One.com Cloud Drive

Door: Vincent Ossewaarde | 09 mei 2012 14:44

Apps & Software

Er zijn steeds meer diensten voor het opslaan van uw data op internetservers. Diensten als Dropbox en iCloud zijn bekende voorbeelden, maar alternatieven dienen zich aan. One.com, een van Europa's grootste webhostingbedrijven, biedt sinds kort Cloud Drive aan.

Het van oorsprong Deense bedrijf is vooral bekend van de webhostingdiensten, waar u voor een klein bedrag een domeinnaam en webhostingpakket kunt afnemen. Cloud Drive is een gratis extraatje bij alle hostingpakketten van One.com en is een soort tegenhanger van Dropbox of iCloud. Het gebruik van Cloud Drive is voorbehouden aan betalende klanten van One.com, dus u moet reeds beschikken over een hostingpakket om gebruik te kunnen maken van de virtuele schijf.

Via een speciale toepassing, beschikbaar voor Windows, iPad, iPhone en Android, benadert u uw Cloud Drive alsof het een lokale schijf is. Voor Mac-gebruikers is geen toepassing beschikbaar, maar met behulp van eenvoudige instructies kunnen deze toegang tot hun Cloud Drive binnen Mac OS X voor elkaar krijgen. Cloud Drive maakt in de achtergrond gebruik van het WebDAV-protocol, een populaire standaard voor het aanbieden van dit soort diensten.

Gebruiken van Cloud Drive

Het gebruik van Cloud Drive is eenvoudig. De Windows-client laat u een aantal mappen selecteren om te synchroniseren en vanaf dat moment doet de software van One.com alles zelf. Als u muziekbestanden in uw Cloud Drive plaatst, wordt automatisch gezocht naar details over de muziek via een koppeling met de Gracenote database. Als u individuele bestanden wilt uploaden, dan kunt u geen gebruik maken van de toepassing, maar moet u de Windows verkenner gebruiken, een alternatieve WebDAV-client zoeken of uploaden via de webinterface.

Via de webinterface ziet u alle bestanden in de Cloud Drive. Bovendien worden nieuwe versies automatisch bijgehouden, zodat u eenvoudig een oude versie kunt downloaden.

Beveiliging en snelheid

Als clouddiensten met elkaar vergeleken worden, is beveiliging altijd een belangrijk onderwerp. U vertrouwt een derde partij immers uw gevoelige gegevens toe en wilt dat deze niet door anderen gelezen kunnen worden. Tegelijkerijd wilt u ook dat ze beschikbaar overal zijn en dat ze geback-upt worden. Voor de beveiliging tijdens het transport maakt One.com gebruik van een HTTPS-verbinding, zodat afluisteren niet veel zin heeft. Voor de opslag wordt gebruik gemaakt van encryptie en eventueel kunt u in uw client nog een extra vorm van beveiliging toevoegen. De bestanden in uw Cloud Drive worden automatisch gerepliceerd tussen twee datacenters, waardoor een calamiteit in één datacenter niet leidt tot gegevensverlies.

Automatische synchronisatie zorgt ervoor dat uw bestanden altijd up to date en gebackupt zijn op de servers van One.com.

Als de bestanden eenmaal op de servers van One.com staan, zijn ze eenvoudig te delen met andere gebruikers, óók als dat geen klanten van One.com zijn. Het is zelfs mogelijk om aan te geven tot welk tijdstip de bestanden beschikbaar zijn. Cloud Drive stuurt deze gebruikers een link waarmee ze de bestanden kunnen downloaden.

Het delen van bestanden gaat eenvoudig via de menuoptie in de verkenner.

Een belangrijk thema binnen clouddiensten is de exacte plaats en regelgeving die van toepassing is op uw bestanden. In het geval van Dropbox bijvoorbeeld bevinden uw bestanden zich op servers in de Verenigde Staten en gelden dus de Amerikaanse wetten voor uw gegevens. De Europese wet- en regelgeving ten aanzien van privacybescherming wordt in het algemeen gezien als strenger dan de Amerikaanse en dat is voor veel gebruikers reden om te kiezen voor een clouddienst die servers in Europa heeft staan, zoals One.com.

Conclusie

Via de Windows-client of via een willekeurige DAV-client is de Cloud Drive een eenvoudige optie voor het opslaan van gegevens 'in de cloud'. Dit geldt echter eveneens voor concurrerende diensten, omdat ze allemaal gebruik maken van grofweg dezelfde technologie. Het belangrijkste nadeel van Cloud Drive is dat u een hostingaccount nodig heeft bij One.com. Zonder hostingaccount bent u bij een concurrerende dienst eenvoudiger en goedkoper uit. Voor hostingklanten van One.com is Cloud Drive echter een nuttige en bruikbare toevoeging.

One.com Cloud Drive

Prijs 5 GB: € 1,25 p/m, 30 GB € 2,60 p/m, 60 GB € 4,90 p/m

Taal Nederlands

Oordeel 7/10

Pluspunten

Veel opslagcapaciteit

Automatisch synchroniseren van mappen

Minpunten

Hostingaccount nodig bij One.com

Geen Mac-client

3 Reactie(s) op: One.com Cloud Drive

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 juli 2014 18:10 Anoniem
  Ik heb bix geprobeerd maar wat ik merk is dat ik alleen de bestanden van andere gebruikers kan downloaden…Ik kan niet, zoals bij dropbox, een mapje delen met andere gebruikers waar we samen in kunnen werken….Is deze mogelijkheid er wel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2014 14:34 Anoniem
  one drive is awesome
  website hosting
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2016 14:58 Anoniem
  Vincent Ossewaarde is een pannehkoek!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.