Ontwerp uw eigen tafeldecoratie voor kerst

Door: Evi Maquoi | 23 december 2010 09:17

Apps & Software

Bent u gastheer of -vrouw tijdens de feestdagen? Wilt u dat uw feesttafel tiptop oogt wanneer u uw vrienden of familieleden ontvangt? Dan mag wat zelfgemaakte tafeldecoratie niet ontbreken. We leggen u uit hoe u aan de hand van Adobe Photoshop Elements 9 zelf servetringen kunt ontwerpen. Dit stappenplan werkt uiteraard ook bij een oudere versie van Photoshop Elements en op vergelijkbare manier in een ander fotobewerkingsprogramma.

Nieuw bestand

Open Adobe Photoshop Elements 9 en kies Bewerken in het startscherm. Kies Bestand / Nieuw / Leeg bestand om een nieuw document aan te maken. Geef uw bestand een naam en stel vervolgens het formaat in op cm. Wij stelden de breedte van onze servetring in op 14,5 cm en de hoogte op 5,5 cm. Voor de resolutie volstaat 150 pixels/inch. Klik op OK om het nieuw bestand aan te maken.

Achtergrond downloaden

Om een feestelijke achtergrond te kiezen, grasduinden we op Stock.Xchng, een uitgebreide database met rechtenvrij beeldmateriaal dat u gratis kunt downloaden na een korte registratieprocedure. Klik op Sign Up!, kies een gebruikersnaam en wachtwoord, voer nog even uw persoonlijke gegevens in en plaats een vinkje naast I Agree with the terms en klik vervolgens op Submit. Enkele ogenblikken later ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Klik hierop om uw account te activeren. Wij kozen voor onze servetringen voor deze achtergrond. Eén keer op de tekening klikken volstaat om de afbeelding in ware grootte te bekijken. Kies vervolgens Afbeelding kopiëren in het rechtermuisknopmenu.

Deze achtergrond gaan we gebruiken voor onze servetringen.

Schalen

Keer terug naar Adobe Photoshop Elements 9 en gebruik de toetsencombinatie Ctrl+V om de afbeelding van het klembord te plakken in het aangemaakte document. De achtergrondafbeelding verschijnt in Laag 1. De tekening is echter veel te groot en moet geschaald worden. Kies hiervoor Afbeelding / Vergroten/verkleinen / Schaal. Wij stelden de afmetingen via het balkje bovenaan in beeld in op B: 24,7% en H: 13,2%. Klik op het groene vinkje om het schalen te bevestigen.

De originele afbeelding is veel te groot en moet geschaald worden.

Verdraaide tekst

Kies vervolgens het gereedschap Tekst in de gereedschapsbalk en kies een feestelijk lettertype, bijvoorbeeld Pristina. Stel de tekstgrootte bijvoorbeeld in op 18 pt en gebruik het pipet om een rode tint uit de achtergrond te gebruiken als tekstkleur. Voer uw tekst nu in. Eventueel kunt u met de tool Verdraaide tekst maken, net naast het kleurvakje, uw tekst wat meer doen swingen. Selecteer Rijzen bij Stijl en stel ongeveer 45% in bij Buigen. Versleep de tekst nu naar de juiste positie. Eventueel kunt u in het rood gedeelte van de achtergrondafbeelding nog de naam van de gast invoeren. Op die manier fungeert uw servetring ook als naambordje. Plaats de naam dan wel recht onder de eerder ingevoerde tekst zodat het leesbaar blijft als de ring straks rond de servet zit.

Een buiggraad van 45% volstaat.

Afdrukken en snijden

Bent u klaar met het ontwerp? Kies dan Bestand / Afdrukken en selecteer uw printer en papierformaat. Zorg ervoor dat u bij Selecteer afdrukformaat zeker Feitelijke grootte hebt ingesteld. Via de knop Meer opties kunt u eventueel nog aangeven om snijlijnen weer te geven op de prints door Uitsnijdmarkeringen afdrukken aan te vinken en vervolgens op Toepassen / OK te klikken. Klik op Afdrukken om het printen te starten. Knip uw ontwerp vervolgens uit, rol het op en lijm de uiteindes aan elkaar. Nu hoeft u de papieren ring enkel nog over uw servet te schuiven.

Printen, snijden, lijmen en klaar!

Via het artikel Word-sjabloon voor een kerstmenu kunt u ook snel een eigen menukaart maken.

0 Reactie(s) op: Ontwerp uw eigen tafeldecoratie voor kerst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.