Opinie: Waarom Windows RT cruciaal is voor Microsoft

Door: redactie-computertotaal | 08 augustus 2013 11:53

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Je hoeft geen tranen te laten om Windows RT, het uitgeklede besturingssysteem dat (tot opluchting van Windows Phone) gedoemd was om het zwarte schaap van de Windows-familie te worden. Hoewel de moeilijke geboorte geleid heeft tot een nog moeilijkere jeugd, is het neerzetten van RT een slimme zet geweest van Microsoft voor de toekomst. Ook al verloopt de verkoop nog lang niet zoals gewenst.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Tegenslag na tegenslag

Het is maar al te makkelijk om medelijden te hebben met Windows RT. Het is specifiek ontworpen voor gebruik met mobielgerichte ARM-processoren in plaats van de x86-chips die traditionele computers gebruiken, waardoor Windows RT apparaten uitsluitend apps kunnen draaien die ontworpen zijn voor de aanraakvriendelijke gebruikersinterface. Klassieke desktopprogramma’s werken gewoonweg niet onder Windows RT.

Maar naast die technische beperkingen heeft het besturingssysteem te lijden onder een verbazingwekkende mate van verwaarlozing. De Windows Store – de levensader van Windows RT en de gehele moderne gebruikersinterface – slaagt er nog steeds niet in om indruk te maken. Met slechts weinig kwaliteitsapps om gebruikers aan te trekken en vanwege het onvermogen om desktopsoftware te draaien, is Windows RT geen hit bij de consument.

Omdat ze niet in staat zijn om Windows RT-tablets te verkopen, zijn veel fabrikanten gestopt met de productie ervan. Softwareontwikkelaars staan ook niet te springen om de moderne interface te ondersteunen. Bekende gamestudio’s hebben hun neus opgetrokken voor de ommuurde tuin van de Windows Store. Apple heeft onlangs het idee verworpen om iTunes naar Windows 8/RT te porten. Het besturingssysteem werd gemeden op CES, Computex, en zelfs Microsoft’s eigen Build 2013 keynote.

De Surface RT van Microsoft.

De tegenslagen blijven komen voor Windows RT. Maar het zit zo: Hoewel tablets met een ARM-processor tot nog toe geflopt zijn, hebben ze al een enorme invloed gehad op Windows tablets in het algemeen, en hun rol kan alleen nog maar groter worden.

Kleine teugjes energie

“Voor Microsoft is Windows RT een strategisch spel op de lange termijn,” zegt Patrick Moorhead, oprichter en hoofdanalist bij Moor Insights & Strategy. Dat spel op de lange termijn betaalt echter al dividenden uit op de korte termijn. ARM is erg succesvol in de mobiele wereld, deels vanwege het feit dat de chips ontzettend energiezuinig zijn.

Batterijduur is niet alles voor smartphones en tablets, maar het staat zeker ergens bovenaan de lijst – en de x86 processoren die Intel en AMD traditioneel maakten, waren wat energieverbruik betreft niet concurrerend. De hybriden met een Intel Core-processor die rond de lancering van Windows 8 beschikbaar kwamen, haalden met moeite een batterijduur van 5 uur. Dat is een redelijke batterijduur voor een Ultrabook, maar voor een tablet is het niet voldoende. Android- en Apple-tablets hielden het stelselmatig op één enkele lading meer dan 8 uur vol.

Kort na de release van Windows 8 en Windows RT lanceerde Intel echter haar x86-gebaseerde “Clover Trail” Atom-chip, die het volledige Windows 8-besturingssysteem kan draaien en de hele dag meegaat. Al snel verschenen er apparaten zoals de Samsung ATIV Smart PC en de Acer Iconia W510, die klassieke desktopfunctionaliteit boden met een batterijduur van meer dan 8 uur. Ineens gingen de verkoopcijfers van Windows 8-tablets omhoog, terwijl die van Windows RT-tablets daalden omdat ze van hun belangrijkste differentiatiepunt beroofd waren.

Maar denk niet dat de plotselinge energie-expertise van Intel een ingeving was. Chip ontwikkeling duurt jaren, en Intel heeft ongetwijfeld Clover Trail bedacht toen het duidelijk werd dat tablets een gevestigd apparaat zouden worden, en Windows RT een harde tegenhanger van Windows 8 was. Intel had twee jaar de tijd om aan haar energie-efficiëntie te werken in het kielzog van de onthulling van Windows RT.

“Windows RT is ontworpen om Intel iets te geven om over na te denken wat betreft hun energie-efficiëntie en prestaties op dat lagere vermogensniveau,” zegt Moorhead. “Ik heb inderdaad een opmerkelijke verbetering gezien in Intel’s lagere energie-silicone nadat Windows RT en Microsoft’s ondersteuning van de ARM-architectuur werd aangekondigd.”

Grappig hoe dat gebeurde – en hoe het nog steeds gebeurt, in de vorm van Intel’s aankomende “Silvermont” Atom architectuur en haar onlangs gelanceerde Haswell processor, die allebei energie-efficiëntie benadrukken. AMD is ook haar mobiele focus aan het verscherpen. Ja, we naderen dus het punt waar hybriden mogelijk je dorst naar tablets kunnen lessen – en zonder Windows RT zou het niet zo snel gegaan zijn.

Lees op de volgende pagina waarom Microsoft’s Windows-strategie geniaal is…

0 Reactie(s) op: Opinie: Waarom Windows RT cruciaal is voor Microsoft

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.