Online muziek luisteren

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 maart 2011 11:21

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als muziekliefhebber hoeft u tegenwoordig niet meer naar de platenzaak of internetwinkel, en ook downloadnetwerken kunt u links laten liggen als u van uw favoriete audiotracks wilt genieten. Via verschillende online streamingdiensten knalt de muziek van uw favoriete artiesten namelijk rechtstreeks uit uw speakers, zonder dat u daar veel voor hoeft te doen!

1. Muziek via internet

Online muziek luisteren biedt veel voordelen. Het aanbod aan nummers is gigantisch en u kunt er direct een beroep op doen. Daarnaast bespaart u er veel tijd mee, want u hoeft geen bezoekje te brengen aan de platenzaak of te wachten tot een downloadproces is voltooid. Bij een streamingdienst voert u simpelweg de naam van een artiest in, waarna u een album of liedje selecteert. Dat is alles, want de muziek wordt direct op uw computer afgespeeld. Het is leuk om een stereo-installatie op uw pc aan te sluiten, zodat u in de huiskamer geniet van de enorme muziekcollectie die u kunt streamen.

2. 3voor12 Luisterpaal

De VPRO biedt op de website 3VOOR12 de gelegenheid om naar nieuwe cd's te luisteren. Beginnende artiesten kunnen demo's inzenden naar de redactie, waarbij de beste platen op de website worden geplaatst. Er zijn echter ook gevestigde artiesten te vinden. Vaak zijn albums al op de Luisterpaal te beluisteren voordat ze officieel worden uitgebracht. De redactie ververst elke week het materiaal op de website. Deze dienst biedt dan ook een prettig hulpmiddel om nieuwe muziek te leren kennen. Surf naar de website en bestudeer het aanbod. Kies een muziekalbum dat u aanspreekt en klik erop. Er opent een nieuw dialoogvenster in de browser, waarmee u naar het volledige album luistert. Gebruik de bedieningsknoppen om naar het volgende nummer te navigeren of om te pauzeren. Bent u actief op sociale netwerken? Dan kunt u uw luistersessie delen op Hyves, Facebook of Twitter. Als u ontevreden bent over de geluidskwaliteit, klikt u bovenaan op Instellingen en selecteert u onder Bandbreedte de optie 800kbps (beste kwaliteit). Bevestig met Bewaren. Er is ook een Luisterpaal App, waarmee u toegang tot de streamingsdienst krijgt via uw mobiele telefoon. Van deze app zijn versies beschikbaar voor Android, BlackBerry, Symbian en Windows Mobile. Ook is er een applicatie voor de iPad te vinden. Bezoek de webpagina 3VOOR12 om hier gebruik van te maken.

Met behulp van 3voor12 Luisterpaal hebt u toegang tot de nieuwste muziekalbums.

3. Grooveshark

De grootste online muziekbibliotheek van dit moment vindt u op Grooveshark. Gebruikers uploaden liedjes naar de servers van de webdienst, zodat andere bezoekers ernaar kunnen luisteren. Op die manier is er een database ontstaan van miljoenen liedjes en waarin zowel Nederlandse als internationale artiesten zijn te vinden. Hoewel Grooveshark claimt uitsluitend legale activiteiten te verrichten, is dit een onderwerp van discussie. Het internetbedrijf lag de afgelopen maanden in de clinch met verschillende platenmaatschappijen en er wordt geen vergoeding afgedragen aan de belangenbehartiger voor Nederlandse artiesten, Buma/Stemra. Tot nu toe hebben alleen het internationale muzieklabel EMI en enkele kleine platenmaatschappijen een overeenkomst met de dienst gesloten. Merkwaardig genoeg zijn er ook artiesten te vinden waar nog geen afspraken mee zijn gemaakt. Pas wanneer er een klacht binnenkomt van een rechthebbende worden audiotracks verwijderd. De website is vooralsnog gewoon bereikbaar en u verricht geen illegale handelingen als u via Grooveshark naar muziek luistert. U kunt zelf ook muziek uploaden, maar houd er daarbij wel rekening mee dat het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is verboden.

Hoewel (nog) niet alle platenmaatschappijen een overeenkomst met Grooveshark hebben gesloten, zijn nagenoeg alle bekende artiesten online te beluisteren.

Grooveshark werkt erg simpel. Een belangrijk pluspunt is dat u niet verplicht bent om uzelf te registreren. Surf naar Grooveshark en typ in het tekstveld de naam van een artiest, muziekalbum of liedje. Terwijl u daarmee bezig bent, verschijnen er verschillende suggesties in beeld. Klik op de juiste naam en bekijk de zoekresultaten. Gebruik de Play-knop om een audiotrack af te spelen. Het is natuurlijk leuker om naar meerdere nummers achter elkaar te luisteren. Door bij elke track op Play of Add te klikken, voegt u het item toe aan uw persoonlijke afspeellijst. Onderin het browservenster ziet u al het toegevoegde materiaal staan. Schroom niet om linksboven het zoekvenster te gebruiken zodat u ook andere artiesten aan het lijstje toe kunt voegen. U wijzigt de volgorde van de afspeellijst door een audiotrack naar de gewenste locatie te slepen. Gebruik de bedieningsknoppen en de tijdlijn om door te spoelen of naar een ander liedje te navigeren.

Onderin het browservenster ziet u de volgorde van de nummers in uw afspeellijst.

Het is geen vereiste om een account op Grooveshark te creëren. Wanneer u de webdienst regelmatig gebruikt, is het echter wel raadzaam om uzelf te registreren. U bewaart in dat geval uw afspeellijsten op de webserver, zodat u altijd en overal naar uw favoriete nummers luistert. Indien u geen account aanmaakt, dient u bij elk bezoekje een tijdelijke afspeellijst samen te stellen. Klik rechtsboven op Create an Account en vul het volledige webformulier in. Klik na de registratie de verschillende meldingen weg middels het kruisje. U hoeft de registratie niet te bevestigen via een e-mail. Maak een afspeellijst door bij Audiotracks op de knop Play of Add te klikken. Overigens is het ook mogelijk om de liedjes naar het onderste deelvenster te slepen. U bewaart het materiaal door linksonder te kiezen voor Save. Bedenk vervolgens een logische naam en bevestig nogmaals met Save. U vindt de afspeellijst terug in het menu onder Playlists. U legt desgewenst ook een persoonlijke bibliotheek met artiesten aan. Dit regelt u door bij leuke liedjes op het plus-pictogram te klikken. Vervolgens bereikt u de gegevens door naar My Music te navigeren.

Creëer een account en bewaar uw persoonlijke afspeellijsten op de webserver.

Hebt u geen voorkeur voor bepaalde artiesten en laat u zich graag verrassen? Probeer dan de radio-functie van Grooveshark eens uit. Zorg ervoor dat er enkele tracks in het onderste deelvenster zijn toegevoegd en klik aan de rechterkant op de knop Radio. Er worden automatisch liedjes afgespeeld die aansluiten bij uw muzieksmaak. Geef met een smiley aan of u de muziek kunt waarderen, zodat de webdienst daar in het vervolg rekening mee houdt. Wilt u alleen naar muziek van een bepaald genre luisteren? Klik dan op de knop met de zendmast (naast de radio-knop) en kies bijvoorbeeld blues, jazz, country, pop of rock. Wanneer u liever naar uw eigen muziek luistert, schakelt u met behulp van de oranje radio-knop de functie uit. Er is ook een betaalde variant van Grooveshark beschikbaar, die drie dollar per maand kost en verschillende voordelen biedt. Zo worden er geen advertenties op de website weergegeven en krijgt u toegang tot een mobiele versie van de webdienst. Voor de meeste smartphones is er een applicatie beschikbaar.

U kunt Grooveshark ook inzetten als een radiostation dat nummers uit een bepaald muziekgenre afspeelt.

0 Reactie(s) op: Online muziek luisteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.