OnePlus Type-C Bullets Earphones - usb-c is alles behalve universeel

Door: Joris Peterse | 15 november 2018 11:55

OnePlus type c headphones
Review

De U van USB staat voor universeel. Maar USB-C koptelefoons zijn alles behalve universeel. Omdat smartphonemakers de koptelefoonpoort weghalen kun je echter alleen de usb-poort gebruiken voor je oortjes. Zo ook deze nieuwe usb-c oortjes : OnePlus Type-C Bullets Earphones.

OnePlus Type-C Bullets Earphones

Prijs € 19,95
Kleur Zwart
Ondersteuning 96KHz/24Bit HD audio
Impedantie 24 ohm
Frequentiebereik 20.000 Hz
Kabellengte 1,5 m
Gewicht 14 gram
Aansluiting usb-c
Website www.oneplus.com/nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Draagcomfort
 • Acceptabele geluidskwaliteit
 • Minpunten
 • Kwetsbaar
 • usb-c audio verwarrend

Tot grote teleurstelling van sommige OnePlus-fans heeft de smartphonemaker besloten met de stroom mee te varen van Apple, Huawei en Sony door de koptelefoonpoort weg te halen van hun nieuwste vlaggenschip: de OnePlus 6T. Hierdoor moeten gebruikers settelen voor bluetooth audio, een dongel of een koptelefoon met de nieuwe usb-c-verbinding. Voor alle drie de alternatieven heeft OnePlus een optie. In de zomer verschenen de Bluetooth Wireless Bullets, in de doos van de OnePlus 6T tref je een dongel aan en sinds kort biedt OnePlus ook de Type-C Bullets aan via Oneplus.net, voor zo’n twintig euro.

Onuniverseel

Het is dus begrijpelijk dat OnePlus een usb-c-koptelefoon op de markt brengt, om zo de trouwe gebruikers nog enigszins tegemoet te komen. Natuurlijk zijn er al eerdere smartphonemakers geweest die de 3,5 mm-audiojack hebben verwijderd. Bluetooth-alternatieven als Apple’s AirPods en dongeltjes worden veelvuldig gebruikt. Koptelefoons met de nieuwe USB-C-aansluiting zijn praktisch onvindbaar. Razer heeft een setje in de HammerHead-serie liggen, voor hun gaming-smartphones. Maar verder zijn het voornamelijk de setjes die vaak in de doos zitten die nog gebruikt worden.

Dat komt omdat muziek luisteren over usb-c eigenlijk nog een onnodig verwarrende bedoening is. De oude audio-aansluiting was universeel, usb-c is dat niet. Ondanks dat de U van usb staat voor ‘Universal’. De OnePlus Type-C Bullets Earphones werken dus gewoon zoals je zou verwachten op de OnePlus 6T, maar lang niet op alle andere toestellen. Op veel smartphones werken ze gewoonweg niet. Plug je ze in bijvoorbeeld in de OnePlus 6, dan gebeurt er niets. Dan moet je eerst de instellingen in om USB OTG aan te zetten - een optie die zichzelf weer uitzet nadat je hem tien minuten niet gebruikt. Dat is niet echt een vooruitgang.

Het is afhankelijk van welke usb-standaarden de fabrikant toepast op de smartphone. Dat maakt audio over usb-c verwarrend, vervelend en extreem onnodig. Bovendien verklaart het waarom weinig audiofabrikanten zich bezighouden met usb-c koptelefoons en headsets.

OnePlus type c headphones

Audiokwaliteit

De headset kost zo’n twintig euro, dat is behoorlijk toegankelijk. Wanneer je de headset uit de verpakking haalt heb je echter het gevoel drie euro bij de Action uit te hebben gegeven. De kabeltjes voelen dun en kwetsbaar: ik heb niet het gevoel dat ze het erg lang uithouden zonder kabelbreuk. Het is dus aan te raden er voorzichtig mee om te gaan.

Op het gebied van geluidskwaliteit volstaan de usb-c-oortjes wél. Geen blikkerig geluid of onnatuurlijk opgepompte bas. Maar een helder geluid, dat de oortjes geschikt maakt voor zowel muziek als video’s en games. Ook het draagcomfort van de rubberen oorstukjes is prima. Bovendien heb je verschillende oorstukjes in meerdere maten. Hierdoor zijn de OnePlus USB-Type C Bullets geschikt voor vrijwel ieder oorformaat.

OnePlus type c headphones

Conclusie

Audio over usb-c is nog altijd onnodig verwarrend en ik heb mijn twijfels of het überhaupt aanslaat. Daarom is het wellicht een beter idee om te kiezen voor een bluetooth-headset of dongel… Of je kiest natuurlijk een smartphone met een gewone koptelefoonpoort. Ben je echt in de markt voor een usb-c-headset, dan zijn de OnePlus USB-Type C Bullets een toegankelijk alternatief voor iedereen. De audiokwaliteit en het draagcomfort zijn in orde, de kabels voelen echter uiterst kwetsbaar.

1 Reactie(s) op: OnePlus Type-C Bullets Earphones - usb-c is alles behalve universeel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 november 2018 19:24 .bas.
  Wat een zuur verhaal.

  Je kent de betekenis van universeel? Letterlijk is dat "alles omvattend", precies wat usb-c wel is, en de 3,5mm jack niet. Dat terzijde.

  Aangezien fabrikanten tot op zekere hoogte verplicht worden door de EU om allemaal dezelfde aansluiting te gebruiken (apple werkt hier met een interessante truc omheen) en de industrie van micro-usb naar usb-c over lijkt te stappen, is het een logische stap om ook de audio interface in de connector (welke netjes in de open usb-c specificatie beschreven staat, zie https://www.usb.org/documents) te gebruiken.

  Dat er nog weinig headsets zijn is een kwestie van tijd. Ooit waren er weinig TV's met een hdmi aansluiting…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.