Ontdubbelen met Similarity 1.5.3

Door: Dirk Schoofs | 05 mei 2011 17:33

Apps & Software

Terwijl uw muziekcollectie met (tien)duizenden bestanden bijna uit zijn voegen barst, zitten er ongetwijfeld veel dubbele bestanden bij. Deze dubbelgangers zijn het resultaat van dubbel gekochte cd’s, slordig kopiëren, nummers die u van verschillende bronnen hebt geplukt en verzamelalbums die elkaar overlappen. Similarity maakt korte metten met deze doublures.

1. Filters instellen

Similarity is gratis voor wie genoegen neemt met de basisfuncties: zoeken, verplaatsen en verwijderen van duplicaten. Voor 19,95 dollar (circa 15 euro) per jaar of eenmalig 34,95 dollar (circa 25 euro) hebt u een Premium-licentie die automatisch doublures markeert en die over preciezere zoekmethodes beschikt. Download en installeer het programma. Stel nu eerst de filtergevoeligheid in, via het menu Tools / Options. In het tabblad General vindt u de vier filtercriteria met schuifbalkjes. Met deze schuifjes bepaalt u hoe groot de overeenkomst moet zijn tussen twee nummers voordat Similarity ze zou bestempelen als doublures. Het criterium Tags vergelijkt de ID3-tags van de bestanden. Content vergelijkt de inhoud op basis van audio-analyse en Content precise gaat af op een bit-voor-bit vergelijking. Duration check vergelijkt de duurtijd van de nummers. Hoe hoger u de schuifjes instelt, hoe korter de lijst resultaten zal zijn. Wilt u echt identieke tweelingen vinden, dan zet u de schuif Duration check op 100%.

Als u de filters te laag instelt, krijgt u te veel valse doubluremeldingen.

2. Mappen selecteren

U gaat terug naar het hoofdvenster waar u aanduidt welke mappen deze tool tegen het licht moet houden. In de linkerkolom ziet u de vertrouwde boomstructuur waar u vinkjes plaatst bij de mappen die moeten worden gescand. Dat kunnen er uiteraard meerdere zijn. Wanneer u een map aanvinkt, zullen de submappen automatisch mee aan het diepteonderzoek worden onderworpen. Helemaal linksonderaan verschijnt de opsomming van de mappen die u hebt aangeduid. Vervolgens klikt u op de blauwe knop Play om de zoekopdracht te starten. Dit zoekproces kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen. Hoelang, dat hangt af van de inhoud van de mappen die u hebt geselecteerd. Terwijl het programma voortgang boekt, leest u helemaal onderaan in de statusbalk hoeveel duplicaten er ondertussen zijn gevonden en hoe groot het percentage is dat het programma heeft gescand.

Onderaan in de statusbalk leest hoeveel duplicaten Similarity voorlopig gevonden heeft.

3. Opschonen

In het tabblad Results verschijnt het resultaat van de zoekopdracht. U leest er het overeenkomstpercentage per onderdeel en u kunt tevens de bitrate vergelijken. Het is trouwens mogelijk om de voorlopige resultatenlijst te volgen terwijl de zoekfunctie nog aan het lopen is. Het handigste werkt u door op een kolomkop te klikken. Op die manier ziet u onmiddellijk zien welke bestanden 100% dezelfde content hebben, terwijl de tags misschien toch verschillen. Wie helemaal op veilig wil spelen, klikt met de rechtermuisknop op zo’n bestand en kiest de opdracht Play. Op die manier hoort u of het werkelijk om dezelfde muziekbestanden gaat. Via de rechtermuisknop raakt u ook bij de opdrachten Move (verplaatsen) en Mark/Unmark (markeren/de-markeren) en Delete (verwijderen). Om het een beetje efficiënt te laten verlopen, doet u er verstandig aan om eerst alle doublures te markeren en daarna via de rechtermuisknop Delete marked de dubbele bestanden te verwijderen.

Sorteer de bestanden volgens overeenkomst.

0 Reactie(s) op: Ontdubbelen met Similarity 1.5.3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.