Onderhoudtips voor de harde schijf

Door: Edmond Varwijk | 19 mei 2011 14:34

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De harde schijf vormt de basis van uw computer. Behalve het besturingssysteem staan er tal van bestanden op, zoals foto's, filmpjes, back-up's en presentaties. Goed onderhoud van het opslagmedium in uw pc is dus van groot belang. Maar hoe pakt u dit aan en wat is de beste manier om uw schijf in te richten?

1. Een lege disk

Een harde schijf of solid state drive (SSD) is niet direct klaar voor gebruik nadat u hem hebt ingebouwd. De schijf moet nog worden geformatteerd en de partities ontbreken er nog op. Binnen een partitie wordt een deel van de opslagruimte (of de volledige opslagruimte) van de schijf samengevoegd tot een eenheid die uw computer herkent. Uw pc ziet de partitie als een losse eenheid en kan hem onafhankelijk van eventuele andere partities op dezelfde schijf benaderen. In Windows Verkenner is iedere partitie te herkennen als een 'station' of een harde schijf met een bijbehorend stationsletter. Om te zien welke partities of schijven er in uw computer zijn ingebouwd, opent u Windows, klikt u met rechts op Deze computer en gaat u vervolgens naar Beheren / Schijfbeheer.

Schijf 0 heeft in dit voorbeeld één partitie. Op schijf 1 zijn twee partities aangemaakt.

2. Formatteren

Een partitie wordt door de computer herkend als een logische eenheid, maar voor het besturingssysteem is het noodzakelijk dat een partitie wordt geformatteerd voordat hij kan worden gebruikt. De manier waarop dat formatteren plaatsvindt, verschilt per besturingssysteem. Windows ondersteunt FAT, FAT32 en NTFS. Om te zien hoe een partitie in uw systeem is geformatteerd, klikt u er met rechts op en gaat u naar Algemeen / Bestandssysteem.

Het bestandssysteem maakt een partitie bruikbaar voor het besturingssysteem.

3. Partities maken

Er zijn verschillende momenten waarop u een partitie kunt aanmaken. Het is handig om ervoor te kiezen dit tijdens de installatie van het besturingssysteem te doen, zeker wanneer er op dat moment nog geen partities zijn. Start daartoe de pc met een Windows-installatiedisk. Kies Aangepaste installatie en selecteer de schijf waarop u Windows wilt installeren. Klik vervolgens op Stationsopties (geavanceerd) en klik op Nieuw. Accepteer de maximale grootte of verklein deze wanneer u later nog andere partities op de schijf wilt maken. Klik op Toepassen, daarna op Volgende en vervolg de installatieprocedure.

Om Windows op een lege harde schijf te installeren, moet er een partitie worden aangemaakt die vervolgens wordt geformatteerd.

4. Windows 7-partities

Installeert u Windows 7 en kiest u voor één partitie, dan krijgt u er uiteindelijk toch twee. Windows 7 maakt namelijk altijd een extra partitie van 100 MB aan. Windows gebruikt deze extra partitie voor systeemherstel, mocht het besturingssysteem onverhoopt eens niet willen starten. Er staan enkele hulpprogramma's op die daarbij helpen. Wanneer de harde schijf met Bitlocker is versleuteld, staat de daarvoor noodzakelijke informatie ook op de extra partitie.

Windows 7 claimt zelf altijd 100 MB voor een extra partitie.

5. Back-up

Gaat u aan de slag met partities op een computer die al in gebruik is, dan moet u voordat u partities gaat wijzigen een back-up maken van alle persoonlijke documenten. Het wijzigen van de indeling van partities, zoals we dat hierna gaan uitvoeren, verloopt bijna altijd zonder problemen en kan ook gewoon met behoud van alle gegevens worden uitgevoerd. Toch is het goed om voor honderd procent zekerheid te kiezen en eerst een back-up te maken op een externe harde schijf, een NAS in het netwerk of een dvd. Controleer of alle gegevens in de back-up zitten en ga pas daarna verder. Neem geen risico met uw eigen unieke documenten, foto's en video's. U ziet ze nooit weer terug wanneer het partitioneren onverhoopt toch misloopt.

0 Reactie(s) op: Onderhoudtips voor de harde schijf

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.