Office-alternatieven

Door: mark-swarts | 20 juni 2011 14:57

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Niet iedereen wil of kan aan de slag met Microsoft Office. Het schrijf-, reken- en presentatiepakket kost geld, bepaalde computers en besturingssystemen kunnen er niet mee overweg en sommige computergebruikers werken liever met een product van een andere fabrikant. We hebben een drietal alternatieve pakketten onder de loep genomen die over de belangrijkste office-functies beschikken.

Pakketten

In dit artikel nemen we de volgende office-pakketten onder de loep:

 

1) WordPerfect Office X5 - Standaard editie

Besturingssysteem: Windows

Prijs: € 411,74

­ 

Van het aloude WordPerfect is een jaar geleden versie X5 op de markt gebracht, als tegenhanger voor Microsoft Word. De standaardeditie bevat de basisprogramma's van Office. Er is een probeerversie (344 MB) die u dertig dagen kunt gebruiken en waarbij alle functies volledig werken. Overigens is er ook een pakket genaamd WordPerfect Viewer, dat is ontwikkeld voor de iPad en de iPhone.

 

Bevat:

WordPerfect X5 (tekstverwerker)

Quattro Pro X5 (rekenblad)

Presentations X5 (presentaties)

Presentations Graphics X5 (grafisch)

WordPerfect Lighting (notities)

De probeerversie van Office X5 kan dertig dagen lang volledig worden gebruikt.

 

2) Celframe Office - Home editie

Besturingssysteem: Windows, Mac OS X, Linux

Prijs € 50,45

 

Celframe is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van software voor overheidsbedrijven. Desondanks is er ook een office-pakket ontwikkeld voor de consumentenmarkt. Celframe Office is relatief gezien een low-budgetpakket, maar het biedt alle functies die andere pakketten ook hebben. De software borduurt voort op de structuur van OpenOffice. Op de website kan een probeerversie (200 MB) worden gedownload waarmee u dertig dagen lang alle functies volledig kunt testen.

 

Bevat:

Write 2008 (tekstverwerker)

Spreadsheet 2008 (rekenblad)

Power Presentation 2008 (presentaties)

Draw 2008 (grafisch)

Mail 2008 (mail- en agendamanager)

 

3) LibreOffice 3.3.0

Besturingssysteem: Windows, Mac OS X, Linux

Prijs Gratis

 

OpenOffice is wellicht het bekendste gratis opensource-pakket ter wereld. Sinds kort heeft het programma een broertje met de naam LibreOffice (214 MB). In principe verschillen beide pakketten nauwelijks van elkaar. De belangrijkste bestaansreden van LibreOffice is dat de makers ervan niet langer verbonden wilden zijn met Oracle, het bedrijf achter OpenOffice. Enkele tientallen medewerkers van Oracle zijn overgestapt naar LibreOffice, waardoor er hoge verwachtingen rond het gelijknamige programma zijn ontstaan.

 

Bevat:

Writer (tekstverwerker)

Calc (rekenblad)

Impress (presentaties)

Draw (grafisch)

Base (databank)

Math (wiskunde)

De makers van LibreOffice begrijpen dat u ook Microsoft Office wilt blijven gebruiken.

1. Taal in WP

Als u de tekstverwerker WordPerfect opstart vanaf uw bureaublad of via het startmenu, wordt eerst gevraagd in welke modus u wilt typen. Daarmee wordt eigenlijk gevraagd hoe de menustructuur eruit moet zien. U hebt de keuze uit drie WordPerfect-omgevingen en een Microsoft Word-mode. Vooral die laatste is handig wanneer u altijd met Word 2003 of een oudere versie hebt gewerkt, en nu moet wennen aan WordPerfect. Zet eerst het vinkje uit bij Show at startup, zodat deze vraag niet meer wordt gesteld. Via Tools / Workspace Manager kunt u later alsnog een andere menustructuur kiezen. U ziet direct al dat de software Engelstalig is. Desondanks is de ingebouwde spellingchecker automatisch ingesteld op Nederlands. Om ook de menubalken in het Nederlands te zetten, zult u een aparte Nederlandstalige interface moeten aanschaffen. U kunt hem voor 25 euro bestellen via Mensys.

2. Tekst opmaken in WP

In vergelijking met Word 2007 en Word 2010 werkt WordPerfect een tikje ouderwets. Er is veel klikwerk nodig om een document snel op een mooie manier op te maken. Houdt u echter niet van 'gelikte knoppen', dan is WP een prima pakket voor u, want de functies werken op zich prima. De tekst ligt als het ware op een vel papier, waarbij de lijnen van kaders als vage schaduwen in beeld staan. In het rechtermuisknopmenu vindt u enkele handige koppelingen, zoals voor het kopiëren van de tekst zonder opmaak, het toevoegen van commentaar en het markeren van tekst voor redactie. Met deze laatste functie kunnen anderen uit uw werkomgeving direct zien waar ze in de tekst op moeten letten. Verder is via het PerfectExpert-menu, dat kan worden opgeroepen via het ijskristallenpictogram in de taakbalk, een stappenplan te volgen voor datgene wat u wilt doen: een tekst schrijven, plaatjes toevoegen of de tekst inhoudelijk verbeteren. Teksten kunnen uiteindelijk worden opgeslagen in meer dan zestig verschillende bestandsformaten.

In het menu onder de rechtermuisknop zijn handige opmaakopdrachten verborgen.

Documenten worden in WP zó opgemaakt, dat het net lijkt alsof u op een stuk papier werkt.

0 Reactie(s) op: Office-alternatieven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.