Onderhoudsbeurt voor de smartphone

Door: richard-borgman | 20 juli 2012 16:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De smartphone wordt inmiddels zo vaak gebruikt, dat hij af en toe een kleine onderhoudsbeurt nodig heeft. Door het besturingssysteem en de apps up-to-date te houden en overbodige informatie van het systeem te verwijderen, werkt uw telefoon sneller en beter. Met een kleine tijdsinvestering voorkomt u onnodige irritatie over een te trage telefoon!

1. Als computer gebruiken

Hoewel u voor een smartphone bijna hetzelfde betaalt als voor een computer, gaan veel mensen er veel slordiger mee om. Vooral qua geheugengebruik is men veel onvoorzichtiger dan bijvoorbeeld met Windows, met name omdat de toestellen veel gebruiksvriendelijker lijken dan een gewone computer. Toch verdient het de aanbeveling om stil te staan bij hoe u de smartphone gebruikt. Hoeveel van de geïnstalleerde apps gebruikt u eigenlijk? Kunt u ruimte besparen door uw muziek van de telefoon te halen en Spotify te gebruiken? Hoewel het besturingssysteem van een smartphone anders in elkaar steekt dan Windows of Mac OSX blijft uw apparatuur het beste werken als u af en toe tijd vrij maakt voor een grote opknapbeurt. Wie zijn belangrijke informatie goed heeft opgeslagen, kan er zelfs voor kiezen om de telefoon helemaal leeg te maken en 'opnieuw' te beginnen. Bij de iPhone gaat u naar Instellingen / Algemeen. Onderaan ziet u Stel opnieuw in. In het volgende scherm kunt u kiezen voor Wis alle inhoud en instellingen. Let op, doe dit alleen als u zeker weet dat u alle gegevens op de computer hebt opgeslagen. Er is geen weg terug. Bij Android gaat u naar Instellingen / Back-up maken en opnieuw instellen. Uw toestel gaat dan terug naar de fabrieksinstellingen.

Zorg dat u een goede back-up maakt als u de telefoon helemaal leeg maakt.

2. Besturingssysteem updaten

Om de iPhone zo goed mogelijk te laten werken, is het nodig dat u telkens bijhoudt of uw telefoon over de laatste update van het besturingssysteem iOS beschikt. Hebt u dit tot voor kort netjes bijgehouden, dan krijgt u vanzelf een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is. Er verschijnt dan een rode cirkel bij het pictogram van de instellingen met daarin een '1'. U kunt ook gewoon zelf naar Instellingen / Algemeen / Software-update gaan. Het updaten verloopt tegenwoordig draadloos. Als u een tijd geen update heeft uitgevoerd, kunt u alsnog de iPhone op de pc of Mac aansluiten, waarna het programma iTunes zelf op zoek gaat naar de laatste update. U hoeft niet zelf in de gaten te houden of de update geschikt is voor uw telefoon, dit gaat vanzelf goed. Houd er wel rekening mee dat u voor de nieuwste versie van het besturingssysteem minstens een iPhone 3GS nodig hebt. En hoewel Apple een goed beleid voert over compatibiliteit - de iPhone 3GS is inmiddels alweer zo'n drie jaar oud - werken het OS en de bijbehorende apps wel steeds iets trager op oudere modellen.

Het besturingssysteem van de iPhone kunt u draadloos updaten.

3. Besturingssysteem updaten

Bij Android is een minder duidelijk verhaal te geven over het updateproces. De nieuwe versie van het besturingssysteem is versie 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd. Hoewel de nieuwste telefoons over deze softwareversie beschikken, maakt het gros van de beschikbare Android-telefoons nog gebruik van een oudere versie. In tegenstelling tot het iOS-besturingssysteem voor de iPhone wordt het Android-besturingssysteem op telefoons van meerdere fabrikanten gebruikt. Het resultaat is dat een nieuwe editie van het OS moet worden aangepast voor specifieke typen telefoons. Zo moet bijvoorbeeld fabrikant Samsung er zelf voor zorgen dat Android 4.0 geschikt wordt gemaakt voor de Samsung Galaxy S2. Als de software klaar is, wordt hij via de providers van de betreffende landen verspreid. Als u zelf wilt kijken of er een nieuwe update is, gaat u naar Instellingen / Over de telefoon / Systeemupdates. Als de update beschikbaar wordt gesteld, is het zeker aan te raden om hem te downloaden. Als alles naar behoren werkt, wordt uw telefoon er sneller van. De updates verlopen draadloos, behalve bij smartphones van Samsung. Deze telefoons moeten aan de computer verbonden worden, waarna de update verloopt via het programma Kies.

U kunt zelf kijken of uw telefoon geschikt is voor de laatste versie van het Android-besturingssysteem.

4. Apps updaten

Het handige aan iPhone-apps is dat ze in de meeste gevallen op alle iPhones werken. Toch kan het weleens gebeuren dat een goed werkende app ineens minder goed presteert, of helemaal niet meer opstart. Meestal heeft dit te maken met fouten die aan het licht zijn gekomen door gebruik van een nieuw besturingssysteem. Ook kan het gebeuren dat de ontwikkelaars de gebruikers willen dwingen om een nieuwe versie van hun app te gebruiken uit veiligheidsoverwegingen, zoals bij online bankieren. De apps updaten is een simpel proces. Bij het pictogram van de App Store ziet u rechts bovenaan een rood icoon met een getal erin. Dit geeft het aantal apps aan waarvoor een update beschikbaar is. Als u in de app van de App Store bent en via het rechter pictogram in de onderste navigatiebalk naar de updates gaat, ziet u een overzicht van alle apps die u kunt updaten. Als u de app aantikt, ziet u welke aanpassingen en toevoegingen in de update zijn verwerkt. Vooral bij spellen is dit vaak interessant. Om de gebruikers geïnteresseerd te houden, worden vaak nieuwe spelonderdelen gratis ter beschikking gesteld. Gebruik de functie Update alles als u elke app van de laatste wijzigingen wilt voorzien.

U kunt zelf kijken of uw telefoon geschikt is voor de laatste versie van het iOS-besturingssysteem.

0 Reactie(s) op: Onderhoudsbeurt voor de smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.