Op vakantie? Zo sla je de foto's veilig op

Door: Richard Veenstra | 01 augustus 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De vakantieperiode is in volle gang en uiteraard neem je overal je fototoestel mee naartoe. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en het kwijtraken van apparatuur of SD-kaartjes gebeurt regelmatig. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je je digitale foto's niet kwijtraakt.

01 More is more

In de vakantie kan van alles gebeuren: je camera kan gestolen worden of je raakt een SD-kaart met al je foto's kwijt (lees ook hoe je een SD-kaartje redt). Dit is natuurlijk vervelend en soms zijn dit soort dingen niet te voorkomen. Toch kun je het risico dat je al je opnames kwijt bent wel verkleinen door over een aantal dingen na te denken. De makkelijkste tip is om niet je hele vakantie met één geheugenkaart te doen. Toegegeven, SD- en CompactFlash-kaarten gaan minder vaak stuk dan normale harde schijven, maar sommige ongelukjes overleven ook deze kaartjes niet.

In plaats van dat je één kaartje van 16 gigabyte meeneemt, is het beter om er twee van 8 gigabyte mee te nemen. Als je een lading foto's hebt gemaakt, haal je de kaart eruit en maak je nieuwe foto's op kaartje nummer twee. Berg de gebruikte kaartjes bijvoorbeeld op in de auto, mocht je camera onverhoopt gestolen worden, dan heb je in ieder geval de geheugenkaart van een deel van je vakantie nog op een veilige plek liggen. Het is eveneens handig om een apart hoesje voor je geheugenkaartjes te kopen, deze heb je in alle vormen en maten. Vaak wordt een geheugenkaartje al geleverd in een doorzichtig plastic hoesje, maar je kunt ook een speciaal mapje voor een paar euro kopen om meerdere kaartjes in te bewaren.

Een hoesje voor al je geheugenkaartjes is geen overbodige luxe.

Raw of jpg?

Je kunt je foto's op verschillende manieren opslaan op de geheugenkaart van je fototoestel. Het bekendste formaat is jpg, maar dit is een gecomprimeerd formaat en levert niet de beste kwaliteit. Er is een grote kans is dat je met je digitale spiegelreflexcamera gewoon in dit formaat foto's opslaat als je geen voorkeur hebt opgegeven.

De meeste camera's bieden je ook de optie om je foto's 'raw' op te slaan. Raw-bestanden zijn niet met elk computerprogramma te openen, je hebt een programma als Photoshop (of een alternatief) nodig. Raw-bestanden kunnen veel groter zijn dan dezelfde foto in jpg-formaat, maar bieden naderhand meer bewerkingsopties en hebben een groter dynamisch bereik. Voor de amateurfotograaf zal het opslaan in jpg echter genoeg zijn en het bespaart ruimte op je geheugenkaart.

Bij het openen van raw-foto in Photoshop CS kun je nog een aantal instellingen veranderen voordat je het importeert.

02 Fysieke kopie

De meerdere-kaartjes-optie biedt natuurlijk geen bescherming als een geheugenkaartje echt kapot gaat. Om dit tegen te gaan, zul je een kopie van de kaart moeten maken. Dit kan op een aantal manieren. Er zijn apparaten op de markt waarmee je SD- en CompactFlash-kaarten kunt dupliceren, maar deze zijn vaak erg duur en veel te groot om mee te nemen in de tent of caravan.

Er zijn gelukkig wel een paar draagbare duplicators op de markt, al moet je hiervoor wel bij de fotospeciaalzaak of gespecialiseerde internetwinkel zijn. Goedkoop zijn deze apparaatjes ook niet, reken al gauw op zo'n honderd tot honderdvijftig euro. Sommige duplicators kunnen ook tegelijkertijd een kopie op twee kaartjes zetten, maar dit is voor vakantiedoeleinden wellicht een beetje overdreven. Sommige digitale fototoestellen hebben ook de mogelijkheid om twee geheugenkaartjes te installeren. Je kunt dan in het menu van de camera instellen dat een foto naar alle twee de kaartjes wordt weggeschreven. In sommige gevallen gebeurt dit direct, andere fototoestellen doen dit bijvoorbeeld aan het eind van de dag.

De SD300+ van U-Reach kan anderhalve gigabyte per minuut van de ene naar de andere SD-kaart kopiëren.

03 Computer meenemen

De makkelijkste manier om een kopie van je digitale foto's te bewaren, is ongetwijfeld om je laptop mee te nemen. Maar dit zorgt wel weer voor extra bagage en is misschien niet zo handig als je de computer niet ergens veilig kunt opbergen. Ga je met auto en caravan op vakantie, dan is dit waarschijnlijk de beste optie.

Heeft je laptop een sleuf voor geheugenkaartjes, dan kun je de foto's van de kaart naar je harde schijf slepen. Denk er wel aan dat niet alle laptops alle geheugenkaartjes kunnen lezen, zo is een Mac alleen uitgerust met een SD-sleuf. De meeste Windows-laptops kunnen zowel SD- als microSD-kaartjes lezen. Werkt je camera met CompactFlash, dan heb je eventueel een externe kaartlezer nodig, aangezien deze standaard vaak niet wordt ondersteund. Een andere optie is om je fototoestel direct op je computer aan te sluiten. In de meeste gevallen vind je een usb-kabel in de verpakking, vaak zijn de aansluitingen op de camera's echter standaard usb-mini- of usb-micro-aansluitingen.

Een SD-kaartlezer is op de meeste laptops wel voorhanden, CompactFlash is echter een ander verhaal.

Megapixels

De resolutie van een foto stel je in met behulp van het aantal megapixels. Bij sommige fototoestellen kun je het aantal megapixels instellen, een hogere waarde betekent meer pixels en een betere resolutie, maar de foto's nemen ook meer plek op de geheugenkaart in. Het aantal megapixels wordt berekend door de lengte met de breedte van een foto te vermenigvuldigen. Een resolutie van 20 megapixel staat hiermee bijvoorbeeld gelijk aan een foto van 5160 bij 3872 pixels.

04 Kopiëren naar smartphone of tablet

In plaats van je laptop mee te nemen, kun je ook je tablet of smartphone meenemen. Een tablet is lichter en kleiner dan een computer en de accu gaat ook nog eens langer mee. Het nadeel is dat een smartphone of tablet niet zoveel ruimte heeft als een computer. Apple-gebruikers zullen bovendien merken dat ze niet zo makkelijk bestanden naar hun iPhone of iPad kunnen kopiëren. Android-gebruikers daarentegen kunnen met een usb-kabel foto's naar een mapje op hun smartphone of tablet kopiëren. Sommige tablets hebben al een kaartlezer aan boord, zodat je direct vanaf je SD-kaart foto's kunt kopiëren. Het is eveneens mogelijk om foto's draadloos van je fototoestel naar je smartphone, tablet of computer te verzenden.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld de producten van Eye-Fi gebruiken. Dit zijn standaard SD-geheugenkaarten waar een wifi-zender in is verwerkt. Met de Eye-Fi Mobi stuur je bestanden naar je smartphone of tablet, je hoeft alleen maar even de gratis app voor Android of iOS te downloaden. De verbinding werkt via een ad-hoc-netwerk dat de app en de Eye-Fi Mobi aanmaken, je hoeft dus niet in de buurt van een wifi-netwerk te zijn. Een iets duurdere optie is de Eye-Fi Pro X2. Met deze kaart kun je op een bestaand wifi-netwerk inloggen en meteen foto's uploaden naar een map op een computer. De Pro X2 ondersteunt het versturen van raw-bestanden, de Mobi niet.

Met de producten van Eye-Fi kun je foto's draadloos naar je smartphone, tablet of computer verzenden.

2 Reactie(s) op: Op vakantie? Zo sla je de foto's veilig op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 augustus 2014 18:06 Anoniem
  In het artikel staat dat je Photoshop of een alternatief nodig hebt om RAW opnamen te verwerken.
  Dit is natuurlijk volslagen onzin; Bij elke fotocamera die RAW kan opnemen wordt software meegeleverd om RAW te bewerken en om te zetten naar jpg of tiff.
  Bij Canon is dat bijvoorbeeld Digital Photo Professional.
  Als alternatief kun je inderdaad Photoshop o.i.d. gebruiken, maar in principe hoef je niets aan te schaffen alvorens je met RAW bestanden aan de slag kunt.
  Of je graag met DPP werkt is weer een ander verhaal……..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2014 14:05 cajoosters
  Gedurende de vakantie heb ik steeds netjes kopien gemaakt naar mijn Macbook en daarvan dan weer een backup. Succes verzekerd.

  Maar hoe krijg je zonde al te veel inspanning alle foto's uit iPhoto op de gemeenschappelijke harde schijf thuis zodat de rest van de familie ook van de vakantiefoto's kan genieten. Exportfunctie doet het niet namelijk. Maar waarom niet is (me) niet duidelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.