Ondersteuning oude Synology NAS'en stopt: Dit moet je weten

© PXimport

Ondersteuning oude Synology NAS'en stopt: Dit moet je weten

Geplaatst: 20 maart 2022 - 13:26

Aangepast: 14 december 2022 - 10:04

Ronald Smit

DSM 7 (Disk Station Manager) is het besturingssysteem van de NAS'en van Synology. De nieuwste versie is al een paar maanden verkrijgbaar en het is tijd om daarop over te stappen. De ondersteuning voor oude Synology NAS'en die er nog niet op draaien, stopt namelijk op vrij korte termijn. Wat moet je weten over een upgrade naar DSM 7?

DSM 7 is de meest recente versie van Synology’s besturingssysteem voor álle NAS'en van dit merk. Dat is tamelijk bijzonder, want het maakt dat je je als gebruiker net zo thuisvoelt op een grote rackserver als ‘t allergoedkoopste thuismodel. 

Mits dat dan wel overweg kan met versie 7. En daar wordt het goed opletten. Heb jij in het update-onderdeel van je NAS nog altijd geen upgradelink beschikbaar, dan is de kans groot dat DSM 7 niet voor jouw apparaat beschikbaar meer is. En dan begint de klok te tikken. 

Synology heeft bekendgemaakt dat de ondersteuning voor versie 6.2 vanaf juni 2023 stopt. Je krijgt vanaf dat moment geen veiligheidsupdates meer.

Nas met DSM 6.2 valt af

De NAS'en die buiten de boot vallen zijn trouwens inmiddels voor IT-begrippen wel bejaard te noemen. Het gaat veelal om apparaten van zo’n jaar of tien oud. Een NAS als de DS214+ krijgt bijvoorbeeld nog wel een upgrade naar DSM 7. Gezien het feit dat Synology maar eens in de paar jaar een grote versie-upgrade uitrolt zit je daarmee voorlopig dus nog goed. 

Ook geldt dat je een NAS die draait op DSM 6.2x gewoon kunt blijven gebruiken na juni 2023. Alleen moet je die dan echt offline halen, voor zover je het apparaat toegankelijk hebt gemaakt via internet. Ook features als back-uppen naar online opslagdiensten kun je beter uitzetten. 

Als je zorgt dat je NAS op geen enkele manier via de cloud benaderbaar is en je ook alle cloud-functionaliteit uitschakelt kun je er nog wel een tijdje mee vooruit. Zorg in dat geval wel voor een stevig wachtwoord en liefst ook 2-factor autorisatie. En gebruik de NAS vanaf dat moment alleen nog voor bestandsopslag en laat de extraatjes voor wat ze zijn.

 

© PXimport

Het is sowieso een idee om – als je zo’n echt oude Synology gebruikt – eens uit te kijken naar een nieuwe Synology-NAS. Daarop draait dan meteen DSM 7 en kun je er weer vele jaren mee vooruit. Zeker als jouw oude beestje een budget-exemplaar voor thuisgebruik betreft zul je dan merken dat bestandsoverdracht en andere zaken een heel stuk sneller werken. Bij de meer uitgebreide NAS'en van het merk zullen de verschillen op dat vlak minder schokkend zijn.

USB-printer delen kan niet meer

Een andere reden om voor nu op DSM 6 te blijven ‘hangen’ is omdat er in DSM 7 voor sommige gebruikers handige of zelfs essentiële functies gesneuveld zijn. Heb je bijvoorbeeld een USB-printer aan je NAS hangen om deze via het netwerk te delen, dan werkt dat in DSM 7 niet meer. Feitelijk werd deze mogelijkheid om onduidelijke redenen al uitgefaseerd in DSM 6. 

Wil je toch je USB-printer via het netwerk benaderbaar houden, dan dien je een printservertje te kopen. Die dingen zijn betaalbaar, maar je kunt ook zelf iets in elkaar zetten met een Raspberry Pi. Kwestie van daar de command-line-versie van Debian of Ubuntu op installeren en CUPS – de printertool daarvan – te configureren.

 

© PXimport

UPS gelimiteerd onder DSM 7

Diezelfde Raspberry Pi plus een van de genoemde besturingssystemen heb je ook nodig als je een UPS gebruikt voor noodstroom. In versie 6.x werkte vrijwel ieder UPS-merk naadloos samen met de NAS'en van Synology. Erg belangrijk daarbij was, dat de UPS na uitschakelen van de NAS eveneens een shutdown-signaal ontving van je NAS. 

Dat is een must, want het voorkomt ’t compleet leegtrekken van de accu’s in zo’n UPS. Niet alleen slecht voor die accu’s, maar ook duurt het uren voor ze weer volgeladen zijn tot hun maximale capaciteit. En gedurende die ‘laadtijd’ ben je niet beschermd tegen stroomstoringen. 

Die uitschakelfunctie heeft Synology in DSM 7 om alweer onbekende redenen verwijderd. De truc werkt alleen nog bij dure modellen van een in het westen vrij onbekende Chinese UPS-fabrikant. De enige oplossing is dan gebruik maken van een Raspberry Pi en daarop NUT installeren en configureren

Het vreemde is dat NUT ook in DSM 7 aanwezig is, maar zodanig geconfigureerd dat ’t alleen nog werkt met die vage Chinese UPS’en. Op het Synology-forum vind je een alternatieve manier om het geheel aan de praat te krijgen onder DSM 7, maar hier geldt: garantie tot aan de deur.

 

© PXimport

CUPS en AirPrint

Vreemd genoeg draait ook CUPS gewoon onder DSM 7. Alleen heeft Synology de mogelijkheid om USB-printers te gebruiken eruit gesloopt. Dat CUPS nog wel gewoon aanwezig is, is een geluk bij een ongeluk voor bezitters van een wat oudere netwerkprinter. 

Wil jij die printer gebruiken om via je Apple-apparaat te printen, dan kun je de netwerkprinter nog wél gewoon toevoegen als printer en de Airprint functionaliteit op de NAS activeren. De beschreven methode achter de link werkt nagenoeg ’t zelfde onder DSM 7.

 

© PXimport

Ondersteuning USB-DAC vervalt

Wat ook verleden tijd is onder DSM 7 (en feitelijk ook al uitgefaseerd onder de laatste versies van DSM 6) is de optie om een USB-DAC te gebruiken. Kortom: je NAS inzetten als muziekspeler, aangesloten op de huiskamer-stereo kan niet meer. Ook hier komt de Raspberry dan weer prima van pas als reddingsboei.

Al deze beperkingen betekenen echter wel dat DSM 7 weer terugkeert naar de essentie van een NAS: het bieden van opslagruimte voor bestanden plus diverse aanpalende extraatjes. 

Gebleven zijn de vlaggenschepen van Synology als onder meer Photo Station, Office, de desktop-gebruikersinterface in de browser en een scala aan zakelijke tools op bijvoorbeeld het gebied van cloudsyncen.

Virtuele machine als reddingsboei

Tipje tot slot: heb jij een Synology NAS in huis waarop je virtuele machines kunt draaien, dan kun je in plaats van de Raspberry ook een VM gebruiken om de verloren gegane functionaliteit terug te halen. Kwestie van iets als ’t al genoemde Debian in command-line-vorm installeren, of een virtuele versie van Volumio als het je puur om een capabele mediaspeler gaat. 

Wil je echter meer onafhankelijk worden van de ‘grillen’ van Synology, dan levert een Raspberry de meeste gebruikersvrijheid en toekomstzekerheid op. Gelukkig geldt wel dat veel gebruikers weinig last zullen hebben van de verdwenen zaken. 

Een UPS is in onze contreien niet zo heel gemeengoed, zeker niet voor thuisgebruik. Verder wordt er steeds minder geprint, dus daar komen de meeste mensen vast ook nog wel overheen. Desondanks wel zaken om je te realiseren voor je op de upgrade-knop klikt.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten