OCZ Vertex 3 240 GB

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 07 september 2011 11:17

Internet & Thuis

De OCZ Vertex 2 met een SandForce SF-1200-controller bleek een prima presterende SSD. Inmiddels is er een opvolger in de vorm van de Vertex 3 die de nieuwe SF-2281-controller gebruikt. Is de nieuwe SandForce SSD van OCZ nog steeds zo indrukwekkend?

Net als zijn voorganger, de OCZ Vertex 2, maakt ook de Vertex 3 gebruik van een controller uit de stal van SandForce. Het gaat om precies te zijn om een SandForce SF-2281, een controller die als belangrijkste vernieuwing ondersteuning biedt voor SATA 3 (ook wel bekend als SATA 6 Gbit/s of SATA 600) dat een overdrachtssnelheid van 6 Gbit/s biedt. Dit verklaart gelijk het grote verschil in opgegeven maximale doorvoersnelheden tussen de Vertex 2 en 3. De Vertex 3 haalt volgens OCZ snelheden tot 550 Mbyte/s, veel meer dan wat SATA 2 kan doorvoeren. Bij de Vertex 2 werden snelheden van 285 Mbyte/s beloofd.

Een SSD heeft het 2,5inch-inbouwformaat.

Iets dat niet direct zichtbaar is, is dat de gebruikte geheugenchips in de Vertex 3 nu gebakken zijn op een 25nm-procedé in plaats van op 34 nm. Overigens geldt dit voor alle SSD's van de nieuwste generatie. Dit heeft als voordeel dat de geheugenchips goedkoper te fabriceren zijn. Een nadeel is echter dat geheugenchips op een kleiner procedé eerder stukgaan. Werd bij de vorige generatie geheugenchips nog gesproken over 5000 keer schrijven voordat een chip stuk ging, inmiddels is dat nog maar 3000 keer. Toch is dit niet direct reden tot paniek. De controller is slim en verdeelt data op een zo'n gunstig mogelijke manier over de chips. De levensduur is vermoedelijk nog steeds veel langer dan de nuttige levensduur van het product. Hoe dan ook, ook een SSD kan net als een conventionele harde schijf stukgaan. Een back-up is uiteraard nog steeds noodzakelijk.

Prestaties

Waar het bij een SSD natuurlijk om gaat, is de prestatie. Wij hebben de Vertex 3 getest op AMD's nieuwe Llano-platform, om precies te zijn op een AMD A8-3850 (quadcore op 2,9 GHz) in combinatie met de AMD A75-chipset die SATA 3 aan boord heeft. De belangrijkste benchmark is volgens ons PCMark Vantage, die een aantal taken in Windows simuleert en op basis hiervan een score toekent aan de SSD. Op ons testplatform scoorde de Vertex 3 52538 punten, een erg goede score en veel hoger dan de 43914 punten die de Vertex 2 wist neer te zetten (eveneens op een AMD-machine verkregen). We hebben dezelfde benchmark ook in PCMark 7 gedraaid en dan komt de Vertex 3 op 5343 punten. Hier hebben we echter nog geen vergelijkingsmateriaal voor. In CrystalDiskMark zien we een maximale leessnelheid van 485 Mbyte/s en maximale schrijfsnelheid van 295,3 Mbyte/s. Beide zijn flink hoger dan wat de Vertex 2 in dezelfde benchmark wist neer te zetten. Merk overigens op dat SSD's op een Intel-platform altijd iets beter presteren in benchmarks, maar ook op onze AMD-testmachine zijn de prestaties al erg indrukwekkend. Hebt u een systeem met SATA 3, dan haalt u met de Vertex 3 een prima presterende SSD in huis.

OCZ Vertex 3 240 GB

Straatprijs € 460,- (240 GB), € 230,- (120 GB)

Garantie 3 jaar

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snel

Inclusief inbouwbracket

Minpunten

Geen

0 Reactie(s) op: OCZ Vertex 3 240 GB

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.