Opgestapte Windows 8-topman is afgekocht

Door: jasper-bakker | 04 juli 2013 12:30

Nieuws

Microsoft betaalt zijn opgestapte Windows 8-leider Steven Sinofsky om zich niet negatief over het bedrijf uit te laten. Dit staat naast de normale geheimhoudingsplicht en het reguliere concurrentiebeding waar Sinofsky voor heeft getekend.

Het zwijggeld, wat negatieve uitlatingen betreft, komt nu aan het licht door financiële documenten die Microsoft heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten. De melding bij de SEC (Securities and Exchange Commission) stelt enkele voorwaarden voor de pensioeneringsregeling die is getroffen met de voormalige Windows-topman. Daaronder de bepaling dat hij Microsoft niet mag afkraken.

14,2 miljoen

Dat is voorwaarde vier van in totaal vijf stuks. In ruil hiervoor krijgt de topmanager een uitbetaling die is opgedeeld in twee delen. Ten eerste wordt de waarde van zijn uitstaande niet-verzilverde aandelen uitbetaald. Dit betreft de aandelen die hij voor boekjaar 2013 heeft ontvangen van Microsoft. Ten tweede krijgt Sinofsky de helft van de waarde van de aandelen die hij tijdens boekjaar 2013 heeft gekregen als beloning voor zijn prestaties.

Het is niet bekend hoeveel dollar dit alles bij elkaar opgeteld is. De waarde is ook afhankelijk van Microsofts beurskoers, vermeldt het bedrijf in de SEC-paperassen. Sinofsky bezit in totaal 418.361 aandelen, wat bij de slotkoers van gisteren 14,2 miljoen dollar waard is, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgeverij IDG. Het in boekjaar 2013 toegekende stuk van deze aandelen wordt echter maar voor 50 procent uitbetaald. De pensioensbeloning wordt geleidelijk uitgekeerd tot augustus 2016.

De vijf voorwaarden

De andere bepalingen verbieden Sinofsky om te concurreren met Microsoft, zowel qua zijn eigen baan als qua het overhalen van klanten. De topman die na zijn Office-leiderschap Windows 7 in recordtijd heeft afgeleverd en vervolgens Windows 8 heeft overzien, mag "geen werk accepteren bij bepaalde concurrenten" van Microsoft. Noch mag hij "bepaalde klanten" aanmoedigen om een concurrerend aanbod voor Microsoft-producten te kiezen.

De beloning voor het opstappen bij de Windows-maker is verder nog gebonden aan een ronselingsverbod. Sinofsky mag geen personeel van zijn voormalige werkgever overhalen om hun baan op te zeggen of om naar andere organisaties over te stappen. Ook is hij verplicht om mee te werken in het geval Microsoft wordt aangeklaagd of wanneer het bedrijf zelf rechtszaken aanspant.

De laatste voorwaarde is dat Sinofsky, tegenwoordig docent aan de Harvard Business School, zich houdt aan de geheimhoudingsverklaring die geldt voor Microsoft-werknemers. Een niet genummerde bepaling stelt nog dat de ex-Windows-baas afziet van claims tegen Microsoft en diens partners.

Ballmers reorganisatie

Ondertussen doen er berichten de ronde dat één van Sinofsky's twee opvolgers in beeld is om de herziene Xbox-tak van Microsoft te leiden. Topvrouw Julie Larson-Green, nu hoofd Windows-ontwikkeling, zou benoemd worden tot hoofd van een nieuw op te zetten hardwaredivisie. Daaronder valt dan naast gameconsole Xbox (de huidige 360 en de aankomende One) ook de Surface-tablets en andere apparaten. Verder zou Skype-president Tony Bates verantwoordelijk worden voor overnames en relaties met softwaredevelopers.

Deze aankomende benoemingen worden gemeld door persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De nieuwe divisies met bijbehorende rolverdelingen zijn in het kader van de grote reorganisatie die al enige tijd in aantocht is. CEO Steve Ballmer zou diverse topmensen aan de kant zetten en heeft dit plan dan ook in kleine kring ontwikkeld. De nu uitgelekte details zijn echter nog niet definitief.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Opgestapte Windows 8-topman is afgekocht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.