult merken. U moet echt serieus met het verplaatsen van veel data bezig zijn, wil de RevoDrive 3 X2 nut hebben. We willen u de gemiddelde snelheden in HD Tune Pro niet onthouden: een leessnelheid van 1170,8 MByte/s en een schrijfsnelheid van 1063,8 MByte/s. De overige scores ziet u in de tabel met benchmarkscores.

Conclusie

De OCZ RevoDrive 3 X2 is een indrukwekkende SSD en bloedsnel. Om er echt iets aan te hebben zult u wel bezig moeten zijn met het verplaatsen van veel data tegelijkertijd, zoals een video bewerken. De doelgroep van deze SSD is erg beperkt, iets dat we ook aan de prijs zien. De geteste uitvoering kost namelijk 1450 euro. Hopelijk krijgt OCZ het bij Microsoft snel voor elkaar om TRIM mogelijk te maken, want dat is het belangrijkste minpunt en zou wel eens roet in het eten van de snelheid kunnen gooien.

OCZ RevoDrive 3 X2 480 GB

Prijs € 599,- (240 GB), € 1450,- (480 GB), € 2799,- (960 GB)

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snel

Te gebruiken als opstartschijf

Eenvoudige installatie

Minpunten

Trim werkt vooralsnog niet

Werkt niet op alle moederborden

0 Reactie(s) op: OCZ RevoDrive 3 X2 480 GB

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.