Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Onmisbare pc-accessoires

Door: Robbin Ooijevaar | 19 december 2011 17:53

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Ondanks de opkomst van notebooks en mobiele apparatuur als de iPad is de pc nog steeds het meest gebruikte apparaat om de rol van thuiscomputer te vervullen. In dit artikel zetten we de beste uitbreidingen voor deze trouwe alleskunner op een rij. Daarbij komen niet alleen praktische randapparaten zoals een back-upschijf aan bod, we gaan ook in op hulpmiddelen om energie mee te besparen en geven uw pc een prestatie-injectie, zodat Windows merkbaar sneller zal functioneren.

1. Back-upschijf

De externe schijf komt regelmatig terug in op onze website en in onze bladen, en niet zonder reden: hij biedt de goedkoopste en eenvoudigste manier om een goede back-up te maken van uw bestanden, of zelfs van uw volledige computer. Als u niet met Windows 7 werkt, is een extra softwareprogramma als Acronis True Image (prijs: 40 euro) handig om uw systeem veilig te stellen. Windows 7 Home Premium, de versie die op de meeste pc's en notebooks staat, heeft echter alles in huis om foto's, documenten en muziek snel veilig te stellen. Sluit de externe schijf aan via usb en maak een reservekopie van uw computer, via Start / Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken. Kies de eerste keer dat u hier bent voor Een systeemkopie maken om uw volledige computer te back-uppen. Vervolgens zorgt u er via Een back-up instellen voor dat het maken van een reservekopie voortaan heel vlot verloopt. Kies bij de aankoop van een externe schijf voor een usb 3.0-exemplaar, dan zit u de komende jaren goed. Ook belangrijk: koop bij voorkeur een exemplaar zonder extra externe voeding. De schijf is dan niet alleen sneller aangesloten, het scheelt ook weer een weg te werken kabel en u haalt er een apparaat mee in huis dat minder stroom verbruikt.

Straatprijs externe harde schijf zonder voeding:

320 GB: € 40,-

500 GB: € 55,-

Een externe schijf is door zijn hoge lees/schrijfsnelheid en goede prijs/prestatieverhouding zeer geschikt als back-upmedium.

2. Films en muziek uitwisselen

Een externe harde schijf is meer dan een saai opslagmedium voor uw back-up. U kunt het kastje ook uitstekend gebruiken om grote bestanden te 'vervoeren'. Dit maakt de aankoop ideaal om films en muziek over te zetten van en naar uw computer. De meeste mediaspelers die u kunt aansluiten op de tv, kunnen de schijf eveneens lezen (meer hierover leest u in tip 11). Sommige tv's beschikken ook over een usb-aansluiting, en als u geluk hebt, werkt uw tv ook samen met een externe harde schijf. Het maakt niet uit of u een usb3.0- of usb2.0-apparaat hebt, als het plugje fysiek past is het goed. Goedkopere mediaspelers ondersteunen niet alle schijfindelingen. Meer informatie hierover vindt u in de documentatie van uw apparaat.

Een externe harde schijf kan prima worden gebruikt om films en andere grote bestanden uit te wisselen.

3. Draadloos printen & scannen

Bij de aanschaf van een nieuwe printer is niet alleen de inktprijs van belang, ook de mogelijkheden spelen een steeds grotere rol. Zo kunt u een netwerkprinter gebruiken vanaf meerdere computers en zelfs vanaf mobiele apparatuur. Kies bij voorkeur voor een draadloos exemplaar, dan kunt u het onooglijke bakbeest overal in huis opbergen zonder dat u kabels hoeft te trekken. U bepaalt dan gewoon zelf waar u de printer neerzet: op een centrale plek waar het hele gezin bij kan, of juist weggewerkt in een kast. Eenmaal ingesteld, heeft het apparaat alleen stroom nodig en kunt u de functies bedienen vanaf al uw computers. U kunt volstaan met een 'normale' wifi-printer, deze werkt met elk model draadloos modem. De laatste tijd duiken steeds meer zogenaamde 'internet-printers' op. Deze functioneren ook zonder computer. U kunt hiermee bijvoorbeeld weerkaartjes, tekenplaten en andere grappige zaken uitprinten. Dat klinkt leuk, maar bedenk wel dat elke afdruk geld kost en de fabrikanten lachen het laatst, als u de zoveelste pretprint afdrukt. Voor wie ook behoefte heeft aan een scanner: deze is ingebouwd in multifunctionals. Daar zijn ook draadloze modellen van beschikbaar, zodat ze door alle computers in huis kunnen worden benaderd.

Straatprijs wifi-printer met scanner: € 60,-

Een draadloze wifi-printer kunt u overal opbergen, zonder kabels te trekken. Het apparaat kan vervolgens door alle computers in huis worden benaderd.

4. Muizen voor gevorderden

Als u regelmatig sleutelt aan afbeeldingen, is een tekentablet geen overbodige luxe. Met een speciale pen en een bijbehorend tablet kunt u functies in bijvoorbeeld Photoshop sneller bedienen en het gereedschap beter gebruiken. Ook voor precisiewerk, zoals het vrijstaand maken van een object uit een foto, is een tekentablet onmisbaar. Wie er mee kan werken, wil nooit meer zonder! Hierbij komen we wel meteen bij een keerzijde van de tekentablet: voor de verstokte muisgebruiker is er een kleine leercurve. Het gebruik van alle functies, waaronder de drukgevoeligheid waarmee u tekengereedschap kunt gebruiken, is even wennen. Gelukkig zijn er handige filmpjes op internet te vinden en leveren de meeste tekentabletfabrikanten een oefenprogramma mee. Tekentabletten zijn er in alle prijsklassen. Wacom is het bekendste en meest gebruikte merk. Voor een paar tientjes koopt u een goed exemplaar voor dagelijks gebruik.

Straatprijs tekentablet: € 40,-

Werken met een tekentablet heeft voor sommige mensen een leercurve, maar daarna werkt u sneller en beter met uw fotobewerkingsprogramma.

0 Reacties op: Onmisbare pc-accessoires

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.