Ontgoogelen

Door: koen-vervloesem | 01 augustus 2012 12:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De tijd dat Google zijn bedrijfsmotto 'Don't be evil' trouw volgde, lijkt ver achter ons. Onlangs kwam het bedrijf nog in een negatief daglicht te staan vanwege de gewijzigde gebruikersvoorwaarden. Ook het wifi-sniffing tijdens de opnames van Street View - waar Google wel degelijk van wist, in tegenstelling tot wat het bedrijf eerder beweerde - heeft bij veel gebruikers tot een vertrouwensbreuk geleid. Maar wat als u al heel wat Google-diensten gebruikt? In dit artikel leggen we u uit hoe u uw gegevens overhevelt naar alternatieven.

Velen van ons zijn in de loop der jaren meer en meer Google-diensten gaan gebruiken. Het begon allemaal met die handige zoekmachine, die zijn concurrenten (nog steeds) ver achter zich laat. Ook Gmail was een schot in de roos en biedt veel innoverende functies aan voor webmail. Wellicht gebruikt u ook Google Docs om online documenten te bewerken en te delen, Google Calendar voor uw afspraken, Picasa om online fotoalbums te publiceren, Google Maps om uw routes voor te bereiden, Google Reader om via rss-feeds op de hoogte te blijven van het nieuws, YouTube om uw filmpjes met anderen te delen, Google Talk om te chatten, enzovoort.

Maar als u al deze diensten van Google gebruikt, krijgt het bedrijf wel een akelig accuraat inzicht in uw online bezigheden. Het kan immers de informatie die het over u verzamelt op al zijn diensten (en dat zijn er ondertussen heel wat) combineren. Als u weet dat privacy bij Google al jaren een pijnpunt is, en dat reeds in december 2009 de toenmalige CEO Eric Schmidt op vragen over privacy reageerde met "If you have something that you don't want anyone to know, maybe you shouldn't be doing it in the first place", dan is het duidelijk: als u diensten van Google gebruikt, moet u niet te veel rekenen op respect voor uw privacy.

Waarom Google de rug toekeren?

Er zijn verschillende redenen waarom u Google de rug zou willen toekeren. Wij hebben het in dit artikel vooral over de dubieuze houding van Google ten opzichte van privacy, maar er zijn nog heel wat andere zaken die u misschien irriteren. Het feit bijvoorbeeld dat Google onder druk van de entertainmentindustrie bepaalde zoektermen censureert in zijn zoekmachine. Of dat de zoekresultaten zo sterk gepersonaliseerd worden op basis van wat Google over u weet dat u daardoor in een soort 'filter bubble' leeft en een heel gekleurd beeld van internet krijgt. En vindt u het wel zo fijn dat Google+ zich in korte tijd als centrale hub van alle Google-diensten opgeworpen heeft, ook als u eerder niet eens een Google+-account had aangemaakt? Google voegt meer en meer snufjes toe en integreert al zijn diensten zo nauw met elkaar dat iemand die maar één dienst nodig heeft met heel wat ballast te maken krijgt.

1. Alternatieven

Maar welke alternatieven zijn dan de moeite waard? Een bedrijf dat evenveel kwalitatieve diensten als Google aanbiedt, is niet te vinden. En zelfs al zou dit bestaan, dan nog zouden we dit niet zonder voorbehoud aanraden (zie kader Al uw eieren in één mand?). In dit artikel wijzen we u voor een aantal Google-diensten op een alternatief dat volgens ons voldoet als vervanger van die specifieke Google-dienst. Er zijn altijd wel meerdere alternatieven te vinden, dus de keuze is wat arbitrair en hangt vooral af van uw persoonlijke eisen en voorkeuren. Naast een alternatief bespreken we ook hoe u de gegevens uit de Google-dienst naar het alternatief overhevelt (wat Google overigens niet al te moeilijk maakt) en hoe u ze vervolgens uit de Google-dienst verwijdert. Aan het slot van dit artikel hebt u alle middelen in handen om u aan de greep van Google te ontworstelen.

Al uw eieren in één mand?

Al uw eieren in één mand leggen is altijd een risico. Wat als het bedrijf malafide is, er in de servers ingebroken wordt of het failliet gaat? Vanuit beveiligingsstandpunt en omwille van risicospreiding is het beter om voor elke dienst een afzonderlijke aanbieder te kiezen. Het nadeel is natuurlijk dat afzonderlijke diensten van verschillende aanbieders minder geïntegreerd zijn en de samenwerking ertussen wat omslachtiger gaat, maar dat is een prijs die u moet betalen voor meer gemoedsrust. Kiest u toch omwille van het gebruiksgemak voor een aanbieder die meerdere diensten tegelijk aanbiedt, verifieer dan of u altijd uw gegevens weer kunt exporteren en verwijderen, zoals dat bij Google het geval is.

2. Zoeken met Google

Als allround zoekmachine is Google nog altijd niet te kloppen, dat schreven we al in onze vergelijkende test van zoekmachines. Toch zijn er degelijke alternatieven te vinden. Als u privacy belangrijk vindt, komt u vanzelf bij één van de twee kleinere zoekmachines Ixquick en DuckDuckGo terecht. Beide zijn aan elkaar gewaagd op het vlak van hun maatregelen om uw privacy te beschermen, maar DuckDuckGo overtuigt meer als totaalconcept en zal voor veel mensen prima als Google-vervanger functioneren. Een minpunt is wel dat DuckDuckGo geen andere zoekdiensten heeft, zodat u met lege handen staat als u een vervanger zoekt voor bijvoorbeeld Google Images (Google Afbeeldingen).

DuckDuckGo is een prima Google-vervanger en pleegt geen inbreuk op uw privacy.

3. Google-zoekresultaten

Een ander probleem dat u misschien met Google hebt, is dat de zoekmachine u té goed vindt. De eerste zoekresultaten op uw naam zijn misschien niet goed voor uw imago of vermelden zaken die u liever niet aan iedereen wilt openbaren. Kunt u daar nog iets aan doen? Enkele tips kunnen hier inderdaad wel helpen. Bekijk eerst wat mensen over u vinden wanneer ze u googelen. Verander dan op de pagina's die u zelf kunt aanpassen de inhoud die door Google geïndexeerd wordt en bij het zoeken op uw naam getoond wordt door er informatie uit weg te laten die met u geassocieerd wordt.

Een eerste belangrijke (maar voor menigeen wellicht drastische) tip: stop met uw echte naam te gebruiken op internet. Verander dus in al uw online profielen uw naam indien dat kan, en gebruik in nieuwe profielen ook alleen een nickname die niet naar u verwijst (iets wat Google zelf overigens in uw Google+-profiel niet toestaat). Gebruik in uw profielen ook niet een e-mailadres dat naar u verwijst, zoals het e-mailadres van uw werk (waarop nieuwsgierige collega's wel eens zullen googelen) of een e-mailadres waarin uw naam voorkomt. Als u een bepaald profiel niet meer wilt gebruiken, dan verwijdert u dit het best volledig. Indien het niet te verwijderen is, vervang dan alle informatievelden in uw profiel door onzin. De volgende keer dat Google die pagina's indexeert, zal het al die pagina's dan niet meer tonen wanneer iemand op uw naam zoekt.

De volgende stap betreft pagina's die uw naam vermelden, maar die u zelf niet kunt aanpassen. Een vriendelijke e-mail naar de webmaster met de vraag om uw naam te verwijderen doet vaak wonderen. Als u een volledige pagina laat verwijderen, vraag dan ook aan Google om die onmiddellijk uit hun index te verwijderen. Surf hiervoor naar Google Webmaster Tools en klik op Een nieuwe aanvraag voor verwijdering maken waarna u de url van de pagina invoert. Hiervoor moet u wel op uw Google-account aangemeld zijn. Let echter op: dit garandeert alleen dat de pagina de daaropvolgende 90 dagen niet geïndexeerd wordt. Dus als de pagina niet verwijderd is, kan die later opnieuw in de zoekresultaten van Google verschijnen.

U kunt aan Google vragen om een specifieke pagina niet meer te indexeren, maar dit wordt slechts 90 dagen lang gegarandeerd.

Inzicht in uw gegevens op Google

Ondanks de minder leuke kanten van Google is het bedrijf niet te beroerd om u heel wat inzicht te geven in wat het over u weet. Zo krijgt u op het Google Dashboard per dienst te zien welke gegevens Google over u heeft, met links naar de juiste instellingen om een en ander aan te passen of gegevens te verwijderen. Ook als u niet van plan bent om Google de rug toe te keren, is dit interessant om eens te bekijken. Het is voor veel mensen een openbaring om te zien wat Google allemaal over hen weet!

Bekijk op het Google Dashboard welke Google-diensten informatie over u hebben.

4. Gmail

Ook voor Gmail zijn er niet gemakkelijk alternatieven te vinden die even functioneel zijn en voldoende opslagruimte bieden. Een grote naam die vaak over het hoofd gezien wordt, maar volgens ons het beste alternatief voor Gmail vormt, is Yahoo! Mail. Deze gratis webmaildienst biedt onbeperkte opslagruimte aan en ondersteunt bijlagen tot 25 MB. Een nadeel is wel dat de gratis versie geen POP3-toegang (meer) biedt en IMAP officieel alleen voor smartphones, zodat u uw Yahoo!-e-mail niet in een lokale e-mailclient op uw computer kunt binnenhalen. Wie uitsluitend webmail wil gebruiken, heeft hier natuurlijk geen last van.

In Yahoo! Mail kunt u tot 100 filters instellen om binnenkomende e-mails automatisch in mappen te sorteren. Ook is de webmaildienst geïntegreerd met Yahoo! Messenger, Yahoo! Calendar, Windows Live Messenger en Facebook Chat. Een nadeel is wel dat accounts gedeactiveerd worden indien u ze vier maanden niet gebruikt. Al uw e-mails gaan hierbij verloren. Yahoo! Mail is dus niet aan te raden voor een tweede account dat u slechts sporadisch gebruikt.

Yahoo! Mail is een prima alternatief voor Gmail door zijn onbeperkte opslagruimte.

0 Reactie(s) op: Ontgoogelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.