© PXimport

Online muziek streamen

Geplaatst: 14 september 2011 - 06:55

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Richard Veenstra

Tegenwoordig hebben we te maken met een veelvoud aan mogelijkheden om aan muziek te komen en is het zelfs niet meer noodzakelijk om muziek daadwerkelijk in uw bezit te hebben. De opmars van streaming muziekdiensten is begonnen en wij hebben voor u de belangrijkste spelers en mogelijkheden op een rij gezet.

1. Van het oude muzieklandschap naar de wolken

Iedereen kent de digitale muziekwinkel iTunes Store van Apple, dat onlangs bekendmaakte tien miljard downloads te hebben verkocht sinds de start in 2004. Deze dienst speelde goed in op de wens van veel mensen om digitale versies van albums of singles te kunnen kopen. De hele muziekindustrie stond op zijn kop, de grote platenmaatschappijen maakten niet meer de dienst uit, men moest luisteren naar Apple. Schoorvoetend sloten ze zich aan om toch maar een graantje mee te pikken van het succes van iTunes. Andere aanbieders volgden en inmiddels zijn er honderden online muziekwinkels waar u terecht kunt voor legale muziek.

Inmiddels vindt er weer een omslag plaats: we met zijn allen steeds meer online te vinden en doen we alles online, 'cloud-based'. Zo is het niet noodzakelijk om e-mails lokaal op te slaan op een computer, maar biedt Google u met Gmail een steeds groeiende online mailbox aan. Facebook weet inmiddels meer over uw vakanties en sociale contacten dan uw eigen gezinsleden en diensten als Dropbox fungeren als online harde schijf voor al uw documenten. Als ons digitale leven zo makkelijk online te voeren is, waarom dan niet alle muziek verzamelen in een digitale wolk en 'on demand' toegankelijk maken voor iedereen?

Verscheidene aanbieders experimenteren met deze techniek en bieden uiteenlopende abonnementen aan om onbeperkt online muziek te kunnen luisteren. Uiteraard brengen deze constructies juridische kwesties met zich mee en daarom is het lastig voor bedrijven om voor elk land dezelfde constructie aan te bieden. Platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties liggen vaak dwars, maar ook artiesten lopen niet altijd warm voor deze vorm van muziekdistributie. Het tij lijkt echter niet meer te keren en de muziekindustrie zal moeten accepteren dat het landschap voorgoed is veranderd. In Nederland is de markt voor streaming muziekdiensten vooralsnog overzichtelijk en lijkt de wedloop te gaan tussen Spotify en Grooveshark.

© PXimport

De interface van Spotify is overzichtelijk, maar ietwat donker.

© PXimport

De webinterface van Grooveshark.

Juridische kwesties

Om een legale streaming muziekdienst van de grond te krijgen moet een bedrijf contracten tekenen met platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties. De platenmaatschappijen moeten hun catalogi beschikbaar stellen en om de betaling van royalty's naar de artiest te garanderen moet in Nederland Buma/Stemra akkoord zijn. Spotify heeft een overeenkomst met Buma/Stemra en met de meeste platenmaatschappijen die er in Nederland actief zijn. Doordat contracten per land verschillen en artiesten per land andere deals hebben gesloten, duurt het lang voordat een nieuwe streamingdienst de benodigde contracten rond heeft om in een ander land legaal de lucht in te gaan. En dan zijn er natuurlijk labels, artiesten en rechthebbenden die weigeren mee te werken. Zoals bij de Beatles-muziek, die pas na een jarenlange juridische strijd met Apple in 2010 eindelijk in de iTunes Store waren te verkrijgen.

2. Spotify

Het Zweedse bedrijf Spotify begon in 2006 met het opzetten van hun gelijknamige dienst en is beschikbaar in zes Europese landen, waaronder Nederland. Ondanks dat de muziek­catalogus van Spotify geheel online is opgeslagen, is het noodzakelijk om een programma te downloaden en u te registreren. De client is beschikbaar voor alle Windows-versies vanaf XP en voor Mac OS X Tiger of hoger. Een Linux-distributie is eveneens beschikbaar, ook al bevindt deze zich nog in de bètafase. Spotify is verkrijgbaar in drie versies: Open, Unlimited en Premium. De regels voor Spotify Open zijn redelijk gecompliceerd en de volledige uitleg staat helaas weggestopt op de faq-pagina van de website, maar draait om het principe dat u een aantal gratis uren tot uw beschikking hebt. Na registratie krijgt u twintig gratis uren en tijdens de eerste zes maanden krijgt u er per week vijf extra uren bij. U kunt uw uren meenemen naar een volgende week, maar het totale aantal uren wordt nooit meer dan twintig. Na zes maanden worden uw aantal uren gehalveerd tot tien en krijgt u tweeënhalf uur extra tijd per week. Bijkomende beperking is dat u dezelfde liedjes slechts vijf keer mag afspelen en er tussen de nummers reclame is te horen. Spotify streamt alle muziek in het Ogg Vorbis-formaat met een acceptabele gemiddelde bitrate van 160 Kbit/s. Voor de luisteraar die af en toe een paar liedjes of albums wil horen beslist geen slechte deal.

© PXimport

Spotify rubriceert uw zoekopdracht op een duidelijke manier.

3. Spotify's betaalde abonnementen

De andere twee versies zijn betaalde abonnementen en kunnen met een Nederlandse creditcard of Nederlands PayPal-account worden betaald. Aanmelden en opzeggen is eenvoudig en een abonnement is elke maand opzegbaar. Spotify Unlimited kost vijf euro per maand, verwijdert de reclame uit de stream en heft de uren-beperking op. Ook kunt u dezelfde liedjes onbeperkt afspelen en krijgt u de beschikking over een radiomodus, vergelijkbaar met de shuffle-knop van uw mp3-speler. De zware gebruiker moet nog eens vijf euro extra uit de portemonnee toveren voor Spotify Premium. Dit abonnement biedt wel een hoop nieuwe functies en geeft u de mogelijkheid om muziek offline te beluisteren of Spotify op uw mobiele telefoon te draaien. Met het Premium-abonnement kunt u de kwaliteit van de stream verhogen tot 320 Kbit/s, maar uiteraard vraagt dit wel meer van uw internetverbinding (al zijn niet alle liedjes in deze hoge bitrate beschikbaar). Door liedjes of albums aan een afspeellijst toe te voegen, kunt u de muziek opslaan op uw computer. U kunt maximaal 3.333 liedjes offline opslaan. Het upgraden van een abonnement is mogelijk vanuit uw accountpagina op de website. Bij een upgrade wordt de client op uw computer of telefoon meteen bijgewerkt. Een downgrade van bijvoorbeeld Premium naar Unlimited is eveneens mogelijk en kan op elk moment worden doorgevoerd. Spotify herberekent het aantal dagen dat uw nieuwe abonnement nog geldig is en wanneer het automatisch wordt verlengd.

4. Mobiele Spotify

Op dit moment zijn er Spotify-apps voor Android, iOS en Symbian verkrijgbaar. Check voor alle zekerheid even de website Spotify of uw toestel ondersteund wordt. Palm-gebruikers hebben in Nederland nog geen geluk en een Windows Phone 7-versie is nog in de maak. Met de app kunt u met alle abonnementen lokale bestanden naar uw telefoon synchroniseren, maar de streamfunctionaliteit op uw mobiele apparaat vereist een Premium-abonnement. De mobiele kwaliteit is standaard ingesteld op 96 Kbit/s en kan verhoogd worden naar 160 Kbit/s. Uiteraard vereist deze kwaliteit wel meer van uw datanetwerk.

© PXimport

De Android-app van Spotify.

5. Grooveshark

Op dit moment is Grooveshark de enige serieuze concurrent van Spotify in Nederland. Het zoveelste voorbeeld van een paar jonge studenten die hun idee wisten om te zetten naar een succesvol bedrijf. Anno 2011 heeft Grooveshark meer dan 10 miljoen gebruikers en is de dienst wereldwijd beschikbaar. Het grote verschil met Spotify is voor de gebruiker dat Grooveshark geen inloggegevens nodig heeft en de catalogus vanuit uw browser is op te roepen. De website Grooveshark fungeert als een muziekzoekmachine en zonder enige software te installeren hoort u binnen enkele seconden complete albums van bijvoorbeeld Michael Jackson, Coldplay of Jan Smit. De vraag rijst meteen in hoeverre Grooveshark een legaal alternatief voor Spotify is. Een eenduidig antwoord is niet meteen te geven. Grooveshark heeft afspraken met een heleboel labels, maar met grote spelers als Universal, Sony, EMI en Warner zijn (nog) geen deals gesloten. De website is afhankelijk van bestanden die gebruikers uploaden en zit dus qua legaliteit in hetzelfde schemergebied als bijvoorbeeld YouTube. Een luisteraar zal niet zo snel een aanklacht in zijn brievenbus hoeven te verwachten, maar bent u van plan om zelf materiaal te uploaden naar Grooveshark, dan is het raadzaam om de regels even goed te bestuderen.

6. Wisselende kwaliteit Grooveshark

Een direct gevolg van het model van Grooveshark is dat de kwaliteit van de aangeboden liedjes schommelt en sommige albums onvolledig zijn of dubbele nummers bevatten. De hoogst geboden streamkwaliteit is 192 Kbit/s, in de praktijk komen veel nummers echter niet boven de 128 Kbit/s uit. Luisteraars met een langzame internetverbinding kunnen de kwaliteit van de stream verlagen via het instellingenmenu. Ook Grooveshark biedt abonnementen, maar dit zijn redelijk karige updates ten opzichte van de gratis websiteversie. Belangrijkste eigenschappen van een Grooveshark Plus-abonnement is dat er geen reclamebanners op de website meer worden weergegeven, er een kortere wachttijd voor contact met de klantenservice wordt gegarandeerd en dat u de Grooveshark-desktopapplicatie kunt downloaden. Het abonnement is op zijn minst prijzig te noemen met zes dollar per maand. Grooveshark Anywhere kost nog eens drie dollar per maand meer, hiermee hebt u tevens toegang tot de ­mobiele applicatie. Vanwege de vage status van Grooveshark is de app niet te vinden in de App Store en de Android Market, maar de website geeft u gelukkig duidelijke informatie om de app toch te kunnen draaien op uw Android-, BlackBerry-, Palm- of Nokia-telefoon. Pech is er voor de meeste iPhone-gebruikers, want de mobiele diensten van Grooveshark werken alleen op een gejailbreakte iPhone.

© PXimport

Grooveshark biedt twee abonnementen: Anywhere en Plus.

© PXimport

Helaas zijn veel albums op Grooveshark onvolledig of bevatten dubbele nummers.

Tips om muziek te ontdekken

Muziek ontdekken hoeft niet per se via één van de genoemde kanalen. Verschillende websites bieden nieuwe muziek als streams aan of geven u tips van andere muziekluisteraars. Playlistify is een Nederlands initiatief om afspeellijsten te delen tussen verschillende diensten en platformen. De dienst werkt samen met onder andere Spotify, iTunes, Winamp, Last.fm, Windows Media Player en YouTube. The Hype Machine is een soort spons die duizenden blogs scant op nieuwe mp3's. Hierbij gaat het vooral om remixen en nummers van onbekende artiesten die legaal op muziekblogs worden verspreid. The Hype Machine biedt u een speler zodat u niet alle blogberichten zelf hoeft door te spitten. Shuffler gaat nog een stapje verder en biedt allerlei mp3's op blogs van verschillende internetradiostations aan, onderverdeeld in verschillende muziekstijlen. Als u een nummer verder springt wordt het bijbehorende blogbericht met de originele mp3 tevens weergegeven. Zo kunt u direct informatie over het gespeelde nummer lezen. Het eveneens Nederlandse 22tracks levert 22 verschillende virtuele jukeboxen met elk 22 nummers. De website is redelijk dance-georiënteerd en de selecties worden aangeleverd door bekende en minder bekende dj's. 3voor12's Luisterpaal is één van de bekendere websites en levert elke week nieuwe alternatieve- en indie-albums aan die voor een bepaalde tijd gratis te beluisteren zijn.

7. Spotify versus Grooveshark

Een streaming muziekdienst valt of staat uiteraard met de volledigheid van de aangeboden catalogus. Over het algemeen leveren zowel Spotify als Grooveshark een redelijk volledig ­assortiment, toch zijn er verschillen. Een zoektocht naar Radiohead levert bij Grooveshark 3390 liedjes op, veel meer dan de band ooit heeft geschreven. Doordat gebruikers zelf kunnen aangeven tot welk album een nummer behoort, zitten er veel fouten in de catalogus van Grooveshark. Veel nummers zijn niet juist getiteld, volumeniveaus schommelen en een zoektocht naar Material Girl van Madonna levert bijvoorbeeld meer dan zestig keer hetzelfde liedje op. Voordeel is wel dat er vele bootlegs en onofficiële remixen te vinden zijn op Grooveshark. Spotify vindt bij dezelfde zoektocht 'slechts' 600 Radiohead-liedjes, maar hier zijn alle nummers wel duidelijk gerubriceerd en kunt u van alle albums en singles het artwork bekijken. Opvallend genoeg ontbreekt het laatste studioalbum, dit komt ongetwijfeld omdat het door de band zelf is uitgebracht en er (nog) geen deal met Spotify is. Qua functionaliteit zijn beide diensten aan elkaar gewaagd. Bij Spotify kunt u nummers in een wachtrij klaarzetten en Grooveshark heeft een zeer gebruiksvriendelijke functie om alles af te spelen, waardoor u gemakkelijk complete zoek­resultaten kunt afspelen. Beide diensten hebben bijvoorbeeld klassieke of wereldmuziek in het assortiment, en ook Rihanna of André Hazes (om zomaar wat te noemen) zijn goed ver­tegenwoordigd bij zowel Spotify als Grooveshark.

Ook geven de twee diensten u de mogelijkheid een nummer of album direct vanuit de applicatie te kopen. In Spotify gaat dit via een eigen downloadservice, die werkt op basis van credits. Downloadcredits zijn los te kopen voor 1,59 euro of in een voordeelbundel van 10, 15, 40 of 100 credits. De prijs per credit gaat omlaag naarmate u meer tegelijkertijd aanschaft. Bij een bundel van 100 credits betaalt u nog maar 0,60 euro per liedje. Grooveshark geeft alleen een link naar de Amazon-webwinkel of de iTunes Store aan. Zowel Spotify als Grooveshark zijn enorm handig om nieuwe muziek te ontdekken via de radiofunctie, al hebt u bij Spotify hier wel een abonnement voor nodig.

© PXimport

Het creditsysteem van Spotify stelt u in staat muziek direct vanuit het programma te kopen.

© PXimport

De Play All-functie van Grooveshark zorgt ervoor dat u altijd weet welke nummers de komende minuten worden gespeeld.

8. Deezer

Muziekstreaming is een populair onderwerp en veel bedrijven lijken met een vorm van muziekdistributie bezig te zijn. Vooralsnog zijn naast Spotify en Grooveshark echter alleen Deezer en Last.fm in Nederland te beluisteren. Het van oorsprong Franse Deezer lijkt op Grooveshark en is eveneens via uw browser te bedienen. De interface oogt overzichtelijker dan die van Grooveshark, maar dezelfde zoektocht naar Radiohead-muziek levert hier alleen albums op met titels als Radiohead for Babies en Yoga to Radiohead. Ook bij andere zoekopdrachten ligt Deezer ver achter Spotify en Grooveshark. Enig speurwerk levert op dat de volledige catalogus van 7 miljoen nummers alleen vanuit Frankrijk is te raadplegen. Nederlanders hebben slechts toegang tot een klein deel van de catalogus en dit beperkt zich hoofdzakelijk tot bootlegs, coverversies en interviews. Ondanks deze nadelen is Deezer in beperkte mate handig om nieuwe muziek te ontdekken, mits u genoegen neemt met een streamkwaliteit van 128 Kbit/s. Deezer biedt voorlopig alleen abonnementen aan in Frankrijk, hiermee krijgt u wel toegang tot de streams van 320 Kbit/s.

© PXimport

Deezer is vooralsnog voornamelijk op de Franse markt gericht.

9. Last.fm

Een betere optie dan Deezer is nog altijd Last.fm, ook al moet u sinds 2009 voor de dienst betalen. Last.fm is ­bekend vanwege zijn 'scrobbling'-techniek, waardoor mensen kunnen netwerken op basis van hun muzieksmaak. Scrobbling houdt in dat gebruikers met anderen kunnen delen welke muziek zij op dat moment luisteren, welke muziek zij aanbevelen en naar welke concerten ze gaan. Dit werkt niet alleen op de website van Last.fm, de scrobbling-techniek kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden binnen sociale netwerken. Tevens kunt u de website gebruiken om naar Last.fm Radio te luisteren, vergelijkbaar met de radiofuncties van Spotify en Grooveshark. Vijftig nummers kunt u gratis luisteren, hierna kost het drie euro per maand. Abonneren is ook verplicht om alle mobiele mogelijkheden van Last.fm te ontgrendelen. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten krijgt Last.fm genoeg reclame-inkomsten binnen om de website in deze landen gratis te houden. Het grote voordeel van Last.fm is dat u tijdens het luisteren meteen informatie over de artiest krijgt. Last.fm nodigt uit om op liedjes te reageren tips door te sturen naar collega's of vrienden en de interface ziet er daarbij ook nog eens heel overzichtelijk uit. De kwaliteit is overigens net als bij Deezer 128 Kbit/s. Ook zonder abonnement kan Last.fm een bron van informatie zijn en de website biedt van veel nummers korte previews aan.

© PXimport

Last.fm vereist registratie en is in Nederland sinds 2009 een betaalde dienst.

Buitenlandse opties

Wereldwijd zijn er veel meer muziekstreaming-alternatieven op de markt. MOG, Pandora, Rdio, Napster en Rhapsody beconcurreren elkaar op de Amerikaanse markt. Rdio is daarnaast in Canada te verkrijgen en Napster in het Verenigd Koninkrijk. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kunnen de catalogus van We7 raadplegen en onze oosterburen hebben ook nog eens Simfy tot hun beschikking. Simfy wordt wel het Duitse Spotify genoemd en wil binnenkort de strijd in Nederland aangaan met Spotify en Grooveshark. Ook Sony timmert aan de weg met Music Unlimited, een onderdeel van hun streaming media dienst Qriosity.

Via omwegen is het wel mogelijk om naar ­buitenlandse diensten te luisteren. Zie hiervoor Online vanuit een ander land en Eenvoudige tips om incognito te surfen.

© PXimport

Simfy wordt ook wel het Duitse Spotify genoemd.

10. Ieder zijn eigen dienst

Welke dienst voor u het meest interessant is, hangt af van uw eisen. Grooveshark is een mooie dienst om veel nieuwe muziek te ontdekken, maar u moet wel genoegen nemen met een wat rommelig ogende website vanwege de ­reclameboodschappen op de website. Ook moet u zich door dubbele liedjes en onvolledige albums heen worstelen. De gratis versie van Spotify heeft redelijk veel beperkingen en is bedoeld om u warm te laten lopen voor de abonnementen van het bedrijf. De betaalde diensten van Spotify zijn op dit moment de beste die er in Nederland op het gebied van muziekstreaming te krijgen zijn, al moet u hiervoor natuurlijk wel vijf of tien euro per maand willen neerleggen. Mocht u geld willen uitgeven aan een dienst, dan is het zeker handig om Last.fm Radio ook uit te proberen. Deezer is op dit moment nog geen concurrent. Wij zijn benieuwd wat de concurrentie de komende maanden doet.

Amazon, Apple en Google

De grote spelers op de markt komen langzaam maar zeker op gang en diverse muziekdiensten werden de afgelopen maanden aangekondigd. Google kondigde in mei de bètafase van Google Music aan en is op dit moment alleen op uitnodiging te krijgen in de Verenigde Staten. Google vult de cata-logus met materiaal dat gebruikers moeten uploaden, maar geeft aan dat Google Music wel legaal is. Een maandje eerder bracht Amazon zijn Cloud Player op de markt, waarmee u een virtuele harde schijf van vijf gigabyte kunt vullen met muziek. Deze muziek kan vervolgens met een pc, Mac of Android-toestel weer uit de cloud geplukt worden. De iPad en de iPhone worden op dit moment niet ondersteund en ook deze dienst is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te gebruiken. Apple zit ook niet stil en begin juni werd iCloud aangekondigd. Onderdeel hiervan is iTunes in the Cloud, wat overigens meer op een synchronisatie­gereedschap dan op een streamingdienst gaat lijken. Het concept is, dat alle muziek die u aanschaft via iTunes altijd en overal beschikbaar is op al uw apparaten waar iTunes op draait, zowel pc's en Macs als mobiele apparaten. Apple geeft u tevens de optie om alle muziek op uw harde schijf die niet bij iTunes is gekocht, via iTunes Match naar uw andere apparaten te sturen. Hiervoor berekent het bedrijf 25 dollar per jaar en de dienst is vanaf dit najaar beschikbaar.

© PXimport

Apples iTunes in the Cloud werd in juni gelanceerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten