Online Office-versie

Door: Maikel Dijkhuizen | 06 januari 2011 13:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Gelijktijdig met de introductie van Office 2010 maakte Microsoft het mogelijk om het kantoorpakket in 'de cloud' te gebruiken. Handig, want op die manier hebt u op elke internetlocatie de beschikking over uw programma's en bestanden. U kunt de documenten direct online bewerken en delen met andere gebruikers.

Om niet nog meer klanten aan concurrent Google Docs te verliezen, besloot Microsoft om online versies van verschillende kantoorprogramma's te ontwikkelen. Met Office Web Apps is het bewerken van teksten, berekenen van formules en het creëren van diapresentaties in een browser mogelijk. Dat is een zeer waardevolle uitbreiding op het desktop-pakket van Office. Vanuit de desktop­applicaties Word, Excel, PowerPoint en OneNote hebt u niet meer de beperking om bestanden uitsluitend op een pc, externe opslag of netwerklocatie te bewaren. Net zo gemakkelijk slaat u het document op in een veilige online omgeving. Dat biedt natuurlijk diverse voordelen. U hoeft allereerst niet op elke computer of notebook het omvangrijke Office-pakket te installeren. Dat is vooral een slimme oplossing wanneer u, bijvoorbeeld op uw notebook, slechts sporadisch een beroep doet op een kantoorprogramma. Daarnaast is de online opslagfunctie ideaal voor back-updoeleinden. Mocht uw harde schijf plotseling crashen, dan hebt u online altijd nog een reservekopie bij de hand. Maar het grootste pluspunt is natuurlijk dat u persoonlijke documenten overal ter wereld opvraagt, indien u de beschikking hebt over een internetverbinding. Wees overigens niet bang dat u gebonden bent aan een krappe online opslagplaats. Microsoft stelt voor iedere gebruiker maar liefst 25 GB kosteloos ter beschikking.

1. Office 2010

In juni van dit jaar werd Office 2010 met diverse verbeteringen op de markt gebracht. De veelbesproken ribbon-interface (het lint) bleef gehandhaafd en werd zelfs uitgebreid met het tabblad Bestand. Hiermee opent u de zogeheten Backstage-weergave, waarin u als het ware een kijkje neemt aan de 'achterkant' van een document. Zodra u hierop klikt, verdwijnt de tekstverwerker tijdelijk naar de achtergrond. U bestudeert hier onder andere specifieke eigenschappen van het document en u configureert de afdrukinstellingen. Ook bepaalt u het bestandsformaat, bijvoorbeeld pdf, doc of docx. Verder deelt u gemakkelijk documenten per e-mail, waarbij direct uw mailprogramma opent met in de bijlage het bestand. Daarnaast zijn er verschillende opties rondom de cloud geïmplementeerd: zo beschikt Outlook over koppelingsopties met verschillende sociale netwerken en natuurlijk zijn hier de Office Web Apps te vinden.

Via het tabblad Bestand regelt u gemakkelijk het beheer van een document.

2. Office Web Apps

De online applicaties van Office hebben een belangrijk pluspunt ten opzichte van de desktopversies: ze zijn volledig gratis! Het enige dat u nodig hebt, is een Live-account. Wanneer u gebruikmaakt van Windows Live Messenger, Hotmail of SkyDrive dan beschikt u al over de juiste aanmeldgegevens. U gebruikt hiervoor uw e-mailadres als gebruikersnaam met het bijbehorende wachtwoord. De eerste keer dat u gebruikt wilt maken van de Office Web Apps gaat u naar Office Live. Log in op de website met uw Windows Live ID. Wanneer u deze nog niet hebt, klikt u eerst op Registreren. Vervolgens vult u alle gevraagde gegevens in.

Na het inloggen komt u in de SkyDrive-interface terecht. Deze dienst is in zekere zin een online harde schijf en functioneert als schakel tussen uw offline en online omgeving. Vanuit dit venster bedient u opties om bestanden te uploaden en alle data te beheren. Daarnaast opent of creëert u eenvoudig een online document.

Nadat u bent ingelogd, komt u in terecht in de SkyDrive-interface.

Office 2010 aanschaffen?

Een logische vraag is waarom u de desktopversie van Office 2010 zou aanschaffen, als de Office Web Apps voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Er zijn hiervoor verschillende redenen denkbaar. Programma's die op uw computer draaien, zijn allereerst stabieler en betrouwbaarder dan online applicaties. Wat doet u als de server van Microsoft niet beschikbaar is of als uw internetverbinding plotseling uitvalt? Daarnaast is het gebruik van een tekstverwerker, spreadsheetprogramma of diapresentatietool in een browser beperkt. U hebt bijvoorbeeld geen mogelijkheden om werkbalken naar eigen inzicht aan te passen en er zijn minder functies beschikbaar. Zo is de cloudversie van Excel alleen geschikt om simpele formules op los te laten en PowerPoint Web App kan niet overweg met video. De Office Web Apps zijn eigenlijk vooral in het leven geroepen als aanvulling op Office 2010.

3. Webapplicatie starten

De webapplicaties werken vanzelfsprekend uitstekend in Internet Explorer. Ook Safari wordt ondersteund, zodat ook Mac-gebruikers probleemloos met de online kantoormogelijkheden uit de voeten kunnen. Op Firefox werkt het ook probleemloos. Helaas zijn Chrome en Opera in mindere mate geschikt voor Office Web Apps. Als u evengoed een beroep doet op een van deze browsers, dan zult u merken dat sommige onderdelen van het werkblad onjuist worden weergegeven en enkele (selectie) gereedschappen niet correct functioneren.

Zodra u bent ingelogd op Office Live, klikt u aan de rechterkant van de webpagina op Word, Excel, PowerPoint of OneNote om een online document te creëren. Bedenk een geschikte bestandsnaam en bevestig met de knop Opslaan. U zult merken dat bestanden uitsluitend in docx, xlsx en pptx zijn te bewaren. Hierna verschijnt het bewerkingsvenster in beeld. Overigens is de verbinding beveiligd met een SSL-encryptie via het https-protocol. Hierdoor is het voor buitenstaanders nagenoeg onmogelijk om de gegevens te onderscheppen.

Microsoft heeft voor de webapplicaties een ribbon-interface gebruikt. Een goede keuze, want door de vertrouwde omgeving kunt u direct met de toepassing aan de slag. Het eerste dat opvalt, is dat er minder tabbladen beschikbaar zijn. Bovendien bevindt zich rechtsboven een kleine advertentie van Microsoft. De tekst is gelukkig niet opdringerig en wordt niet voortdurend weergegeven.

De webversie van Word ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit als het lokale programma.

Mobiel gebruik

De Office Web Apps kunt u ook in veel mobiele browsers gebruiken. Op die manier is het mogelijk om onderweg nog iets aan een presentatie, spreadsheet of document te sleutelen. Een geruststellende gedachte, mocht u onverhoopt iets vergeten zijn vlak voor een belangrijke presentatie of vergadering. Inloggen gaat min of meer op dezelfde wijze. U navigeert naar Office Live en vult uw gebruikersnaam en wachtwoord in. U klikt vervolgens rechtsboven op Opties en kiest voor Office. Afhankelijk van de gebruikte browser staan hier uw documenten. Bij sommige browsers moet u eerst onderaan op de link Pc-versie klikken om de documenten daadwerkelijk te kunnen bewerken.

1 Reactie(s) op: Online Office-versie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 november 2013 12:54 Anoniem
  Sinds november 2013 is het mogelijk om net als bij Google Docs, gelijktijdig aan documenten samen te werken in Office Webapps. Zie mijn review: Realtime Microsoft Office Documenten bewerken met je collega's
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.