Office OneNote

Door: Edmond Varwijk | 21 juni 2010 11:06

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Het is opmerkelijk dat Outlook in de Office-versies voor studenten en thuisgebruikers heeft plaatsgemaakt voor OneNote. Volgens Microsoft werd Outlook door deze doelgroepen onvoldoende gebruikt, en OneNote zou een erg handige vervanger zijn. Maar wat kunt u eigenlijk met OneNote?

1. Onbekend

Bij Office denkt iedereen meteen aan Word en Excel. Het zijn de twee oudste en meest gebruikte programma's die in alle versies van het kantoorpakket van Microsoft zitten. Word en Excel zijn echter allang niet meer de enige programma's die in de suite zijn opgenomen. Sinds Office 2007 maakt ook OneNote onderdeel uit van iedere versie van Office, dus ongeacht of u de versie voor studenten en thuisgebruikers of het duurdere Office Professional op uw computer hebt geïnstalleerd. Om OneNote te starten klikt u op Start, Alle Programma's, Microsoft Office, Microsoft OneNote 2010.

2. Notitieprogramma

Microsoft noemt OneNote een "notitieprogramma". En dat is nog niet eens zo'n slecht label voor dit programma. OneNote is namelijk de digitale versie van een kladblok waar u allerhande informatie op kunt zetten voor later gebruik. Het voordeel van OneNote is dat het digitaal is. Bij een klassiek kladblok zit u altijd vast aan het papier-en-pen-formaat. Is de informatie in een ander formaat gegoten, dan zult u hem zelf om moeten zetten naar een papieren versie. Bij OneNote speelt dat probleem niet, omdat het allerhande informatie op kan nemen. Schrift, beeld, geluid, noemt u het maar op, het past allemaal in het OneNote-kladblok, oftewel Notebook.

3. Sectie en pagina

Om te begrijpen hoe OneNote werkt, is het belangrijk om te weten dat ieder Notebook kan bestaan uit meerdere Secties en elke sectie weer een of meer Pagina's kan bevatten. De vergelijking met een ringband komt zo al snel op. Als we die vergelijking vasthouden, vormt ieder Notebook in OneNote een nieuwe ringband of multomap. De ringband zelf is opgedeeld met behulp van tabbladen, in OneNote Secties geheten. Binnen een Sectie passen dan één of meer pagina's. U kunt uw Notebooks bijvoorbeeld indelen in School, Werk, Voetbal en Autokosten. Binnen het Notebook School kunt u dan bijvoorbeeld Secties opnemen voor Aardrijkskunde, Biologie en Geschiedenis, en binnen die Secties weer pagina's met bijvoorbeeld alle krabbels die bij Biologie of die bij Geschiedenis horen.

OneNote organiseert informatie in Notebooks, Secties en Pagina's.

4. Invoeren

Om een eerste aantekening in OneNote te maken, klikt u op de pagina. Het eerste notitievak wordt actief en u kunt er een tekst in typen. Het vak begint klein, maar het groeit met de tekst die u typt. Hoewel het tekstvak eerst op een eigen plek staat, kunt u het altijd verplaatsen. Activeer het door met de muis in de tekst te klikken, zet dan de muis op de grijze balk bovenaan het tekstvak en druk de muisknop in. Houd de linkermuisknop ingedrukt en versleep het tekstvak naar een andere plek op de pagina, door de muis te bewegen.

Met behulp van de muis kunt u tekst over de pagina verplaatsen.

5. Soorten

OneNote kan allerhande informatie opslaan. Tekst, afbeeldingen, schermafdrukken, tabellen, koppelingen naar websites, bestanden, scans, opgenomen audio, opgenomen video, de datum, een vergelijking, wiskundige en andere symbolen en nog veel meer. De hier genoemde soorten informatie zijn de belangrijkste, u kunt ze allemaal zien door het Lint (Ribbon) zichtbaar te maken, waarover meer in tip 7. Klik op Insert om alle verschillende categorieën te zien.

Het onderdeel Insert van de Ribbon maakt direct duidelijk welke soorten informatie zoal in een Notebook passen.