OnePlus DR-1 - Kleine drone, hoge fun-factor

Door: Lennart Koster Lennart | 01 mei 2015 10:05

Overige elektronica

Toen ik 's ochtends vroeg op 1 april een mailtje kreeg van OnePlus, was ik direct wakker: OnePlus komt met een nieuw product en je raadt het niet: het is een drone! Binnen een paar uur was hij uitverkocht, maar ik heb er een kunnen bemachtigen.

1 april, drone in je bil

Al een tijd was OnePlus ons aan het voorbereiden: er komt een nieuw product aan. Ze noemde het: een gamechanger. De naam? OnePlus DR-1, oftewel de drone. Op 1 april was het zover: de drone werd officieel gelanceerd. Met een hele uitgebreide, professioneel uitziende productpresentatie op hun website werd het product gepresenteerd als het meest bijzondere product van het jaar. Het was enkel een mini-drone die past in de palm van je hand. Erg leuk natuurlijk, maar echt gamechanging? Dat is het niet. Bekijk ook: Feature Friday - De lucht in met de Bebop Drone.

Echt gamechanging is de OnePlus DR-1 niet, maar zeker wel leuk.

Het werd dan ook al snel duidelijk dat het om een geintje ging. Uiteraard, 1 april. Toegegeven, leuk en origineel gedaan door OnePlus! Maar wat het nog leuker maakte, is dat ze een beperkte hoeveelheid daadwerkelijk in de verkoop deden. Je moest er razendsnel bij zijn, want binnen een paar uur was de DR-1 uitverkocht.

Een geniale 1 april actie met een gelimiteerde oplage échte DR-1's.

Wat is 'ie klein, die OnePlus DR-1

De DR-1 werd geleverd in een envelop, verstuurd vanuit hun magazijn in Engeland. Met de drone werd uiteraard een afstandsbediening en een usb-oplaadkabel meegeleverd. Geen adapter, want die heeft iedereen inmiddels wel thuis liggen. Verder krijg je een gebruiksaanwijzing, die je maar beter goed kan doorlezen, een setje extra propellers, een schroevendraaier en een gereedschap waarmee je de propellers kan verwisselen.

De afstandsbediening is bijna even mini als de DR-1 zelf.

Vervolgens leg je hem twintig minuutjes aan de lader en je kunt er zo'n vijf á zes minuten mee vliegen. Het is niet lang, maar gelukkig is de oplaadtijd ook niet lang. Het geheel is extreem licht en klein, net zoals de afstandsbediening. Voor twintig euro hoef je er ook niet veel van te verwachten. Toch ziet het er erg leuk uit. De voorste propellers zijn wit en de achterste rood, zodat je weet welke kant de voorkant is.

DR-1 heeft last van opvliegers

Als de accu is opgeladen, kan je er eindelijk mee vliegen. Je moet elke keer na het aanzetten de afstandsbediening koppelen. Dat doe je door de drone en de afstandsbediening aan te zetten en vervolgens de linker joystick naar voren en achter te bewegen. Daarnaast moet je ook elke keer je drone kalibreren. Het is jammer dat deze gegevens niet worden opgeslagen, want soms kost het je wat moeite om hem recht te laten vliegen. Gelukkig is het kalibreren niet het meeste werk. Zorg dat hij kaarsrecht staat en beweeg beide joysticks naar buiten.

Eindelijk, we kunnen vliegen! Heb je nog nooit met een drone gevlogen, dan zal de eerste keer flink lastig zijn. In het begin is de controle dermate slecht dat hij alle kanten op vliegt en overal tegenaan knalt. Gelukkig kan hij tegen een stootje en overleeft hij de meeste crashes. Zelfs de propellers leven nog, ondanks dat hij regelmatig ergens achter is blijven hangen.

Het kost zeker wat moeite om de DR-1 niet te laten crashen.

Het is wel echt een binnen-drone. Als je buiten gaat vliegen met een klein zuchtje wind, dan vliegt hij al weg en kan je er achteraan gaan rennen. Dat maakt de lol niet minder, want binnen kan je er prima mee uit de voeten. Het is leuk dat hij zo klein is, want dan heb je niet veel ruimte nodig om ermee te kunnen spelen.

Conclusie

Al met al is het een leuke drone voor een kleine prijs. Het is puur speelgoed. Een camera kan je er niet onder hangen, want daar is hij echt te licht voor. Buiten vliegen lukt ook niet, maar daar is een mini-drone ook niet voor. Enkele nadelen zijn dat je elke keer opnieuw de drone moet kalibreren zodat hij recht vliegt en dat de accu snel leeg is. Verder is hij erg sterk. Hij kan tegen een stootje en dat heb je zeker in het begin wel nodig. Je hebt er erg veel lol aan, maar echt nuttig is hij verder niet. Dat neemt niet weg dat het de investering van 20 euro wel waard is.

Helaas is hij nu uitverkocht, maar gelukkig zijn er voldoende alternatieven online te vinden. Op websites als AliExpress en DealExtreme kan je voor weinig een drone uit China halen. Als je even slim Googelt, dan vind je snel een leuk alternatief voor de DR-1.