OnePlus Watch: waarschijnlijk zonde van je tijd

Door: Rens Blom | 06 juni 2021 09:31

Review

De OnePlus Watch is de eerste smartwatch van OnePlus en valt op met zijn scherpe prijs van 159 euro. Als je verwachtingen laag zijn, kan het slimme horloge interessant zijn. Maar de meeste geïnteresseerden kunnen 'm beter links laten liggen. In deze OnePlus Watch review lees je waarom.

OnePlus Watch

Prijs € 159,-
Kleuren Zilver of zwart
Display 1,39 inch oled (545 x 454 pixels)
Gewicht 45 gram zonder bandje, 76 gram met bandje,
Besturingssysteem Aangepast RTOS
Accu 402 mAh, opladen via magnetische pogo-oplader
Afmetingen 46.4 x 46.4 x 10.9 millimeter
Overig Waterdicht (5ATM en IP68), Bluetooth 5.0, gps, hartslagmeter, bloedzuurstofmeter, omgevingssensoren
Website www.oneplus.com
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Mooi scherm
 • Stijlvol ontwerp
 • Lange accuduur en snel opladen
 • Minpunten
 • Lomp met onhandig bandje
 • Beperkt in mogelijkheden
 • Werkt nog niet met iOS
 • Niet accurate activiteitenregistratie
 • Beperkt besturingssysteem en app

OnePlus maakt al jaren - overwegend goede - smartphones en boort ook steeds meer andere productgroepen aan. In India verkoopt het merk eigen smart-tv's en in Europa verschenen onlangs een eerste fitnesstracker en smartwatch. Ik testte die laatste, met de duidelijke naam OnePlus Watch. De verkrijgbaarheid van de 159 euro kostende smartwatch laat echter te wensen over. Als het goed is komt hier later verandering in. Ik heb het slimme horloge zes weken getest, met name omdat OnePlus in de eerste week aangaf dat er later een software-update beschikbaar zou komen die bekende bugs moet oplossen en nieuwe functies toevoegt. Die update heb ik afgewacht. In deze OnePlus Watch review lees je mijn ervaringen met het slimme horloge.

OnePlus Watch ontwerp en scherm

De OnePlus Watch is te koop in één formaat en meet een flinke 46.4 bij 46.4 millimeter. Het is hiermee een grotere smartwatch en dat merk je als je hem om hebt. Voor de gemiddelde damespols is hij wat lomp maar ook om mijn smallere herenpols vind ik hem een tikje te groot. Ik had daarom liever keuze gehad uit twee modellen: een kleinere en een grotere. Merken als Huawei, Samsung en Apple bieden die keuze wel. 

Het slimme OnePlus-horloge gebruikt een afwijkend type bandje dat ik wennen en onhandig vind. Doe mij maar een normaal horlogebandje. Gelukkig kun je het standaardbandje eenvoudig loshalen en vervangen door een andere. De smartwatch draagt comfortabel en irriteert niet na een lange dag met warme temperaturen. 

Het horloge heeft een 1,39 inch aanraakgevoelig scherm dat scherp oogt dankzij de hoge resolutie van 454 bij 454 pixels. Het oled-scherm toont mooie kleuren en de helderheid is hoog genoeg om het scherm buiten af te lezen. Op de rechterzijkant van de OnePlus Watch vind je twee knoppen. Die gebruik je om het horloge aan- en uit te zetten en snelle commando's uit te voeren, bijvoorbeeld het starten van een training.

Je kunt de smartwatch in twee kleuren kopen: zwart en zilver. Ik testte de zwarte editie. Het horloge is water- en stofdicht met een 5ATM- en IP68-certificaat. Het scherm is na zes weken nog steeds vrij van krassen; een positieve eerste ervaring. 

Beperkt besturingssysteem

De OnePlus Watch draait op een RTOS, oftewel een real-time operating system. Deze software heeft genoeg aan eenvoudige hardware, is energiezuinig en heeft wat slimme functies. OnePlus installeert een handvol eigen apps op het horloge, waaronder een timer en snelkoppelingen naar het meten van je hartslag, zuurstofniveau en sportactiviteiten. Maar er missen ook apps, waaronder een agenda en rekenmachientje. Zonde. 

Het besturingssysteem draait als een zonnetje; de OnePlus Watch voelt snel aan. Leuk, maar qua mogelijkheden is het horloge erg beperkt. En dat merk je meer. De smartwatch heeft geen spraakassistent om vragen aan te stellen en commando's te geven. Je moet de Watch dus altijd met je vingers bedienen en dat is niet altijd handig. Ook vreemd is dat het een horloge ondanks zijn ingebouwde nfc-chip niet geschikt is voor contactloze pinbetalingen in winkels. Concurrerende smartwatches van onder meer Samsung en Fitbit kunnen dit wel. 

De OnePlus Watch verbindt via bluetooth met je smartphone, maar dat moet wel een Android-toestel zijn. Er is namelijk geen iOS-app. Het is mij niet duidelijk wanneer de Watch wél geschikt wordt voor gebruik met de iPhone. 

Je kunt - gekoppeld aan je Android-smartphone - oproepen aannemen op het horloge en bellen, want het horloge heeft een eigen microfoon en luidspreker. Dit werkt naar behoren en kan zeker handig zijn. Het reageren op notificaties had wel een stuk beter gekund. Inkomende berichtjes worden niet overzichtelijk getoond, smileys zijn überhaupt niet zichtbaar en antwoorden vanaf je pols kan alleen met vijf standaard reacties. Die zijn altijd hetzelfde en vaak niet relevant. Het was veel nuttiger geweest als je via je stem een antwoord kon formuleren en versturen. Een gemiste kans. De software op het horloge staat ook geen extra apps toe. Er is dus geen appwinkel met handige apps van fitnessdiensten en andere partijen. Op horloges van Samsung, Apple en Google (Wear OS) kan dit wel. 

Accuduur als troef

Het voornaamste voordeel van het simpele besturingssysteem is dat het erg gunstig is voor de accuduur. Zelfs met alle functies ingeschakeld gaat de OnePlus Watch langer dan een week mee op een acculading. Slimme horloges van andere merken mogen blij zijn met twee dagen. Als je de OnePlus Watch minder intensief gebruikt, gaat ie zeker tien dagen mee. Opladen is zo gepiept. OnePlus levert een oplader mee die het horloge na twintig minuten genoeg stroom gegeven heeft voor een dag of vijf gebruik. Ook hier kunnen andere smartwatches niet aan tippen. 

Je gezondheid monitoren

Maar die smartwatches meten doorgaans wel op accurate wijze je mentale en fysieke gezondheid. Dat lukt de OnePlus Watch niet en dat is zonde. De smartwatch telt regelmatig honderden tot duizenden stappen meer op een dag dan andere fitnesstrackers en geeft simpelweg foute informatie over mijn slaapgedrag. De hartslagmeter en registratie van mijn zuurstofniveau in mijn bloed presteren nauwkeuriger, als ik ze vergelijk met de statistieken van andere wearables.

Je kunt de OnePlus Watch ook gebruiken om uiteenlopende sportactiviteiten bij te houden, waaronder hardlopen, fietsen en fitness. Dit werkt prima, al is de GPS niet de meest nauwkeurige.

Mooie app houdt data voor zichzelf

De eerder genoemde OnePlus-app heet OnePlus Health en steekt mooi in elkaar. De app is overzichtelijk, werkt naar behoren en laat je ook de wijzerplaat van het horloge aanpassen. De collectie is groot genoeg en bevat voor ieder wat wils. 

het voornaamste pijnpunt van de app is dat OnePlus besloten heeft dat je geen gezondheidsdata kunt delen met alternatieve diensten, behalve Google Fit. Als je geen gebruik maakt of wil maken van Google Fit, ben je dus gebonden aan de OnePlus-app. Fans van diensten als Strave, Runkeeper, Withings en nog veel meer fijne diensten zullen terecht teleurgesteld zijn. 

Conclusie: OnePlus Watch kopen?

De OnePlus Watch is een minimalistische smartwatch die positief opvalt met zijn mooie scherm, bijzonder lange accuduur en snelle oplaadfunctie. Het geïnstalleerde besturingssysteem werkt bovendien vlot en intuïtief. De prijs van 159 euro is ook gunstig. Helaas sluit OnePlus dusdanig veel compromissen om tot die scherpe prijs te komen, dat de Watch vooral frustrerend in gebruik is. De registratie van stappen en slaap is onbetrouwbaar, de softwarefuncties zijn beperkt, de technische mogelijkheden ook en het horloge werkt (nog) niet eens met de iPhone. OnePlus' - fraai vormgegeven - app kan je gezondheidsdata alleen delen met Google Fit, waar veel concurrerende smartwatches uitstekend samenwerken met allerlei fitnessdiensten. 

De OnePlus Watch is dus beperkt in doen en laten en vanwege zijn lompe ontwerp sowieso geen aanrader als je een smalle pols hebt. Veruit de meeste geïnteresseerden zijn beter af met een iets duurdere smartwatch van bijvoorbeeld Samsung, Huawei of Fitbit. iPhone-bezitters kunnen het beste kijken naar een Apple Watch, die - toegegeven - wel een stuk prijziger is dan de OnePlus Watch. Kwaliteit komt met een prijs. Mijn ervaring met de OnePlus Watch maakt mij daarom vooral nieuwsgierig naar een duurdere en betere OnePlus-smartwatch. 

0 Reactie(s) op: OnePlus Watch: waarschijnlijk zonde van je tijd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.