© PXimport

Online video streamen

Geplaatst: 18 januari 2012 - 13:27

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Martin Gijzemijter

Video en internet, het was ooit een verschrikkelijke combinatie, waarbij er vaak langer naar een bufferscherm moest worden gekeken dan naar de daadwerkelijke video. De komst van YouTube heeft dat veranderd en de markt opengebroken, waarna de ene na de andere aanbieder van online video zich aandiende. Maar welke diensten bestaan er nu eigenlijk, wat kunt u ermee en hoe tovert u ze op uw televisie?

Welke diensten zijn er?

Wie in Amerika woont heeft geluk. Niet alleen omdat de meeste films en series uit Hollywood komen, maar vooral ook omdat men daar inmiddels heeft weten uit te vechten hoe het met de rechten van online streaming zit, waardoor er veel meer online videocontent is. Dit verhaal is overigens te omzeilen, meer hierover in het kader VPN. In de tussentijd moeten we roeien met de riemen die we hebben, maar welke riemen zijn dat dan?

YouTube

De koning van de videosites noemen we natuurlijk als eerste. YouTube is de videosite die er eigenhandig voor heeft gezorgd dat online video's delen geen probleem meer was en juist door dat gemak kon het zo'n vlucht nemen. YouTube is begonnen als community-driven website, oftewel, het bevatte alleen video's van gebruikers, voor gebruikers. Tegenwoordig biedt YouTube ook Hollywoodfilms aan op z'n site (helaas in Nederland louter gratis B-films).

© PXimport

Veamer

Een dienst die u in Nederland wel toegang geeft tot populaire films en tv-series is Veamer. Heel gek is dat niet, want de dienst is in handen van SBS. Dit betekent dus wel dat er voornamelijk series te bewonderen zijn die op Net 5, SBS 6 en Veronica te zien zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Zowel films als series kunt u huren en kopen, waarbij prijzen variëren van 1 euro tot 17 euro (in welk laatste geval u dus net zo goed de dvd kunt kopen).

© PXimport

Videoland On Demand

Het gaat niet zo goed met de videotheek. In Amerika gaat de ene na de andere keten failliet en ook in Nederland verdwijnt de videotheek langzaam uit het straatbeeld. Immers, waarom zou u in de auto stappen als u uw huis niet uit hoeft? Videoketen Videoland heeft dit ingezien en heeft ook een on demand videodienst gelanceerd. De site bevat opvallend veel nieuwe titels die u kunt huren of downloaden voor prijzen variërend van 4 euro tot 13 euro.

© PXimport

MeJane

Een opmerkelijke naam en een wat knullig logo, maar schijn bedriegt. Want MeJane bevat een grote hoeveelheid kwalitatieve films die u kunt huren of downloaden voor prijzen die variëren van 3 euro tot 13 euro. De site bevat ook wat series, maar dit zijn er zo weinig dat ze in de hoofdnavigatie zijn opgenomen (er is dus geen aparte categorie series).

© PXimport

RTL XL

RTL is al een tijdje goed bezig als het om online video gaat. Het begon ooit met wat extra fragmenten (dat heet nu videosnacks), maar inmiddels staat vrijwel alles dat RTL op z'n zenders uitzendt online, van series tot nieuws. Het sterke is echter dat u ook films kunt huren voor een bedrag dat varieert tussen de 3 en 5 euro voor twee dagen. Het zijn dan wel niet de allernieuwste films, maar in combinatie met alle andere content is het een zeer sterke dienst.

© PXimport

Ximon

Een vreemde eend in de bijt, maar dan wel een hele fijne eend. Ximon richt zich namelijk voornamelijk op Nederlandse content. En dan doelen we niet alleen op hitfilms als Zwartboek of de Dominee, maar ook oude juweeltjes als Morgen gaat het beter! en Overvallers in de dierentuin. Fijn is ook dat u voor die oude films maar een zacht prijsje hoeft te betalen, variërend tussen de 1 en 2 euro. Voor een nieuwe film (zoals New Kids Turbo) betaalt u rond de vijf euro.

© PXimport

iTunes, Netflix, Google TV, Facebook

Was dit een Amerikaans artikel geweest, dan was het onbegrijpelijk dat deze sites op de laatste plek eindigen. Wij hebben er in Nederland echter niets aan (op het trucje in het kader VPN na). iTunes verkoopt alleen films in Amerika (verhuur is onlangs gestopt), Netflix is een fantastische videodienst met abonnement, waarvoor je zonder Amerikaanse creditcard niet eens een account kunt aanmaken, idem voor Google TV. Echter goed nieuws, beide diensten hebben aangekondigd plannen te hebben voor Europa. En om het feestje compleet te maken: ook Facebook experimenteert met het streamen van films.

1. Online huren

Voor veel mensen voelt online huren nog een beetje vreemd en onrealistisch. Want hoe kunt u iets huren dat u downloadt? Eenmaal binnen is toch binnen? Dat lijkt misschien zo, maar zo werkt het niet. Video's die u downloadt zijn beschermd (op dezelfde manier waarop de muziek in iTunes vroeger beschermd was). Dit houdt in dat uw videospeler, bijvoorbeeld Windows Media Player, een licentie ophaalt om het videobestand te mogen afspelen. Zonder die licentie weigert WMP om het bestand af te spelen. Die bescherming zorgt er onder andere voor dat u het videobestand niet doodleuk kunt doorsturen naar anderen. Zo'n licentie kan echter ook een houdbaarheidsdatum meekrijgen. Stel dat u een video 'huurt' voor een periode van 48 uur, dan betekent het dat u in die 48 uur zo vaak naar de film of serie kunt kijken als u wilt. U hoeft dus niet bang te zijn om even een pauze in te lassen of de computer zelfs helemaal uit te zetten. Het draait om de licentie. Zodra deze is verlopen kunt u de video niet meer zien (tenzij u een nieuwe licentie aanschaft). Overigens wordt de verloopdatum en tijd extern gecheckt, dus het heeft geen zin om de systeemklok terug te draaien.

© PXimport

U kunt films en series huren om ze vervolgens net zo vaak te kijken als u wilt, als het maar binnen de tijdslimiet is.

VPN

Hoewel ons land steeds meer video on demand-diensten krijgt met goede content, is het nog steeds weinig in vergelijking met diensten als de Amerikaanse iTunes en Netflix (of wat te denken van Hulu of de ABC Player op de iPad). U kunt natuurlijk met een vals adres een account aanmaken, maar dan bent u er nog niet. De diensten kunnen namelijk zien in welke regio u zich bevindt, en als dat niet de juiste regio is (Amerika), dan mag u de content niet zien. Dit is overigens noodzakelijk omdat de rechten voor het buitenland niet zijn afgekocht. Toch kunt u het omzeilen. Op StrongVPN kunt u toegang tot een Amerikaans VPN (Virtual Private Network) huren voor 21 dollar per drie maanden. Wanneer u de pc (of iPhone/iPad) verbinding laat maken met dat VPN, denkt de videodienst die u benadert dat u zich in Amerika bevindt. En voila, niets is meer geblokkeerd.

2. Online kopen

Online kopen werkt deels op dezelfde manier, met uiteraard als grote verschil dat de licentie niet verloopt. Het online kopen van een film kan aantrekkelijk zijn, mits de prijs dat natuurlijk ook is. Het is soms lastig te verteren dat bepaalde films on demand net zoveel kosten als in de winkel, terwijl men de kosten van het schijfje, het hoesje en het drukwerk niet heeft hoeven maken. Het loont dan ook de moeite om niet de nieuwste films te kopen, dat scheelt aanzienlijk in de prijs. Kopen heeft ook een ander voordeel. Veel on demand-sites bieden u de optie om naast een gewone download, te kiezen voor een DivX-download. DivX begon ooit als technologie die ervoor zorgde dat illegale downloads een enorme spurt maakten, maar nu zorgt het er juist voor dat betaalde downloads populairder worden. Het werkt als volgt. Registreer een account op DivX.com en download de software. Wanneer u nu een DivX-film koopt, kunt u deze via de gedownloade speler afspelen. En wanneer u DivX-certified apparaten (zoals bepaalde dvd-spelers of een PlayStation 3) registreert via uw account, kunt u de film via de DivX-software exporteren naar deze apparaten. Zo kunt u dus van de online content genieten zonder achter uw pc te hoeven zitten en dat is wel zo handig.

© PXimport

Door DivX-versies te downloaden, kunt u exporteren naar andere DivX-apparaten.

3. Huren via de kabel

Dit artikel draait voornamelijk om online video, maar hoe zit het eigenlijk met video on demand via de kabel? Want ook daar kunt u films huren. Het werkt niet helemaal hetzelfde als online, al was dat alleen al omdat de kabelmaatschappijen veel meer controle hebben over wat u wel en niet kunt zien, u staat immers rechtstreeks met hen in verbinding. Hier hoeft u dus geen licentie te downloaden, zij bepalen simpelweg (automatisch) welke film u mag bekijken en hoe lang. Verder gelden hiervoor nagenoeg dezelfde regels als voor online huren (al kunnen deze per kabelprovider verschillen). Want ook als u huurt via de kabel kunt u met een gerust hart de film op pauze zetten om even een tripje naar het toilet te maken. U kunt de settopbox zelfs helemaal uitzetten. En ook hier kunt u de film zo vaak bekijken als u maar wilt, zolang u ervoor zorgt dat u binnen het tijdskader van 24 uur blijft. Overigens verschilt het ook per kabelprovider wat er gebeurt wanneer u begint met kijken wanneer de resterende tijdsduur van de film langer is dan de tijd die u nog rest in de periode van 24 uur. Bij de een zal de film worden afgebroken, bij de ander kan hij na die tijd simpelweg niet meer gestart worden.

4. Export naar TV

Het hele DivX-verhaal is natuurlijk prachtig, maar u hebt daar niets aan als u de film huurt of als u geen DivX-certified apparatuur in huis hebt. Toch zijn er nog manieren om ervoor te zorgen dat u niet verplicht bent om op de laptop of op de desktop te kijken. We zijn tegenwoordig zo druk in de weer met draadloze protocollen, verwisselbare media en externe opslag, dat we bijna zouden vergeten dat er nog een oude vertrouwde manier is die prima werkt: kabeltjes. Vroeger moest u hier een speciale videokaart voor aanschaffen, tegenwoordig is dat vaak niet meer nodig. Veel desktops en laptops hebben s-video uitgangen die, rechtstreeks of met behulp van een verloopkabeltje, prima op de tv of de versterker zijn aan te sluiten. De grens tussen tv's en computerbeeldschermen vervaagt ook steeds meer, met als gevolg dat veel moderne tv's een VGA of DVI-ingang hebben, zodat u de pc zelfs zonder speciale video-uitgang op de tv kunt aansluiten. Helemaal ideaal is het als de pc een HDMI-uitgang heeft (en de pc een HDMI-ingang), omdat u dan met één kabel zowel het beeld als het geluid naar de televisie stuurt. Sluit u de tv aan op een tweede beeldschermuitgang op uw pc, dan kunt u de dubbele weergave activeren in Configuratiescherm / Hardware / Beeldscherm / Beeldscherminstellingen wijzigen.

© PXimport

Met behulp van de oude vertrouwde kabels is het prima mogelijk om online video op uw tv weer te geven.

5. Web TV's

Eigenlijk is het natuurlijk heel erg omslachtig dat we online videocontent kopen op onze pc om die vervolgens door te sluizen naar onze televisie en er daarvan te genieten. Het zou veel gemakkelijker zijn als we die content rechtstreeks vanaf onze televisie konden benaderen. Dat is dan ook steeds beter mogelijk. De meeste nieuwe tv's (en niet eens in de allerduurste prijsklasse) hebben een (draadloze) netwerkaansluiting. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om content af te spelen vanaf computers elders in het huis (ook heel handig), maar u krijgt er doorgaans ook toegang mee tot diverse online diensten. Toegegeven, dit zijn op dit moment voornamelijk de gratis diensten, zoals YouTube, Vimeo, CollegeHumor en Onion News, maar het belangrijkst is dat de technologie er is, en daar begint het mee. Afhankelijk van het merk en type tv dat u koopt, worden de webkanalen via systeemupdates uitgebreid of kunt u deze zelf toevoegen. Het is in ieder geval duidelijk dat er een tijd komt waarin de dvd-speler, blu-ray-speler en zelfs de mediabox helemaal niet meer nodig is omdat de tv zelf de toegangspoort wordt tot alle videocontent die de wereld te bieden heeft. In Amerika is men daar overigens al veel verder mee, daar hebben bepaalde tv's de Netflix-dienst ingebouwd. Het is een kwestie van tijd.

© PXimport

Veel moderne tv's kunnen op het netwerk worden aangesloten.

6. Mediabox

Wanneer u geen televisie hebt met netwerkfunctionaliteit, dan kunt u alsnog genieten van online video, u hebt er alleen wat extra technologie voor nodig. Technologie in de vorm van een mediabox. Een mediabox is een klein apparaat, doorgaans ter grootte van een externe harde schijf, dat u enerzijds aansluit op uw televisie (met tulp, scart of wat dan ook voor u van toepassing is) en anderzijds op het netwerk. Vervolgens hebt u via de mediabox toegang tot allerlei online content, van YouTube tot Vimeo en talloze andere online videokanalen. Ook hier geldt wederom dat het vooral gaat om gratis content. De dag dat diensten als Netflix en Hulu in Nederland beschikbaar komen (en die dag komt), worden dit soort apparaten ook in Nederland goud waard, want ze ontsluiten dan de echte online video-ervaring. Prettig aan mediaboxen is overigens dat u niet alleen online content kunt streamen naar uw televisie, maar ook content vanaf uw thuisnetwerk. Een ideale mediamix.

© PXimport

Mediaboxen zijn handige apparaten die online video kunnen streamen naar uw tv.

Hebt u geen televisie met netwerkfunctionaliteit en geen geld (over) voor een mediabox, maar wilt u toch graag online video streamen naar uw televisie, dan is er nog steeds een oplossing, u hebt er alleen een computer of laptop voor nodig. De Boxee Box is een mediabox zoals omschreven hierboven. U kunt de box echter niet alleen kopen als apparaat, maar ook als software. Wanneer u een pc aansluit op uw tv, via bijvoorbeeld s-video out, HDMI of VGA en de gratis software downloadt van www.boxee.tv, dan hebt u dezelfde functionaliteit als wanneer u de mediabox zou hebben gekocht. Ook nu hebt u toegang tot honderden online videokanalen. Wat overigens ontzettend leuk is aan Boxee, is dat het concept social media hier z'n intrede doet. Zo kunt u met één druk op de knop op Facebook of Twitter zetten waar u op de televisie naar kijkt. Overigens heeft Boxee ook een app voor de iPad, die het geheel interactief maakt. Stel dat u een video op de iPad-app van Boxee bekijkt en deze graag aan andere familieleden in de huiskamer wil laten zien, dan kunt u de video met één druk op de knop naar de Boxee Box of pc sturen die aan de tv gekoppeld zit, zodat iedereen het kan zien.

© PXimport

Boxee is een mediabox die ook te downloaden is als software, zodat u uw eigen mediabox kunt bouwen.

7. Apple TV

De Apple TV is eigenlijk gewoon een mediabox, maar krijgt toch een aparte vermelding, omdat deze, in combinatie met een trucje, een extreem waardevolle bron van films en video's wordt. We hebben al een paar keer geschreven dat men in Amerika veel gemakkelijker nieuwe films en series kan downloaden dan in Nederland. U koopt de videocontent voor Apple TV echter via iTunes, en die checkt niet waar u woont, alleen in welke land uw iTunes-account gemaakt is (u hoeft dus geen abonnement te nemen op een VPN-service om dit te omzeilen). Het enige dat u moet doen is een Amerikaans iTunes-account aanmaken. U hebt hiervoor een Amerikaans adres nodig dat u kunt genereren op Fake Name Generator. Vervolgens maakt u op het Amerikaanse adres een iTunes-account aan zonder creditcard (hoe dit moet leest u in het artikel iTunes account zonder creditcard). Wanneer dat gelukt is, kunt u op de Apple TV (en de iPhone, iPod en iPad) inloggen met dit account en kunt u probleemloos films en series downloaden. Er is nog één klein obstakel: u hebt Amerikaanse iTunes-vouchers nodig. Gelukkig kunt u die ook kopen, via iTunesCode.nl. U betaalt dan in verhouding wel iets meer (het is immers een tussenhandelaar), een kaart van 10 dollar kost bijvoorbeeld € 11,99, maar gezien de gunstige dollar heft dat nadeel zichzelf al snel weer op.

© PXimport

Apple TV is ook een soort mediabox, en met een trucje is het de ideale oplossing voor het downloaden van films en series.

8. Video op tablet

De meeste tips die we hier noemen betreffen manieren om online videocontent op uw televisie te krijgen, maar de televisie is natuurlijk allang niet meer het enige apparaat waarop we video consumeren. Zo is het natuurlijk heerlijk ontspannend om in bed nog even een aflevering van uw favoriete serie te bekijken of gewoon een hele film te bekijken op uw tablet. Hiervoor geldt wederom: had u in Amerika gewoond, dan waren er fantastische apps zoals de Hulu-app en de ABC Player waarmee u gratis of voor een kleine prijs, films en series kunt bekijken. Dit is zo'n voorbeeld waar de truc die we in het kader VPN hebben omschreven fantastisch werkt. Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal Amerikaans te zijn wat de klok slaat. Want ook al zijn ze schaars, er zijn wel degelijk Nederlandse initiatieven. Zo gebruikt RTLXL (zie kader) geen Flash, hetgeen betekent dat u deze prima kunt bekijken op de iPad (en uiteraard ook andere tablets) en daarnaast heeft de site een eigen app. Dat geldt ook voor Uitzending Gemist, een app die u wellicht geen toegang geeft tot veel films, maar wel, on demand, tot de leukste programma's van de publieke netten en dat staat natuurlijk ook garant voor genoeg kijkplezier.

© PXimport

De tablet leent zich ook prima voor het streamen van online video.

Er is nog een andere manier om video naar je tablet te streamen. Het gaat hierbij niet zozeer om online video, maar omdat u het van uw eigen netwerkbron betrekt is het wel heel erg on demand. U dient hiervoor op uw tablet de app StreamToMe te installeren (iPad of een Android tablet, € 2,39) en op uw pc installeert u het programma ServeToMe. U geeft vervolgens in ServeToMe aan welke mappen u wilt delen op uw computer (of NAS), waarna u de video-inhoud van die mappen zonder problemen kunt bekijken op uw tablet. In de nabije toekomst wordt het echter allemaal nog veel aantrekkelijker. Kabelmaatschappij UPC heeft op dit moment een app waarmee u de settopbox op afstand kunt instellen voor opnames. Boeiend, maar niet zo interessant als het nieuwe interactieve tv-platform waar het bedrijf aan werkt, dat video on demand op tablets en smartphones rechtstreeks mogelijk moet maken. Toekomstmuziek? Als we Mark Giesbers van UPC mogen geloven zou dat aan het eind van dit jaar al mogelijk moeten zijn.

© PXimport

UPC maakt het vooralsnog alleen mogelijk de settopbox te bedienen, maar in de toekomst ook video on demand via de tablet.

9. Tv op uw smartphone

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, video rechtstreeks streamen naar je tablet of smartphone. Maar wist u dat laatstgenoemde al mogelijk is? Sterker nog, het kan al sinds 2007, toen Vodafone mobiele tv introduceerde. Daarmee kunt u voor een vast bedrag per maand (of een variabel bedrag per zender) televisie kijken op uw smartphone. Overigens is het aanbod beperkt, want naast de publieke zenders, RTL 4, SBS 6 en Cartoon Network is er weinig te beleven. Daarnaast kunt u nog voor een extra bedrag per maand Eredivisie Live ontvangen op uw smartphone. Overigens is het wel de vraag of er nog toekomst zit in deze vorm van video streamen. KPN introduceerde in 2008 eenzelfde dienst, maar trok in maart van dit jaar de stekker eruit, naar eigen zeggen omdat er te weinig animo voor was. Daarbij is er op dit moment veel te doen omtrent de databundels van mobiele telefoonproviders. Waar men eerst namelijk een vaste prijs kon betalen voor eindeloos gebruik, zijn de providers eerder dit jaar massaal overgestapt op beperkte bundels en betalen per MB.

© PXimport

Vodafone is nog een van de laatste providers die tv naar de smartphone streamt. Handig, zo lang het er nog is.

10. Slingbox

Het is fantastisch dat u tegenwoordig online allerlei video rechtstreeks naar uw computer kunt streamen of zelfs naar uw televisie. Maar wat als u het andersom wilt? Stel dat u op vakantie bent en echt die spannende voetbalwedstrijd niet wilt missen, maar het nergens online wordt uitgezonden. De beste oplossing is dan de uitzending zelf op het web te streamen. Dat lijkt heel ingewikkeld, maar valt in werkelijkheid wel mee, al is het wel erg prijzig. Wat u ervoor nodig hebt is een settopbox (van uw kabelprovider) een goede internetverbinding en een SlingBox Solo. De SlingBox Solo is een media forwarder die u voor 199 euro kunt aanschaffen. U sluit de SlingBox aan op uw settopbox en voorziet hem van een netwerkkabel, waarna uw (digitale) televisiesignaal automatisch gestreamd wordt naar uw persoonlijke SlingBox-account. Vervolgens kunt u overal ter wereld (dus onafhankelijk van regiorestricties) inloggen op dit account en live televisie kijken. Sterker nog, u kunt zelfs zappen, dankzij de infraroodontvangers die u op de settopbox monteert. Er zijn ook Slingbox-apps beschikbaar voor de iPhone, iPad en Android-telefoons en -tablets voor extra kijkgemak, maar deze kosten tussen de 20 en 40 euro. Een dure grap, maar het geeft wel een hele nieuwe draai aan video on demand.

© PXimport

De Slingbox is de omgekeerde wereld. U streamt geen online video naar uw tv, maar de uitzending naar het web.

11. Online Opnemen

Met de Slingbox lieten we u al zien hoe het mogelijk is om van uw gewone videocontent, online videocontent te maken. Het vereist echter wel voorbereiding en een flinke investering, plus dat het apparaat altijd aan moet blijven staan. Er is echter ook een andere oplossing, in de vorm van Online Opnemen. Aan het logo kunnen we zien dat het van de makers van MeJane is, hetgeen in ieder geval betekent dat er een partij achter zit die met z'n voeten stevig in de wereld van videocontent zit. De site werkt als volgt. U maakt een account aan (gratis) en vervolgens kunt u films en series opnemen van de publieke zenders, maar ook de zenders van RTL en SBS, Discovery, Comedy Central enzovoort. U kunt die opnames vervolgens op ieder gewenst moment bekijken. Het businessmodel zit hem in het feit dat een account gratis is en het opnemen in feite ook, maar dat u wel dient te betalen voor de opslagcapaciteit die u huurt. De prijzen hiervan vallen overigens erg mee. U betaalt 4 euro per maand voor 1 GB opslagcapaciteit (3,5 uur aan opnames), € 7,57 voor 2 GB enzovoort. We vragen ons enigszins af hoe dit geregeld is met de rechten, maar daarom is het goed om te zien dat de dienst wordt gebracht door een bedrijf dat legitiem films en series aanbiedt.

© PXimport

Online opnemen via een website. Een briljant initiatief, en te hopen dat de rechten goed geregeld zijn.

Blu-ray de laatste mediadrager?

Online video on demand staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar boekt internationaal al veel succes. Logisch ook, u hoeft uw huis er niet voor uit, het is eenvoudig in het gebruik, en u kunt nu besluiten en over vijf minuten kijken. Een interessant detail is dat video on demand zo'n vlucht heeft kunnen maken door de langlopende strijd tussen blu-ray en HD-dvd die beiden de nieuwe standaard trachtten te worden. Blu-ray werd uiteindelijk de winnaar, al is het de vraag of we van een winnaar kunnen spreken, gezien de tegenvallende verkoopcijfers van het medium. De grote vraag is dan ook, is blu-ray de laatste mediadrager? Apple heeft al geen sleuf voor cd's of dvd's meer ingebouwd in z'n MacBook Air, het nieuwe besturingssysteem OS X Lion is alleen nog maar als download beschikbaar, en niet meer op schijf. Het zou een fantastische milieubesparende ontwikkeling zijn, en met de wetenschap dat blu-ray voorlopig nog niet is uitontwikkeld, zou het hierna daadwerkelijk wel eens afgelopen kunnen zijn met optische media.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten