Office Web Apps

Door: Edmond Varwijk | 22 november 2010 17:28

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Steeds meer mensen zijn de laatste tijd met de online software van Google aan de slag gegaan. Terwijl de populariteit van Google Docs groeide, stond Microsoft met lege handen. Die tijd is echter voorbij. Microsoft heeft goed afgekeken bij Google en uiteindelijk met Office Web Apps een beter pakket neergezet.

1. Windows ID

Het gebruik van Office Web Apps begint met een Windows Live ID. Dit is de combinatie van een bij Microsoft geregistreerd e-mailadres en een bijbehorend wachtwoord. Als u Hotmail of MSN Messenger gebruikt, kunt u de e-mailadres/wachtwoord-combinatie daarvan ook gebruiken voor uw Windows Live ID. Hebt u nog geen Windows Live ID? U kunt heel eenvoudig een gratis ID aanmaken. Ga naar Windows Live en klik op Registreren. Doorloop vervolgens de wizard om uw huidige e-mailadres als Windows Live ID te registeren, of om een nieuw Hotmail- of Live-adres aan te maken.

Nog geen Windows Live ID? Registreer een nieuw of bestaand e-mailadres bij Microsoft.

2. Office niet vereist

Om met Office Web Apps aan de slag te gaan, dient u over een pc met Windows XP, Vista of Windows 7 te beschikken waar Internet Explorer 7, 8, Firefox 3.5 of Safari 4 op is geïnstalleerd. Met Firefox kunnen de web-apps ook onder Linux worden gebruikt, en met Safari ook onder Mac OS X. Google Chrome wordt niet officieel ondersteund, maar de meeste functies werken ook in die browser, overigens net zoals ze ook in nog exotischer browsers werken. Garanderen doet Microsoft dat echter niet en er wordt ook geen ondersteuning voor geleverd. Microsoft Office hoeft niet op uw pc te zijn geïnstalleerd, al biedt dat wel enkele voordelen. Betreft het Office 2003, 2007 of 2010, dan kunt u gebruikmaken van de mogelijkheid om online bewaarde documenten direct in Office te openen en kunt u een geopend document direct vanuit Office in Web Apps opslaan.

3. Inloggen

Om Web Apps te gebruiken surft u naar Office Live. Als u al bent ingelogd op een website die Windows Live ID ondersteunt, dan hupt u direct door naar uw Office Live-website. Was u nog niet ingelogd met uw Windows Live ID? Dan moet u dat nu eerst even doen. Na het inloggen ontbreekt nagenoeg iedere melding dat u op de pagina's van Office Web Apps bent aangeland. De reden daarvan is dat Office Web Apps nog niet in Nederland is uitgerold. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend. Toch kunnen de apps wel al worden gebruikt. Klik in de adresbalk van de browser, voeg als nieuw webadres http://office.live.com/?docsf=1 in en druk op Enter. Nu wordt wel overduidelijk zichtbaar dat u in Office Web Apps zit!

Alleen door een kleine truc uit te halen maakt u Office Web Apps zichtbaar in SkyDrive.

4. Document maken

Om een nieuw document te maken, klikt u op het pictogram van een van de Office Web-apps: Word, Excel, PowerPoint of OneNote. Klik bijvoorbeeld op Word en geef in het volgende venster een nieuwe naam aan het document. Word Web App werkt anders dan de 'normale' Word op uw desktop, dat met een leeg document start dat u kunt vullen tot u het opslaat en een naam geeft. Word Web App wil eerst een naam voor het bestand hebben, voordat u met het document aan de slag kunt. Typ de naam dus in en klik op Opslaan.

Bestanden in een van de Office Web-apps moeten eerst worden voorzien van een naam, voordat u ze kunt bewerken.

5. Waarschuwingen

Browsers zijn de laatste jaren steeds 'kritischer' geworden. Programmacode wordt niet zonder meer uitgevoerd en er is een aardige kans dat u niet alleen het lint met de functies van Word Web App, maar ook minimaal één gele waarschuwingsbalk ziet. De waarschuwingen betreffen veelal het iets verruimen van de beveiliging. Dat gebeurt bijvoorbeeld door onderdelen met een fout in het digitale certificaat toch te tonen of door de functionaliteit uit te breiden met de installatie van een kleine uitbreiding, zoals Windows Live Aanmeldhulp. Controleer de meldingen en klik op de balk om de inhoud uit te schakelen via Geblokkeerde inhoud weergeven uit te schakelen of laat de melding verdwijnen door de betreffende uitbreiding te installeren.

Waarschuwingsbalken verdwijnen als u de meldingen afhandelt en uitbreidingen installeert.

0 Reactie(s) op: Office Web Apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.