OCZ Vertex 4

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 01 augustus 2012 17:52

Internet & Thuis

OCZ voert zijn best presterende consumenten-SSD's in de Vertex-lijn. Bij de vorige twee generaties werden controllerchips van fabrikant SandForce gebruikt. Bij deze vierde generatie Vertex stapt OCZ over naar controllerfabrikant Indilinx. Niet zo heel gek, als je weet dat OCZ eigenaar is van Indilinx.

De SandForce-controllers die door OCZ in de Vertex 2 en 3 gebruikt werden, hebben een beetje een dubbel verhaal. Aan de ene kant waren het de best presterende controllers op de markt en hadden fabrikanten (waaronder OCZ) deze controllers simpelweg nodig voor de snelste SSD's. Aan de andere kant zaten er in het begin foutjes in de firmware, die op sommige systemen tot een niet-werkende SSD leidden. Die problemen zijn inmiddels weliswaar opgelost, toch kleeft er nog een bepaald imago aan SandForce.

Stiekem Marvell

Hoewel Indilinx een controllerfabrikant is, blijkt de gebruikte Indilinx Everest 2-controller eigenlijk uit de stal van Marvell te komen. Vermoedelijk gaat het in de Vertex 4 om de nieuwe Marvell 88SS9187, een upgrade van de Marvell 88SS9174 die we in bijvoorbeeld de Intel SSD 510 zagen. Indilinx heeft eigen firmware voor de 88SS9187 gemaakt en de controller vervolgens omgedoopt tot de Indilinx Everest 2. Uiteraard voldoet de controller aan de SATA 6Gbit/s-standaard en OCZ geeft dan ook leessnelheden op van 535 Mbyte/s en schrijfsnelheden van 200, 380 en 475 Mbyte/s voor respectievelijk de 128-, 256- en 512GB-uitvoeringen. In de 128- en 256GB-uitvoeringen wordt de controller gekoppeld met 512 megabyte cachegeheugen. In de 512GB-uitvoering zit er zelfs 1 gigabyte cachegeheugen in de SSD, wat overigens ook de maximale hoeveelheid geheugen is die Marvell opgeeft voor zijn 88SS918 (we vermoeden niet toevallig). Het 25nm-flashgeheugen is afkomstig van Intel.

Prestaties

Ook voor de Vertex 4 hebben we gebruikgemaakt van de benchmarks PCMark 7 en PCMark Vantage. Hiermee krijgen we een idee hoe de SSD in het 'echt' presteert. We zien scores van 5064 punten voor het 128GB-model tot 5220 punten voor het 512GB-model. Hiermee kan de SSD prima meekomen met andere moderne SSD's. De PCMark Vantage-scores vallen in vergelijking met andere SSD's tegen, maar veel zult u daar in de praktijk niet van merken. Voor het bepalen van de rauwe snelheden hebben we de benchmark AS SSD gebruikt, die oncomprimeerbare data gebruikt in de test. We zien hierin prima snelheden, al blijft het 128GB-model wel achter op schrijfsnelheid.

Conclusie

In de synthetische benchmark AS SSD scoort de Vertex 4 erg goed. In PCMark 7 blijft hij iets achter ten opzichte van andere SSD's. Net als bij vorige SSD-tests blijft PCMark 7 de belangrijkste graadmeter. Veel scheelt het echter allemaal niet tussen moderne SSD's. Over de betrouwbaarheid kunnen we helaas niets zeggen. OCZ geeft in ieder geval 5 jaar garantie op de SSD, een teken dat ze zelf geloven in de nieuwe 'eigen' controller.

OCZ Vertex 4

Prijs € 125,- (128 GB),

€ 226,- (256 GB), € 550,- (512 GB)

Garantie 5 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Garantietermijn

Prima prestaties

Minpunten

Geen

0 Reactie(s) op: OCZ Vertex 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.