Online video streamen

Door: Martin Gijzemijter | 18 januari 2012 15:27

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Video en internet, het was ooit een verschrikkelijke combinatie, waarbij er vaak langer naar een bufferscherm moest worden gekeken dan naar de daadwerkelijke video. De komst van YouTube heeft dat veranderd en de markt opengebroken, waarna de ene na de andere aanbieder van online video zich aandiende. Maar welke diensten bestaan er nu eigenlijk, wat kunt u ermee en hoe tovert u ze op uw televisie?

Welke diensten zijn er?

Wie in Amerika woont heeft geluk. Niet alleen omdat de meeste films en series uit Hollywood komen, maar vooral ook omdat men daar inmiddels heeft weten uit te vechten hoe het met de rechten van online streaming zit, waardoor er veel meer online videocontent is. Dit verhaal is overigens te omzeilen, meer hierover in het kader VPN. In de tussentijd moeten we roeien met de riemen die we hebben, maar welke riemen zijn dat dan?

YouTube

De koning van de videosites noemen we natuurlijk als eerste. YouTube is de videosite die er eigenhandig voor heeft gezorgd dat online video's delen geen probleem meer was en juist door dat gemak kon het zo'n vlucht nemen. YouTube is begonnen als community-driven website, oftewel, het bevatte alleen video's van gebruikers, voor gebruikers. Tegenwoordig biedt YouTube ook Hollywoodfilms aan op z'n site (helaas in Nederland louter gratis B-films).

Veamer

Een dienst die u in Nederland wel toegang geeft tot populaire films en tv-series is Veamer. Heel gek is dat niet, want de dienst is in handen van SBS. Dit betekent dus wel dat er voornamelijk series te bewonderen zijn die op Net 5, SBS 6 en Veronica te zien zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Zowel films als series kunt u huren en kopen, waarbij prijzen variëren van 1 euro tot 17 euro (in welk laatste geval u dus net zo goed de dvd kunt kopen).

Videoland On Demand

Het gaat niet zo goed met de videotheek. In Amerika gaat de ene na de andere keten failliet en ook in Nederland verdwijnt de videotheek langzaam uit het straatbeeld. Immers, waarom zou u in de auto stappen als u uw huis niet uit hoeft? Videoketen Videoland heeft dit ingezien en heeft ook een on demand videodienst gelanceerd. De site bevat opvallend veel nieuwe titels die u kunt huren of downloaden voor prijzen variërend van 4 euro tot 13 euro.

MeJane

Een opmerkelijke naam en een wat knullig logo, maar schijn bedriegt. Want MeJane bevat een grote hoeveelheid kwalitatieve films die u kunt huren of downloaden voor prijzen die variëren van 3 euro tot 13 euro. De site bevat ook wat series, maar dit zijn er zo weinig dat ze in de hoofdnavigatie zijn opgenomen (er is dus geen aparte categorie series).

RTL XL

RTL is al een tijdje goed bezig als het om online video gaat. Het begon ooit met wat extra fragmenten (dat heet nu videosnacks), maar inmiddels staat vrijwel alles dat RTL op z'n zenders uitzendt online, van series tot nieuws. Het sterke is echter dat u ook films kunt huren voor een bedrag dat varieert tussen de 3 en 5 euro voor twee dagen. Het zijn dan wel niet de allernieuwste films, maar in combinatie met alle andere content is het een zeer sterke dienst.

Ximon

Een vreemde eend in de bijt, maar dan wel een hele fijne eend. Ximon richt zich namelijk voornamelijk op Nederlandse content. En dan doelen we niet alleen op hitfilms als Zwartboek of de Dominee, maar ook oude juweeltjes als Morgen gaat het beter! en Overvallers in de dierentuin. Fijn is ook dat u voor die oude films maar een zacht prijsje hoeft te betalen, variërend tussen de 1 en 2 euro. Voor een nieuwe film (zoals New Kids Turbo) betaalt u rond de vijf euro.

iTunes, Netflix, Google TV, Facebook

Was dit een Amerikaans artikel geweest, dan was het onbegrijpelijk dat deze sites op de laatste plek eindigen. Wij hebben er in Nederland echter niets aan (op het trucje in het kader VPN na). iTunes verkoopt alleen films in Amerika (verhuur is onlangs gestopt), Netflix is een fantastische videodienst met abonnement, waarvoor je zonder Amerikaanse creditcard niet eens een account kunt aanmaken, idem voor Google TV. Echter goed nieuws, beide diensten hebben aangekondigd plannen te hebben voor Europa. En om het feestje compleet te maken: ook Facebook experimenteert met het streamen van films.

1. Online huren

Voor veel mensen voelt online huren nog een beetje vreemd en onrealistisch. Want hoe kunt u iets huren dat u downloadt? Eenmaal binnen is toch binnen? Dat lijkt misschien zo, maar zo werkt het niet. Video's die u downloadt zijn beschermd (op dezelfde manier waarop de muziek in iTunes vroeger beschermd was). Dit houdt in dat uw videospeler, bijvoorbeeld Windows Media Player, een licentie ophaalt om het videobestand te mogen afspelen. Zonder die licentie weigert WMP om het bestand af te spelen. Die bescherming zorgt er onder andere voor dat u het videobestand niet doodleuk kunt doorsturen naar anderen. Zo'n licentie kan echter ook een houdbaarheidsdatum meekrijgen. Stel dat u een video 'huurt' voor een periode van 48 uur, dan betekent het dat u in die 48 uur zo vaak naar de film of serie kunt kijken als u wilt. U hoeft dus niet bang te zijn om even een pauze in te lassen of de computer zelfs helemaal uit te zetten. Het draait om de licentie. Zodra deze is verlopen kunt u de video niet meer zien (tenzij u een nieuwe licentie aanschaft). Overigens wordt de verloopdatum en tijd extern gecheckt, dus het heeft geen zin om de systeemklok terug te draaien.

U kunt films en series huren om ze vervolgens net zo vaak te kijken als u wilt, als het maar binnen de tijdslimiet is.

VPN

Hoewel ons land steeds meer video on demand-diensten krijgt met goede content, is het nog steeds weinig in vergelijking met diensten als de Amerikaanse iTunes en Netflix (of wat te denken van Hulu of de ABC Player op de iPad). U kunt natuurlijk met een vals adres een account aanmaken, maar dan bent u er nog niet. De diensten kunnen namelijk zien in welke regio u zich bevindt, en als dat niet de juiste regio is (Amerika), dan mag u de content niet zien. Dit is overigens noodzakelijk omdat de rechten voor het buitenland niet zijn afgekocht. Toch kunt u het omzeilen. Op StrongVPN kunt u toegang tot een Amerikaans VPN (Virtual Private Network) huren voor 21 dollar per drie maanden. Wanneer u de pc (of iPhone/iPad) verbinding laat maken met dat VPN, denkt de videodienst die u benadert dat u zich in Amerika bevindt. En voila, niets is meer geblokkeerd.

2. Online kopen

Online kopen werkt deels op dezelfde manier, met uiteraard als grote verschil dat de licentie niet verloopt. Het online kopen van een film kan aantrekkelijk zijn, mits de prijs dat natuurlijk ook is. Het is soms lastig te verteren dat bepaalde films on demand net zoveel kosten als in de winkel, terwijl men de kosten van het schijfje, het hoesje en het drukwerk niet heeft hoeven maken. Het loont dan ook de moeite om niet de nieuwste films te kopen, dat scheelt aanzienlijk in de prijs. Kopen heeft ook een ander voordeel. Veel on demand-sites bieden u de optie om naast een gewone download, te kiezen voor een DivX-download. DivX begon ooit als technologie die ervoor zorgde dat illegale downloads een enorme spurt maakten, maar nu zorgt het er juist voor dat betaalde downloads populairder worden. Het werkt als volgt. Registreer een account op DivX.com en download de software. Wanneer u nu een DivX-film koopt, kunt u deze via de gedownloade speler afspelen. En wanneer u DivX-certified apparaten (zoals bepaalde dvd-spelers of een PlayStation 3) registreert via uw account, kunt u de film via de DivX-software exporteren naar deze apparaten. Zo kunt u dus van de online content genieten zonder achter uw pc te hoeven zitten en dat is wel zo handig.

Door DivX-versies te downloaden, kunt u exporteren naar andere DivX-apparaten.

0 Reactie(s) op: Online video streamen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.