Niet iedereen wil of kan aan de slag met Microsoft Office. Het schrijf-, reken- en presentatiepakket kost geld, bepaalde computers en besturingssystemen kunnen er niet mee overweg en sommige computergebruikers werken liever met een product van een andere fabrikant. We hebben een drietal alternatieve pakketten onder de loep genomen die over de belangrijkste office-functies beschikken.

Pakketten

In dit artikel nemen we de volgende office-pakketten onder de loep:

 

1) WordPerfect Office X5 - Standaard editie

Besturingssysteem: Windows

Prijs: € 411,74

­ 

Van het aloude WordPerfect is een jaar geleden versie X5 op de markt gebracht, als tegenhanger voor Microsoft Word. De standaardeditie bevat de basisprogramma's van Office. Er is een probeerversie (344 MB) die u dertig dagen kunt gebruiken en waarbij alle functies volledig werken. Overigens is er ook een pakket genaamd WordPerfect Viewer, dat is ontwikkeld voor de iPad en de iPhone.

 

Bevat:

WordPerfect X5 (tekstverwerker)

Quattro Pro X5 (rekenblad)

Presentations X5 (presentaties)

Presentations Graphics X5 (grafisch)

WordPerfect Lighting (notities)

© PXimport

De probeerversie van Office X5 kan dertig dagen lang volledig worden gebruikt.

 

2) Celframe Office - Home editie

Besturingssysteem: Windows, Mac OS X, Linux

Prijs € 50,45

 

Celframe is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van software voor overheidsbedrijven. Desondanks is er ook een office-pakket ontwikkeld voor de consumentenmarkt. Celframe Office is relatief gezien een low-budgetpakket, maar het biedt alle functies die andere pakketten ook hebben. De software borduurt voort op de structuur van OpenOffice. Op de website kan een probeerversie (200 MB) worden gedownload waarmee u dertig dagen lang alle functies volledig kunt testen.

 

Bevat:

Write 2008 (tekstverwerker)

Spreadsheet 2008 (rekenblad)

Power Presentation 2008 (presentaties)

Draw 2008 (grafisch)

Mail 2008 (mail- en agendamanager)

 

3) LibreOffice 3.3.0

Besturingssysteem: Windows, Mac OS X, Linux

Prijs Gratis

 

OpenOffice is wellicht het bekendste gratis opensource-pakket ter wereld. Sinds kort heeft het programma een broertje met de naam LibreOffice (214 MB). In principe verschillen beide pakketten nauwelijks van elkaar. De belangrijkste bestaansreden van LibreOffice is dat de makers ervan niet langer verbonden wilden zijn met Oracle, het bedrijf achter OpenOffice. Enkele tientallen medewerkers van Oracle zijn overgestapt naar LibreOffice, waardoor er hoge verwachtingen rond het gelijknamige programma zijn ontstaan.

 

Bevat:

Writer (tekstverwerker)

Calc (rekenblad)

Impress (presentaties)

Draw (grafisch)

Base (databank)

Math (wiskunde)

© PXimport

De makers van LibreOffice begrijpen dat u ook Microsoft Office wilt blijven gebruiken.

1. Taal in WP

Als u de tekstverwerker WordPerfect opstart vanaf uw bureaublad of via het startmenu, wordt eerst gevraagd in welke modus u wilt typen. Daarmee wordt eigenlijk gevraagd hoe de menustructuur eruit moet zien. U hebt de keuze uit drie WordPerfect-omgevingen en een Microsoft Word-mode. Vooral die laatste is handig wanneer u altijd met Word 2003 of een oudere versie hebt gewerkt, en nu moet wennen aan WordPerfect. Zet eerst het vinkje uit bij Show at startup, zodat deze vraag niet meer wordt gesteld. Via Tools / Workspace Manager kunt u later alsnog een andere menustructuur kiezen. U ziet direct al dat de software Engelstalig is. Desondanks is de ingebouwde spellingchecker automatisch ingesteld op Nederlands. Om ook de menubalken in het Nederlands te zetten, zult u een aparte Nederlandstalige interface moeten aanschaffen. U kunt hem voor 25 euro bestellen via Mensys.

2. Tekst opmaken in WP

In vergelijking met Word 2007 en Word 2010 werkt WordPerfect een tikje ouderwets. Er is veel klikwerk nodig om een document snel op een mooie manier op te maken. Houdt u echter niet van 'gelikte knoppen', dan is WP een prima pakket voor u, want de functies werken op zich prima. De tekst ligt als het ware op een vel papier, waarbij de lijnen van kaders als vage schaduwen in beeld staan. In het rechtermuisknopmenu vindt u enkele handige koppelingen, zoals voor het kopiëren van de tekst zonder opmaak, het toevoegen van commentaar en het markeren van tekst voor redactie. Met deze laatste functie kunnen anderen uit uw werkomgeving direct zien waar ze in de tekst op moeten letten. Verder is via het PerfectExpert-menu, dat kan worden opgeroepen via het ijskristallenpictogram in de taakbalk, een stappenplan te volgen voor datgene wat u wilt doen: een tekst schrijven, plaatjes toevoegen of de tekst inhoudelijk verbeteren. Teksten kunnen uiteindelijk worden opgeslagen in meer dan zestig verschillende bestandsformaten.

© PXimport

In het menu onder de rechtermuisknop zijn handige opmaakopdrachten verborgen.

© PXimport

Documenten worden in WP zó opgemaakt, dat het net lijkt alsof u op een stuk papier werkt.

3. WP als pdf-manager

Een van de beste functies van WP als thuiskantoorpakket bestaat uit de volledige ondersteuning van het pdf-formaat. U kunt documenten in dit populaire digitale formaat exporteren, importeren, bewerken en in verschillende kwaliteitsniveaus opslaan. Om te zien hoe dit werkt, opent u een pdf-document via File / Open PDF. In het settings-menu kunt u direct op Open klikken als u het hele document wilt laden. Als u alleen specifieke pagina's wilt zien, kiest u Page range / Pages en desgewenst zet u de opmaak van het document uit door Bring in content from the original PDF without any formatting te selecteren. Vervolgens ziet het document eruit als een doodnormaal tekstbestand. U kunt het ook bewerken als een tekstbestand, door er bijvoorbeeld tikfouten uit te halen of plaatjes toe te voegen. Bent u tevreden? Kies File / Publish as PDF of gebruik de toetscombinatie Alt+P. Voer een bestandsnaam in en kies een stijl bij PDF Style. U kunt onder andere kiezen uit Commercial Printing, waarbij het bestand in de best mogelijke kwaliteit wordt opgeslagen en Publishing Online, wat een handige stijl is als u documenten wilt verspreiden via internet.

© PXimport

U kunt uw pdf-bestanden volledig aanpassen en vervolgens in verschillende 'stijlen' opslaan.

4. Celframe Office Write

Het 'Word'-onderdeel van Celframe Office, genaamd Write, kan met alle bekende documentformaten overweg, zoals docx, odt en ooxml. De structuur van Write lijkt op die van Word 2003 en hij is sober maar prima onderhouden. Het programma herbergt alle bekende functies en het is dus geen probleem om een document op te maken zoals u dat wilt. Wat wel al snel een probleem blijkt te zijn, is dat Cellframe in tegenstelling tot WordPerfect en LibreOffice geen opmaakstijlen importeert. Dat betekent dat het eigenlijk onmogelijk is om verder te werken in een document dat door een collega is opgemaakt en vervolgens naar u is gemaild. Enkele handige functies zijn ondergebracht in het tabblad Author's Tools, waaronder de integratie van Google Maps, WikiWords en Wikipedia. Toch mankeert ook hier het een en ander aan. Zo werken WikiWords en Wikipedia standaard in het Engels en dit kan niet worden aangepast door bijvoorbeeld Nederlandse bronnen toe te voegen. Daarnaast werkt Google Translate slechts met een beperkt aantal talen. De ingebouwde online zoekmachine kan wel worden aangepast, via Tools / Options / Internet / Search. Als u vervolgens kiest voor New kunt u de zoekmachine naar wens aanpassen.

© PXimport

Celframe borduurt voort op OpenOffice en heeft enkele handige uitbreidingen aan boord, al mankeert daar wel het een en ander aan.

5. LibreOffice

LibreOffice biedt de meeste mogelijkheden als het gaat om het bewerken van documenten. Het programma maakt nog geen gebruik van het lint uit Office 2007/2010 van Microsoft, maar heeft wel handige ingebouwde submenu's onder de knoppen op de taakbalk, waardoor het navigeren naar de juiste functie sneller verloopt dan in andere Word 2003-look-a-likes. Daarnaast is het pakket volledig Nederlandstalig. Extra functies, zoals een verbeterd Nederlands woordenboek en een spellingcontrole, kunnen gratis worden gedownload. Dat doet u vanuit het programma via Extra / Extensiebeheer. Klik op Haal meer extensies online, zodat u toevoegingen vindt waarmee u bijvoorbeeld een fotoalbum kunt maken of nieuwe woordenboeken kunt gebruiken.

© PXimport

Een heel vrije vertaling van LibreOffice is 'VrijKantoor'. Dankzij verschillende extensies bent u inderdaad vrij om zelf te bepalen welke functies het pakket heeft!

6. Standaardformaten

Een probleem dat kan ontstaan bij het gebruik van een alternatief office-pakket, is dat u documenten maakt of importeert in een 'onbekend' bestandsformaat. Zo komt het regelmatig voor dat Word 2007-gebruikers tekst aanleveren met de docx-extensie, terwijl WordPerfect, Celframe en LibreOffice gebruikmaken van een eigen formaat. Het standaardformaat van deze pakketten kan echter worden aangepast. In WordPerfect gaat u hiervoor naar Tools / Settings, waarna u op Files klikt. Naast Default save file format kunt u bijvoorbeeld MS Word 2003 (.doc) aanklikken. In de Excel-variant Quattro van WP komt u via Settings in het optiemenu. Kies hier Application / Compatibility en kies bij Default File Type het gewenste standaardformaat. In Celframe gaat u naar Tools / Options en vervolgens naar de tab Load/Save / General. Hier kunt u het formaat aanpassen bij Always save as, onder Default file format. LibreOffice heeft precies dezelfde menustructuur als Celframe, maar in het Nederlands heet het pad dat u moet volgen Extra / Opties / Laden/Opslaan / Algemeen. In dit pakket past u het formaat vervolgens aan bij Altijd opslaan als.

© PXimport

Voorkom problemen door .doc als standaardformaat in te stellen.

7. Grafische prestaties

Celframe heeft ondanks de genoemde gebreken een grote schare fans. Dat heeft vooral te maken met de mogelijkheden die het pakket biedt. Zo kunt u foto's bewerken en grafische presentaties maken met het tekenprogramma Draw en de diasoftware Power Presentation. Verder biedt Celframe ondersteuning voor het importeren en bewerken van bestanden in de Photoshop- en Flash-formaten en u kunt deze bestanden na bewerking ook weer exporteren (via File / Export to). LibreOffice biedt echter dezelfde opties, via een programma dat op Draw lijkt en dat ook dezelfde naam draagt. Bij het betaalde office-pakket van Celframe krijgt u echter ook nog het programma Studio, dat als alternatief voor Adobe Photoshop kan worden gebruikt. Een soortgelijk programma ontbreekt bij LibreOffice en WordPerfect, al kunt u bij WP op grafisch gebied aan de slag met Presentations Graphics X5. Dit onderdeel combineert functies van Word, Excel en Powerpoint tot een pakketje met grafische software.

© PXimport

Draw biedt prima mogelijkheden op grafisch gebied; of het nu om het in elkaar sleutelen van tabellen of om het ontwerpen van cd-hoesjes gaat.

8. Bestanden delen

Het kan soms erg handig zijn en effectief werken als u bestanden direct met anderen kunt delen. WordPerfect biedt hier een aantal opties voor. U kunt een bestand uiteraard opslaan en vervolgens direct delen in Dropbox, maar als u in de taakbalk naar File / Send to gaat, ziet u nog meer opties. Zo kunt u bestanden delen via programma's als Skype en Evernote (mits die zijn geïnstalleerd) en daarnaast biedt WP nog verschillende mail- en faxfuncties. Ook LibreOffice ondersteunt het mailen van artikelen, en het maakt het mogelijk om een tekst automatisch om te laten zetten naar het pdf- of doc-formaat, zodra u het invoegt in een e-mailbericht. Ook Celframe kan bestanden opslaan in, en omzetten naar verschillende formaten, zodat ze altijd door anderen kunnen worden gebruikt of worden geüpload naar bijvoorbeeld Google Docs. Uiteraard vindt u in het bestandsmenu van dit pakket ook een e-mailfunctie.

© PXimport

Het is heel eenvoudig om documenten te delen met collega's of opdrachtgevers.

9. Databanken aanmaken

Bij LibreOffice wordt standaard het programma Base meegeleverd, dat als alternatief fungeert voor Microsoft Access. Base werkt verrassend goed samen met alle mogelijke formaten. Zodra u het programma opent, verschijnt er een duidelijke Nederlandse wizard in beeld. Deze helpt u stap voor stap bij het maken, openen en koppelen van een databank. Een van de handige functies van Base is dat u een adresboek kunt aanmaken dat direct kan worden ingevoegd in Writer. Verder ondersteunt het programma alternatieve adresboeken, zoals die van Microsoft Outlook en Mozilla Thunderbird. Standaard is een aantal sneltoetsen en toetscombinaties in Base opgenomen waarmee u het programma sneller kunt bedienen:

F4: Voorbeeld tonen

F5: Start de query

F7: Voeg een tabel toe

Shift+Enter: Voeg een nieuwe regel toe

Enter: Bevestig en ga naar een nieuwe regel

Ctrl+PageUp/PageDown: Schakelen tussen tabbladen

© PXimport

Base voldoet prima als alternatief voor Microsoft Access.

10. Conclusie

Wie kan kiezen tussen Microsoft Office en de in dit artikel besproken alternatieven, moet goed nadenken over de manier waarop een pakket aansluit bij de persoonlijke wensen. Wilt u louter voor uzelf teksten, presentaties en andere documenten creëren en de vrijheid hebben om ze op allerlei manieren te bewerken, dan kunt u prima uit de voeten met Celframe en LibreOffice. Als u technischer onderlegd bent en in een vorig computerleven al met WordPerfect hebt gewerkt, past WP Office X5 beter bij u. Het voelt vertrouwd aan, maar werkt heel anders dan Microsoft Office. De WP-software is helaas niet goedkoop en of hij de aanschaf waard is, hangt af van uw voorkeur. LibreOffice werkt uiteindelijk namelijk net zo goed als WordPerfect en biedt als extra voordelen dat het standaard in het Nederlands wordt geleverd en dat u eenvoudig uitbreidingen kunt installeren. Celframe moet het niet echt hebben van zijn tekstverwerker, maar meer van de grafische programma's die worden meegeleverd. De handige extra's, zoals het ingebouwde Google Maps en Wikipedia zijn nog niet goed uitgewerkt en wachten op een update. Het belangrijkste advies dat we u kunnen geven, is om met de proefversies van de pakketten te 'spelen' en op basis van uw ervaringen een beslissing te nemen.

© PXimport

Neem de tijd om te onderzoeken welk office-pakket het beste bij uw wensen aansluit!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten